Σενάρια για κάθοδο Δημ. Αβραμόπουλου

Σενάρια για κάθοδο Δημ. Αβραμόπουλου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω φημών, οι οποίες πάντως δεν επιβεβαιώνονταν, για μία υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής στο πρόσωπο του επιτρόπου Δημ. Αβραμόπουλου, έντονων παρασκηνιακών διεργασιών για την οικοδόμηση συνεργασιών, αλλά και με ένα μπαράζ επαφών με επίκεντρο τους δύο πρώην πρωθυπουργούς κ. Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, εκπνέει στις 18:00 το απόγευμα η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της Ν.Δ.

Οι πληροφορίες για ενδεχόμενη υποψηφιότητα Αβραμόπουλου ενισχύθηκαν χθες, καθώς συνεργάτες του διεμήνυαν ότι ο επίτροπος, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, θα έχει κύκλο επαφών με στελέχη του κόμματος. Την ίδια στιγμή, πάντως, που υπογράμμιζαν ως εξαιρετικά σημαντική, και άρα ως βαρύνουσα συνθήκη για τις τελικές του αποφάσεις, τη θέση του στην Κομισιόν.

Σημεία έλξης, ευλόγως, έχουν καταστεί τα γραφεία των δύο πρώην προέδρων της Ν.Δ., καθώς σε αυτούς έχουν προστρέξει το τελευταίο διάστημα όλοι οι κορυφαίοι του κόμματος, υποψήφιοι και μη. Σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήσεις με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά είχαν προχθές οι Ολγα Κεφαλογιάννη και Β. Κικίλιας, ενώ από το γραφείο της Μουρούζη πέρασαν χθες και οι Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας, με τον οποίο ο κ. Σαμαράς είχε βρεθεί σε ευθεία αντιπαράθεση πριν από αρκετούς μήνες, εξαιτίας του χρίσματος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεργάτες του αρκούνται να υπογραμμίσουν ότι ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στα εσωκομματικά της Ν.Δ., την ίδια στιγμή που η στάση που θα τηρήσει ο πρώην πρωθυπουργός στην κούρσα διαδοχής αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης στα γαλάζια πηγαδάκια. Επί του παρόντος, ο κ. Σαμαράς εκπέμπει μήνυμα ουδετερότητας, αν και είναι σαφές ότι σειρά στελεχών, εδώ και καιρό, επεδίωξαν να αποκτήσουν ερείσματα. Σε μία μερίδα «σαμαρικών» στελεχών μοιάζει να επενδύει ο κ. Γεωργιάδης προς εξασφάλιση των 50 υπογραφών που απαιτούνται για την υποψηφιότητά του, με τις εκτιμήσεις για τη δυνατότητά του να τις εξασφαλίσει να διίστανται. Πάντως, χθες ο βουλευτής Β’ Αθήνας εξέφρασε την ελπίδα πως εάν του λείψουν δύο υπογραφές αυτές θα του τις δώσει ο κ. Μεϊμαράκης.

Συναντήσεις

Συνεχείς συναντήσεις έχει και ο κ. Κ. Καραμανλής, η (μη εκπεφρασμένη πάντως) προτίμηση του οποίου δείχνει υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο κ. Καραμανλής, στο πρότυπο του θερμού για τον κ. Μεϊμαράκη μηνύματος πριν από τις εθνικές εκλογές, να δημοσιοποιήσει την επιλογή του, με κυρίαρχο κριτήριο την ενότητα του κόμματος. Εκτός του κ. Μ. Βορίδη, με τον οποίο συναντήθηκε προ ημερών, ο κ. Καραμανλής, ακούγοντας τον βουλευτή να του διαμηνύει τη διάθεσή του να μην πυροδοτήσει, διά της υποψηφιότητάς του, μία συγκρουσιακή διαδικασία, συναντήθηκε, επίσης, με τους Ολγα Κεφαλογιάννη και Β. Κικίλια, ενώ νέα επαφή, μετά τη συνάντησή του το Σάββατο και τη δημοσιοποίηση της υποψηφιότητάς του, επεδίωξε και ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας είδε χθες, μετά την κ. Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με την οποία μοιράζονται κοινές αναφορές, και τον κ. Ν. Μηταράκη να τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης καταθέτει, επίσης, σήμερα την υποψηφιότητά του, ενώ χθες προχώρησε σε άμεση σύγκριση της υποψηφιότητάς του με αυτήν του κ. Μεϊμαράκη, προβάλλοντας ως ιδεολογική πλατφόρμα του κόμματος τον «φιλελεύθερο πραγματισμό». «Δεν θα ακούσετε ποτέ κακή κουβέντα από μένα για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Από τη στιγμή όμως που θέτω υποψηφιότητα πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω περισσότερα στη Ν.Δ.», επεσήμανε (9,89) ο κ. Μητσοτάκης, επαναφέροντας και το ζήτημα της ημερομηνίας των εκλογών, που θα αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ των υποψηφίων: «Οποιαδήποτε διαδικασία εξπρές παραπέμπει πάλι σε κλειστές συνεννοήσεις, με την ελπίδα να έρθουν να ψηφίσουν λίγοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή