Στήριξη αλλά… με διακριτικότητα για το χρέος

Στήριξη αλλά… με διακριτικότητα για το χρέος

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφείς διαβεβαιώσεις για στήριξη της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την αναδιάρθρωση του χρέους έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, αλλά, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, αυτό θα γίνει με διακριτικό τρόπο, προκειμένου να μην υπάρξει αντιπαράθεση με τη Γερμανία.

Οι διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά πλέον οι τόνοι έχουν πέσει, καθώς οι κίνδυνοι για την κατάρρευση της Ευρωζώνης μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα εκλείπουν σταδιακά, ανέφερε έγκυρη διπλωματική πηγή στην «Κ», που σημείωσε επίσης ότι δυτικές χώρες έχουν μπροστά τους νέα προβλήματα, κυρίως τη διαχείριση των σχέσεων με τη Ρωσία. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στα δυτικά δόγματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας διευκολύνει τις εξελίξεις, τόνισε η ίδια διπλωματική πηγή.

Δύναμη αιχμής το επόμενο διάστημα στη διαπραγμάτευση για το χρέος θα είναι το ΔΝΤ, η Ουάσιγκτον, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και αρκετές χώρες της Ε.Ε., καθώς ο κοινός παρονομαστής ήδη υπάρχει, ότι, δηλαδή, δεν θα γίνει «κούρεμα» του χρέους και η αναδιάρθρωση δεν έχει κόστος, κατά συνέπεια δεν θα διαπιστωθούν ιδιαίτερες δυσκολίες.

Η αποκάλυψη της «Κ» την περασμένη Κυριακή για τη συνεργασία Ουάσιγκτον – Αθήνας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον και αναπτύχθηκε έντονος διάλογος. Εντονα ενοχλημένα ήταν και κορυφαία κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα οποία, η αποκάλυψη της «Κ» τα αιφνιδίασε από το βάθος της συνεργασίας και αποκάλυψε και στα ίδια ότι η κυβέρνηση, υπό τον κ. Τσίπρα, διαπραγματευόταν ερήμην του κόμματος, πράγμα που, όπως τόνιζαν, δεν πρέπει να επαναληφθεί και στο πλαίσιο της νέας κυβέρνησης.

Αιχμηρή αντίδραση

Η πλέον αιχμηρή αντίδραση ήταν αυτή του εκπροσώπου του κ. Σόιμπλε, Μάρτιν Γέκερ, την περασμένη Τρίτη, ο οποίος δήλωσε ότι έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και τους δανειστές της που πρέπει να εφαρμοστούν. Ο κ. Γέκερ είπε ότι δεν θα είναι εύκολη για την ελληνική κυβέρνηση η εφαρμογή της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι «η ελληνική πλευρά πρέπει να κάνει πολλά. Αυτό είναι που έχει συμφωνηθεί και αυτό υλοποιείται», σημείωσε ο Γερμανός αξιωματούχος και τόνισε μεταξύ άλλων ότι όλα όσα έχει από τον Ιανουάριο δηλώσει το Βερολίνο αφορούσαν αυτόν ακριβώς τον στόχο και όχι κάποιες «νεφελώδεις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις». Η δήλωση αυτή απαντά ευθέως στην αμερικανική πλευρά, καθώς στην έκθεση του Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον Χρήστου Παναγόπουλου γίνεται σαφής αναφορά στις θέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, στις οποίες οι Αμερικανοί προσέδωσαν τον χαρακτηρισμό της «φιλοσοφικής – θεολογικής» προσέγγισης.

Σχετικά με το επίπεδο και την ποιότητα των ελληνογερμανικών σχέσεων, διασταυρωμένες πληροφορίες από διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «καθήλωση» των διμερών σχέσεων. Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ξαφνικά δημιουργήθηκε ένα κενό, πράγμα που επιβεβαιώνει τον προβληματισμό ότι ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια οι διμερείς ελληνογερμανικές σχέσεις ήταν ανύπαρκτες και τώρα πρέπει να επανεκκινηθούν, δεδομένου ότι μεγάλα περιφερειακά και ευρωπαϊκά προβλήματα, πέρα από τα διμερή, απαιτούν τη συνεργασία των δύο χωρών.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, παραμένει σταθερός στην επιλογή του να συνεχίσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και στη συνέχεια, τόσο όσον αφορά την οικονομία όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Στην ομιλία του προς τους ομογενείς, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις και έχοντας υπόψη του το δημοσίευμα της «Κ», είπε ότι «στη μάχη αυτή υπήρχε ανοιχτή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση», τονίζοντας ότι «στην Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα απ’ ό,τι στις Βρυξέλλες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή