Στροφή στην Κεντροαριστερά κάνει η κυβέρνηση, λέει το ΚΚΕ

Στροφή στην Κεντροαριστερά κάνει η κυβέρνηση, λέει το ΚΚΕ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνημονιακή συγχορδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να προωθηθούν το ταχύτερο δυνατόν τα σκληρά μέτρα που προβλέπονται από τη νέα δανειακή σύμβαση, προβλέπει ο Περισσός. Η συγκεκριμένη αντίληψη θα είναι η αντιπολιτευτική πλατφόρμα επί της οποίας θα κινηθεί για την επόμενη περίοδο το ΚΚΕ.

Για την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, οι πρώτες δύο εβδομάδες της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον κ. Αλ. Τσίπρα έχουν ήδη αναδείξει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: την αργή αλλά σταθερή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα που προσιδιάζει ολοένα και περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ. Οι ομοιότητες του ΣΥΡΙΖΑ με το πάλαι ποτέ κόμμα της Κεντροαριστεράς δεν σταματούν, κατά τον Περισσό, στο γεγονός ότι κινείται εντός του πλαισίου των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης, ούτε και στην πιστή εφαρμογή όσων προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.

Για τους ιθύνοντες του Περισσού, η πλέον χαρακτηριστική ένδειξη της πορείας δίχως επιστροφή που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ μακριά από τα όποια αριστερά χαρακτηριστικά διατηρούσε είναι η απόλυτη εναρμόνιση με τις ευρωατλαντικές δομές. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η σαφής γραμμή που εξέπεμπε ο κ. Τσίπρας υπέρ της Ουάσιγκτον, σε αντίστιξη προς την πιο «πειθαρχική» άποψη των Βρυξελλών, αποτελεί για το ΚΚΕ τρανή απόδειξη για την απόλυτη πρόσδεση του ΣΥΡΙΖΑ στη ρητορική των ευρωατλαντικών δομών.

Η επισήμανση αυτή μπορεί να αποτελεί αναμενόμενη εξέλιξη για τους περισσότερους, για το ΚΚΕ όμως έχει και μια πρόσθετη πολιτική σημασία. Η «προδοσία» της «αντιιμπεριαλιστικής» ρητορικής θα μπορέσει να οδηγήσει, εν καιρώ, περισσότερους ψηφοφόρους προς το ΚΚΕ. Η απουσία της Λαϊκής Ενότητας από τη Βουλή θα διευκολύνει μια τέτοια ροή ψηφοφόρων στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν.

Παρά τους τακτικούς σχεδιασμούς, στον Περισσό υπάρχει και μια στρατηγική παραδοχή, η οποία διεφάνη και στην ομιλία που πραγματοποίησε προχθές ο κ. Δ. Κουτσούμπας στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η άποψη του ΚΚΕ για τη διαχείριση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί παραμένει δύσκολα αντιληπτή για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή