Διαφωνίες για τμήματα και αντίτιμο στη Ν.Δ.

Διαφωνίες για τμήματα και αντίτιμο στη Ν.Δ.

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ, δηλαδή, του προέδρου της Ν.Δ. κ. Ευ. Μεϊμαράκη και των τριών, ακόμη, υποψηφίων για την ηγεσία κ. Κυρ. Μητσοτάκη, Αδ. Γεωργιάδη και Απ. Τζιτζικώστα, δεν αποκλείεται να αναζητηθεί λύση στο αδιέξοδο σχετικά με τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων και του αντιτίμου συμμετοχής στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Η χθεσινή, πλέον των έξι ωρών, συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) απέβη άκαρπη και διεκόπη μετά την αδυναμία συμβιβασμού, προκειμένου να επαναληφθεί στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι.

Μέχρι τότε θα πρέπει να αναζητηθεί κοινός τόπος, αλλιώς θα δοκιμαστεί η ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας, ενώ δεν αποκλείεται να απαιτηθούν άλλες πρωτοβουλίες, ανάλογες αυτών που είχαν δρομολογηθεί το 2009. Η εισήγηση προς την ΚΕΦΕ (από τους κ. Παπαμιμίκο και Ταυρή) προέβλεπε τη λειτουργία 850-900 εκλογικών κέντρων και, τελικά, 1.300 εκλογικών τμημάτων (κάλπες), δηλαδή μία ανάπτυξη περί το 80% των τμημάτων που είχαν δημιουργηθεί το 2009. Αυτή δεν έγινε, τελικά, αποδεκτή από τους εκπροσώπους των κ. Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα, που ζήτησαν να ισχύσει ό,τι και το 2009. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η ανωτέρω πρόταση ήταν βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική (810 εκλογικά κέντρα με 1.150 κάλπες που είχαν φέρει ως εισήγηση οι κ. Δασκαλάκης, Τσιμάρας, Κόλλιας και Ταυρής).

Κατά πληροφορίες, η διαφωνία είναι «πακέτο» και αφορά και το αντίτιμο συμμετοχής στην ψηφοφορία. Ο κ. Φιλ. Ταυρής επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των νέων μελών, σε σχέση με τα παλαιά, «έστω και κατά ένα ευρώ». Υπέρ αυτής της θέσης τάχθηκε, τελικά, και ο εκπρόσωπος του κ. Μεϊμαράκη, Θοδ. Αμπατζόγλου, προτείνοντας το, «συζητήσιμο» όπως είπε, αντίτιμο των 5 ευρώ. Η θέση αυτή απορρίφθηκε από τους τρεις άλλους υποψήφιους, που επέμειναν στο ενιαίο αντίτιμο των 2 ευρώ για όλους, μεγεθύνοντας έτσι το ρήγμα.

Η αντιπαράθεση, εκ των πραγμάτων, αφορά και την οικονομική παράμετρο της διαδικασίας, καθώς το κόστος μοιάζει να ξεφεύγει από τις αρχικές εκτιμήσεις και πλέον προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες, περί τις 200.000 ευρώ είναι το κόστος για την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, 139.000 ευρώ το κόστος των ψηφοδελτίων και άλλων υλικών, ενώ πλέον των 600.000 ευρώ θα ανέλθει το κόστος για την προμήθεια των τερματικών, όπου θα γίνεται η καταγραφή όσων ψηφίζουν ώστε να αποφευχθούν διπλοψηφίες, και για την απασχόληση των χειριστών τους για δύο Κυριακές. Προτάθηκε να ενημερωθούν άμεσα οι τέσσερις υποψήφιοι, καθώς η οικονομική παράμετρος αφορά το κόμμα που διεκδικούν να ηγηθούν, θέση πάντως που προκάλεσε την αντίδραση κάποιων εξ αυτών.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων δεν είχαν καταφέρει να βρουν κοινό τόπο και στο ζήτημα της διοργάνωσης ντιμπέιτ ή εθνικών συνδιασκέψεων. Οπως επιβεβαιώθηκε και χθες, οι εκπρόσωποι των κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη εμφανίζονται θετικοί στη διεξαγωγή τηλεμαχιών, και μάλιστα περισσοτέρων της μίας, ωστόσο ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται διστακτικός, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τον διχασμό στο κόμμα. Η πλευρά του κ. Τζιτζικώστα, που επίσης δεν είναι ιδιαιτέρως θερμή για ένα ντιμπέιτ, μοιάζει να οχυρώνεται πίσω από μία πιθανή άρνηση Μεϊμαράκη: «Θα συμμετέχουμε εάν μετέχουν όλοι οι υπόλοιποι», λένε. Η εναλλακτική του ντιμπέιτ είναι οι δύο συνδιασκέψεις που έχει προτείνει η πλευρά Μεϊμαράκη και επέκτεινε στις πέντε το στρατόπεδο Τζιτζικώστα. Και εκεί, ωστόσο, δεν υπήρξε διά ταύτα, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιο θα πρέπει να είναι το ακροατήριο των εκδηλώσεων, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μετατροπής του σε οπαδική κερκίδα.

Υψηλοί τόνοι κατά κυβέρνησης

Μπορεί η Ν.Δ. να βρίσκεται εκ των πραγμάτων σε φάση εσωστρέφειας, ωστόσο οι αντιπολιτευτικοί τόνοι παραμένουν υψηλοί. Η γραμμή αυτή, της σκληρής κριτικής προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναμένεται να κυριαρχήσει και τα προσεχή 24ωρα, με ορίζοντα την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που έρχεται στη Βουλή.

Της τελικής απόφασης θα προηγηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ωστόσο τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και οι υπόλοιποι διεκδικητές της ηγεσίας έχουν πάρει ήδη θέση καταψήφισης των διατάξεων που επιβάλλουν πρόσθετους φόρους και επιβαρύνσεις στους πολίτες. Ανάλογα και με τη διάρθρωση του ν/σ σε άρθρα, η Ν.Δ. δεν αποκλείεται, πάντως, να υπερψηφίσει διατάξεις που αφορούν σε συγκεκριμένες διαρθρωτικές αλλαγές. Χθες η Ν.Δ. εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση με αφορμή το χρέος και την εμπλοκή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα. «Είναι πλέον σαφές ότι οι συζητήσεις στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΔΝΤ αποδεικνύουν ότι το ζήτημα του χρέους χρησιμοποιείται προπαγανδιστικά από την κυβέρνηση, προκειμένου να επιβληθούν τα σκληρά μέτρα που φέρνουν στη Βουλή οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος», σημειώνει η γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή