Εκεχειρία μετά την ένταση στη Ν.Δ.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία αμφίβολης διάρκειας εκεχειρία κατέληξαν χθες οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ένταση των τελευταίων ημερών, που νομιμοποίησε τη συζήτηση για την ενότητα του κόμματος της κεντροδεξιάς. Και ενώ οι «εχθροπραξίες» συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το μεσημέρι, η απογευματινή συνάντηση των τεσσάρων επιχείρησε να εκπέμψει ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα: «Ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Νοεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας συναντηθήκαμε και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της Παράταξης, διαφάνειας της διαδικασίας και πιστής τήρησης του Καταστατικού. Αντίπαλός μας είναι μόνον ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και τα προβλήματα του τόπου».

Το μήνυμα των τεσσάρων, λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από την οποία απουσίαζαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς, λειτούργησε κατευναστικά και για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αρκετοί εκ των οποίων ετοιμάζονταν να θέσουν ζήτημα αναβολής της διαδικασίας ή, αντιστοίχως, της ανάγκης ομαλής ολοκλήρωσής της εντός των ημερομηνιών.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος και ανέλαβε να απευθύνει τις σχετικές προσκλήσεις, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε καθησυχασμένος σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες του για τη διαδικασία ανάθεσης του μηχανογραφικού έργου των εκλογών, αποδεχόμενος και την έκδοση της κοινής ανακοίνωσης που πρότεινε ο κ. Απ. Τζιτζικώστας. Αν κάποιος περιοριστεί σε όσα διεμείφθησαν χθες, θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ν.Δ. οδεύει συγκροτημένα προς τις κάλπες του Νοεμβρίου και ότι η προχθεσινή εικόνα οξείας αντιπαράθεσης και ρήξης συνιστά παρελθόν. Για την πλήρη εκτόνωση της κατάστασης, ως προς τη διαδικασία ανάθεσης του έργου μηχανογράφησης, συμφωνήθηκε να δοθεί διήμερη παράταση στην προθεσμία που λήγει σήμερα το μεσημέρι για την υποβολή προσφορών, χωρίς πάντως να ανατρέπεται το χρονοδιάγραμμα των εκλογών.

Είναι, δε, ενδεικτικό ότι έναντι όσων βουλευτών έθεσαν, τελικά, ζήτημα αναβολής της εκλογής και συνεδρίου (οι κ. Καράογλου και Σαλμάς), ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι αρμοδιότητα σύγκλησης Συνεδρίου δεν έχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, την εντολή της οποίας, όπως είπε, ήδη έχει από τον Αύγουστο και αφορούσε στο να παραμείνει στην ηγεσία ενόψει του ενδεχομένου των εκλογών και αμέσως μετά να οδηγήσει σε εκλογή νέας ηγεσίας. Μάλιστα, άφησε και έναν υπαινιγμό ότι ο ίδιος ανέλαβε μία αποστολή αυτοκτονίας, καθώς ήταν, λίγο έως πολύ, βέβαιη η ήττα του κόμματος και, απλώς, επελέγη αυτός που θα μπορούσε να έχει την καλύτερη εκλογική επίδοση.

Παρά τα μηνύματα ενότητας από τους υποψηφίους, το κλίμα στο εσωτερικό της Ν.Δ. παραμένει βαρύ, καθώς ο συνδυασμός τής χωρίς περιορισμό «ανοικτής διαδικασίας» εκλογής με την απουσία εσωκομματικού διαλόγου για τις διαδοχικές ήττες λειτουργεί επιβαρυντικά. Κοινό συμπέρασμα μετά τη χθεσινή κοινοβουλευτική ομάδα ήταν η ανάγκη να υπάρξει, ακόμη και στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων, και εσωκομματικός διάλογος. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης ζήτησε να υπάρξει ειδική σύγκληση της Κ.Ο. και της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και πολλοί ακόμη βουλευτές, όπως οι κ. Γ. Κουμουτσάκος, Στ. Καλαφάτης, Μαξ. Χαρακόπουλος, Κ. Τσιάρας. Δεδομένου ότι ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων δεν πρόκειται να διοργανωθεί, μετά και την επίσημη άρνηση του κ. Μεϊμαράκη και τη σχετική διάθεση του κ. Τζιτζικώστα, δεν αποκλείεται το πεδίο αναμέτρησης των υποψηφίων να είναι, όντως, τα κομματικά όργανα. Προς τούτο δεν αποκλείεται, τις προσεχείς εβδομάδες, οι τέσσερις διεκδικητές να βρεθούν εκ νέου απέναντι στους γαλάζιους βουλευτές, αυτήν τη φορά όχι για το ναι ή όχι στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου αλλά για τις θέσεις τους σχετικά με το μέλλον του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT