Οι διαβουλεύσεις και το παρασκήνιο στη Ν.Δ.

Οι διαβουλεύσεις και το παρασκήνιο στη Ν.Δ.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχες χαρακωμάτων, διαβουλεύσεις μεταξύ πολιτικών στελεχών και βουλευτών αλλά και αναζήτηση ερεισμάτων στα κέντρα ισχύος του κόμματος, όπως ενδεικτικά οι κ. Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς, κυριάρχησαν στο παρασκήνιο της χθεσινής ημέρας πριν από τη συνάντηση των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας, η οποία είχε ως στόχο να… κολλήσει το γυαλί που ράγισε με όσα προηγήθηκαν.

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δημιουργήθηκαν δύο τάσεις, καθώς βουλευτές και στελέχη που αναφέρονται στο καραμανλικό στρατόπεδο, όπως ενδεικτικά οι κ. Νίκος Δένδιας, Νικήτας Κακλαμάνης, Θεοδ. Καράογλου, αλλά και άλλοι βουλευτές όπως ο κ. Μάριος Σαλμάς κινήθηκαν, λίγο ώς πολύ, στη λογική της αναβολής της διαδικασίας, προκειμένου να προηγηθεί συνέδριο του κόμματος και να διευκρινιστούν οι όροι της διαδικασίας. Αντίθετη θέση έλαβαν, εξ αντανακλάσεως, οι βουλευτές και τα στελέχη της πλευράς Τζιτζικώστα αλλά και ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, που σημείωνε σε συνομιλητές του ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια αναβολής μιας διαδικασίας που έχει ήδη ξεκινήσει θα συνιστούσε πραξικόπημα».

Σε αυτή τη διελκυστίνδα υπήρξαν τουλάχιστον δύο έγγραφα που διακινούνταν. Το ένα από βουλευτές που ήθελαν αναβολή και συνέδριο, οι οποίοι ωστόσο δεν φέρεται να εξασφάλισαν τη στήριξη του κ. Καραμανλή σε αυτή την προσπάθεια, το άλλο από στελέχη του κλίματος Τζιτζικώστα που σημείωναν ότι «ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός της Νέας Δημοκρατίας».

Διφορούμενα μηνύματα

Από τη Συγγρού, η πλευρά του κ. Μεϊμαράκη εξέπεμπε μάλλον διφορούμενα μηνύματα, καθώς ο ίδιος δήλωνε, σε ανακοίνωσή του, ικανοποιημένος γιατί επιβλήθηκαν οι κανόνες της διαφάνειας στη διαδικασία. Ωστόσο, την ίδια στιγμή το επιτελείο του επιχειρούσε να αμβλύνει τις αιχμές για τους χειρισμούς των κ. Ανδ. Παπαμιμίκου και Κ. Τσιμάρα ως προς την ανάθεση του έργου, σχολιάζοντας ότι ουδέποτε ετέθη ούτε ως υπόνοια ζήτημα χρηματισμού. Στην άμβλυνση της έντασης συνέτεινε και η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του κόμματος που έκρινε νομότυπη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ως προς την ανάθεση του έργου μηχανογράφησης της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Νοεμβρίου.

Πάντως, χθες, και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης δεν απέφυγε να ρίξει νέες βολές, αιτιολογώντας τη χθεσινή του εφόρμηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. «Ως πρόεδρος του κόμματος δεν θα μπορούσα να επιτρέψω σε κανένα κομματικοδίαιτο να στήσει καταστάσεις» επεσήμανε, διευκρινίζοντας ότι η δημοσιοποίηση της προκήρυξης του διαγωνισμού και η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας αλλάζουν τα δεδομένα. Το κλίμα στο κλείσιμο της χθεσινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν, πλήρως, αναντίστοιχο με όσα προηγήθηκαν. Παραμένει, ωστόσο, αμφίβολο εάν η καταλλαγή θα διαρκέσει, καθώς οι πληγές παραμένουν ανοικτές, ενώ και ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τις κάλπες του Νοεμβρίου είναι πολύς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή