Οχι από Ν.Δ. στα εισπρακτικά μέτρα

Οχι από Ν.Δ. στα εισπρακτικά μέτρα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ψηφίστε τα μόνοι σας, είναι αντικοινωνικά, δημιουργούν πρόβλημα στην κοινωνία. Εμείς καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο». Με τον πλέον επίσημο τρόπο, διά του προέδρου της Ευ. Μεϊμαράκη, η Ν.Δ. διατράνωσε χθες, στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το τέλος της ανοχής προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο κ. Μεϊμαράκης κατήγγειλε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο, ότι «έστησαν μία αδίστακτη πολιτική απάτη», που είχε ως στόχο να υποκλέψει την ψήφο των πολιτών. Δήλωσε, δε, ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά και τις διατάξεις που περιλαμβάνουν νέα εισπρακτικά και δημοσιονομικά μέτρα, επιφυλασσόμενος για θετική ψήφο σε όσα άρθρα προωθούν τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι διεκδικητές της ηγεσίας, καταδεικνύοντας ότι αποτελεί κοινή γραμμή η σκλήρυνση της στάσης έναντι της κυβέρνησης: Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το πολυνομοσχέδιο ολοκληρώνει τη δολοφονία της μεσαίας τάξης και εκφράζει την ιδεολογική εμμονή του κ. Τσίπρα στην αύξηση των φόρων, ενώ έντονα κριτική στάση έχουν και οι Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας.

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μεϊμαράκης εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση, στοιχειοθετώντας τα όσα είπε εισαγωγικά περί πολιτικής απάτης στην επιλογή του πρωθυπουργού να σπεύσει σε εκλογές «για να μη γνωρίζει ο κόσμος τι είχατε ψηφίσει ως κατεπείγον στις 14 Αυγούστου και να μπορέσετε να τα φέρετε τώρα». «Από όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας τίποτε δεν ισχύει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι κυβερνώντες όχι μόνον δεν διεκδίκησαν τις βελτιώσεις που υπόσχονταν προεκλογικά, αλλά «επιφυλάσσουν ακόμη χειρότερες ρυθμίσεις που έκρυβαν προεκλογικά για να εξαπατήσουν τον κόσμο και να υφαρπάξουν την ψήφο τους». Σε αυτές περιέλαβε και το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», προειδοποιώντας τους κυβερνώντες να «μην παραδώσουν τα σπίτια του κόσμου, του ελληνικού λαού, που δήθεν γι’ αυτούς πονάνε, στα ξένα funds». Αναδεικνύοντας σειρά λόγων για την αρνητική στάση της Ν.Δ., ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στην αύξηση της επιβάρυνσης στην ακίνητη περιουσία (ΕΝΦΙΑ, ενοίκια, κ.α.), στην κατάργηση των συντάξεων των υπερηλίκων αλλά και στην αύξηση των εισφορών σε μηχανικούς και ελεύθερους επαγγελματίες, στην αποδυνάμωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως προς τον προληπτικό έλεγχο, ενώ κατήγγειλε ότι την ίδια ώρα που επιδεινώνονται οι όροι της ρύθμισης των 100 δόσεων, η κυβέρνηση επαναφέρει τη δυνατότητα «συνδιαλλαγής» μεγαλοοφειλετών με τη Διοίκηση, δίνοντας βάρος στην «υποκειμενική κρίση» των δημοσίων υπαλλήλων στον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων.

Ως προς το επιχείρημα που ακούγεται από την κυβερνητική πτέρυγα ότι, δηλαδή, και η Ν.Δ. ψήφισε τη συμφωνία με τους εταίρους, ο κ. Μεϊμαράκης αναγνώρισε ότι η Κ.Ο. της Ν.Δ. «έβαλε πλάτη για να μείνει η χώρα στο ευρώ», όμως κάλεσε να «τελειώνει αυτό το παραμύθι». «Εμείς ψηφίσαμε το πρόγραμμα το οποίο προβλέπει στόχους και χρονοδιάγραμμα. Τα μέτρα είναι δικά σας. Εχουν υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου», είπε. «Φέρτε λοιπόν άλλα μέτρα, με θετικό πρόσημο, για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή