Ν.Δ.: μάχη ηγεσίας εν μέσω πιέσεων

Ν.Δ.: μάχη ηγεσίας εν μέσω πιέσεων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Εν μέσω τριπλής πίεσης, λόγω της εσωκομματικής εκκρεμότητας που αφορά την ηγεσία, των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στη Βουλή (νομοσχέδιο για τηλεοπτικές άδειες) και της δυσφορίας των Ευρωπαίων εταίρων της για τη μη ψήφιση των μνημονιακών νομοσχεδίων Τσίπρα, τελεί το κόμμα της Ν.Δ., ένα και πλέον μήνα πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 22ας Νοεμβρίου.

Οι διεκδικητές της ηγεσίας μεταβαίνουν στη Μαδρίτη για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εκεί όπου το κλίμα είναι επιβαρυμένο για τη Ν.Δ. λόγω της στάσης της στη Βουλή. Συγχρόνως οι διαδικαστικές εκκρεμότητες που αφορούν την εκλογική διαδικασία δεν έχουν εκλείψει, καθώς από τις επτά εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές για το σύστημα μηχανογράφησης των εκλογών, οι τέσσερις αποκλείστηκαν για τεχνικούς λόγους (κατά πληροφορίες μία εκ των αποκλεισθεισών υπέβαλε ένσταση), ενώ εκκρεμεί η οριστικοποίηση της ανάθεσης και αν αυτή θα γίνει απευθείας από τις υπηρεσίες του κόμματος ή ύστερα από έκφραση γνώμης και της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη μοιάζει να έχει επιστρέψει η αυτοκυριαρχία, στον απόηχο και των ιδιαιτέρως θετικών πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., με αφορμή τις πληροφορίες για νέο ασφαλιστικό «χαράτσι» σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, σχολίασε πως «προφανώς πρόκειται για τις “ουρές” που έκρυβαν προεκλογικά και ομολογούν τώρα», προσθέτοντας: «Ενα είναι βέβαιο: Εάν προχωρήσουν στα σχέδια αυτά, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό, τόσο για την πραγματική οικονομία όσο και για ολόκληρη την κοινωνία». Από την πλευρά του, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε (Flash) τις δημοσκοπήσεις («δεν γνωρίζουμε ποιοι και πόσοι θα πάνε τελικά να ψηφίσουν, επίσης σας θυμίζω ότι οι δημοσκοπήσεις τελευταία δεν έχουν πέσει και πολύ μέσα», ανέφερε), προσθέτοντας ότι το δίλημμα στις 22 Νοεμβρίου «είναι αν θέλουμε να παραμείνουμε στάσιμοι ή να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική και πραγματική ανανέωση». Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, πάλι, ολοκλήρωσε τον κύκλο επισκέψεών του σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος, επιμένοντας στην ανάγκη για ένα κόμμα χωρίς στεγανά, όπου κάθε απλό στέλεχος, όπως ο ίδιος, θα μπορεί να διεκδικεί ακόμη και την ηγεσία.

Μέχρι 8 έτη θητεία

Τις προτάσεις του για την ιδεολογική και οργανωτική ανασυγκρότηση της Ν.Δ. παρουσίασε, χθες, στην Αθήνα ο κ. Απ. Τζιτζικώστας. Απέναντι σε ένα πολυπληθές ακροατήριο με την παρουσία και βουλευτών (μεταξύ άλλων οι Κ. Σκρέκας, Γ. Στύλιος, Σ. Κεδίκογλου, Ν. Μηταράκης, Αννα Ασημακοπούλου) ο 37χρονος περιφερειάρχης έκανε λόγο για την ανάγκη ανατροπής του παλαιού πολιτικού συστήματος ως τελευταία εκδοχή του οποίου παρουσίασε τον κ. Αλ. Τσίπρα. Από τις προτάσεις που κατέθεσε ξεχωρίζουν ο καθορισμός ανώτατης θητείας 8 ετών για όλα τα όργανα και τον πρόεδρο, η ανάδειξη του 50% των υποψήφιων βουλευτών από τη βάση, η διεξαγωγή κομματικών δημοψηφισμάτων για κρίσιμα θέματα, η ονομαστικοποίηση των οικονομικών ενισχύσεων και η πλήρης δημοσιότητα των οικονομικών της Ν.Δ.

Ο κ. Τζιτζικώστας που επανέλαβε την προσήλωση της Ν.Δ. στον «κοινωνικό φιλελευθερισμό» ανακοίνωσε και την απόφασή του για τη διενέργεια συνεδρίου αναγέννησης της Κεντροδεξιάς «που θα αλλάξει το καταστατικό μας, θα επικαιροποιήσει τις θέσεις μας και θα δημιουργήσει το εθνικό σχέδιο για την αναγέννηση της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή