Ν.Δ.: Στη μάχη της ψήφου οι «τέσσερις»

Ν.Δ.: Στη μάχη της ψήφου οι «τέσσερις»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος έλαβε χθες βράδυ η «ισπανική περιπέτεια» της Ν.Δ., η παρουσία δηλαδή του κόμματος, εν μέσω πρωτοφανούς ρευστότητας, λόγω της επικείμενης εκλογής ηγεσίας, στο Συνέδριο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη. Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης και οι υπόλοιποι διεκδικητές της ηγεσίας επέστρεψαν στην Αθήνα (σ.σ. ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, εν τέλει, δεν ταξίδευσε στην ισπανική πρωτεύουσα λόγω μίας ίωσης) και πλέον παίρνουν θέσεις μάχης για την κούρσα, διάρκειας ενός μήνα, έως τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου. Το απόγευμα συνεδριάζει, εκ νέου, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, καθώς θα πρέπει να αποφασιστεί η ανάθεση της μηχανογράφησης των εκλογών αλλά και ο τρόπος συγκρότησης των κατά τόπους εφορευτικών επιτροπών.

Ενδεικτικό της συγκυρίας είναι και το γεγονός ότι η ειδησεογραφία από τη Μαδρίτη μοιράστηκε μεταξύ υψηλής πολιτικής, όπως ενδεικτικά η στάση της Ν.Δ. και της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στην πρόκληση του προσφυγικού, και των εσωτερικών ισορροπιών στη γαλάζια αντιπροσωπεία. Ο κ. Μεϊμαράκης επέλεξε να εκπέμψει εικόνα εν ενεργεία και πλήρους αρμοδιοτήτων προέδρου. Συναντήθηκε και είχε σύντομες συνομιλίες με σειρά ηγετών, μεταξύ άλλων οι Αγκελα Μέρκελ, Ζ.Κ. Γιούνκερ, Νικολά Σαρκοζί, παρενέβη στο ζήτημα του μεταναστευτικού και ζήτησε τη συγκρότηση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής με στόχο και την αποτροπή ενός ενδεχομένου των περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας. «Δεν μπορεί να έχουμε κοινή φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρώπη. Αυτό δημιουργεί ένα ζήτημα. Και γι’ αυτό ζητήσαμε να υπάρξει ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Και η Ελλάδα ταυτόχρονα να αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων της με τη βοήθεια βέβαια της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, μήνυμα που φέρεται να μετέφερε στη Γερμανίδα καγκελάριο αλλά και στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Eν τέλει, και οι δύο ηγέτες αλλά και ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκαν με θέσεις απολύτως συμβατές με τις ελληνικές, εξέλιξη που προκάλεσε ικανοποίηση.

Η διαχείριση του Συνεδρίου από τον κ. Μεϊμαράκη φέρεται ότι προκάλεσε και τη δυσφορία του κ. Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος, μέσω διαδικτύου, άφησε να εννοηθεί ότι η πρόσκληση συμμετοχής ήταν προσχηματική. Πάντως, ο τελευταίος, μετά τη μάχη που έδωσε ώστε να υπάρξει σκληρή γραμμή από το ΕΛΚ έναντι της ελληνικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό –αντίθετα από την κυρίαρχη γραμμή της αντιπροσωπείας–, είχε συνάντηση και με τον κ. Αντ. Σαμαρά, σπεύδοντας να υπογραμμίσει, ξανά μέσω διαδικτύου, πόσο πολύ εκτιμούν τον πρώην πρωθυπουργό οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ν.Δ. Ο κ. Γεωργιάδης, που πάντως δεν παρακολούθησε την ομιλία Σαμαρά στο περιθώριο του Συνεδρίου, καθώς είχε προγραμματίσει να αποχωρήσει νωρίτερα από τη Μαδρίτη, σπεύδει να εκμεταλλευτεί τις αποστάσεις που έλαβε ο κ. Απ. Τζιτζικώστας από τον κ. Σαμαρά και να προσεταιριστεί τις σαμαρικές δυνάμεις στην κούρσα ηγεσίας. Ο κ. Τζιτζικώστας, από την πλευρά του, επεδίωξε να αξιοποιήσει την παραμονή του στη Μαδρίτη για επαφές με Ευρωπαίους, μεταξύ άλλων με τους Γιοχ. Χαν και Εμ. Μπαρόζο, ενώ επέλεξε να παρακολουθήσει την ομιλία του κ. Σαμαρά και να τον συγχαρεί μετά το τέλος της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή