Aνεβαίνουν οι τόνοι στη Ν.Δ.

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις εσωκομματικές έριδες, που δεν έλειψαν ούτε στη Μαδρίτη και στο συνέδριο του ΕΛΚ, επανέφεραν, με την επιστροφή τους στην Αθήνα, οι διεκδικητές της «γαλάζιας» ηγεσίας.

Μετά τον κ. Αδ. Γεωργιάδη, που εξέφρασε πρώτος παράπονα για την απουσία συνεννόησης κατά την παραμονή των «γαλάζιων» στην ισπανική πρωτεύουσα, χθες ήταν η σειρά του κ. Απ. Τζιτζικώστα να κάνει ένα βήμα παραπάνω: κατήγγειλε ευθέως τον κ. Μεϊμαράκη ότι η πρόσκληση για το συνέδριο του ΕΛΚ ήταν προσχηματική και ότι ο νυν πρόεδρος δεν λειτουργεί με όρους προάσπισης της ενότητας, αλλά, αντιθέτως, κινείται με λογικές συμφωνιών πίσω από κλειστές πόρτες.

Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για ενόχληση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη από τους ισχυρισμούς των κ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη, ωστόσο χθες επελέγη να μη δοθεί απάντηση. Τουλάχιστον όχι αμέσως, καθώς το διαδικτυακό σχόλιο του κ. Γ. Κουμουτσάκου «επειδή ορισμένοι λένε πολλά και φλύαρα, να ξεκαθαρίσουμε ότι παράπονα κάνουν εκείνοι που δεν γνωρίζουν πώς να κινηθούν σε διεθνές περιβάλλον» θεωρήθηκε ότι είχε συγκεκριμένους αποδέκτες. Ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε, και χθες, στην ίδια τακτική της πρόταξης του αντιπολιτευτικού του ρόλου, θέτοντας μέσω Twitter το ερώτημα: «Η αλλεργία του ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι το ιδιωτικό ώς πού θα φτάσει;».

Εν μέσω αυτού του κλίματος, εκλήθη χθες να συνεδριάσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Ν.Δ. με αντικείμενο την ανάθεση του έργου μηχανογραφικής υποστήριξης των εκλογών, την κατανομή των εκλογικών τμημάτων στην επικράτεια και, κυρίως, τη σύνθεση των νομαρχιακών εφορευτικών επιτροπών, δεδομένου ότι πολλοί εκ των επικεφαλής ΝΟΔΕ υπέγραψαν υπέρ υποψηφίων και αποκλείονται αυτοδικαίως.

Η χθεσινή συνέντευξη (99,5) του κ. Τζιτζικώστα, πάντως, υπήρξε αποκαλυπτική και για τον τρόπο που σκοπεύει να πολιτευθεί ο υποψήφιος για την ηγεσία, αλλά και για τις εντάσεις που σοβούν στο εσωτερικό του κόμματος. Επανέλαβε το σχέδιο ορισμού δύο αντιπροέδρων, ένας εκ των οποίων θα αναλάβει το κοινοβουλευτικό βάρος, ενώ, προκειμένου να ακυρώσει κάθε σενάριο περί δυαρχίας, σημείωσε ότι οι αντιπρόεδροι όχι μόνον θα ορίζονται, αλλά θα παύονται από τον ίδιο. Δεν θέλησε, προφανώς, να κατονομάσει ποιοι θα μπορούσαν να παίξουν αυτόν τον ρόλο, αφήνοντας ανοικτό να είναι κάποιος εκ των συνυποψηφίων του για την ηγεσία. Αυτό, ωστόσο, που προκάλεσε αίσθηση ήταν αφενός η προσπάθεια να κλείσει το μέτωπο έναντι του κ. Σαμαρά, αφετέρου δε η, με θεσμική αφετηρία, επίθεση στον κ. Μεϊμαράκη και, τελικά, στην Ντόρα Μπακογιάννη. Για τη διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά σημείωσε πως «η Ν.Δ., όποτε πέρασε κυβερνώντας αυτή τη χώρα, άφησε θετικό πρόσημο… δεν θα μπορούσα να απαξιώνω το έργο του οποιουδήποτε και να ζητάω την ίδια στιγμή να ηγηθώ αυτής της παράταξης», ενώ διευκρίνισε ότι ως «κακόγουστο αστείο» εννοούσε «το να πιστεύει κάποιος πως θα μπορούσε ένας πρώην πρωθυπουργός να κάνει τον αντιπρόεδρο. Είναι υποτιμητικό για τον ίδιο».

Αφορμή για την επίθεση προς Μεϊμαράκη αποτέλεσε η απώλεια της αντιπροεδρίας του ΕΛΚ, μετά την απόσυρση της κ. Μπακογιάννη από την κούρσα. Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για «συμφωνίες πίσω από κλειστά γραφεία», προσθέτοντας ότι «προτάθηκε ένα πρόσωπο χωρίς να έχει περάσει από καμιά διαδικασία έγκρισης, το οποίο τελικά αποσύρθηκε», με αποτέλεσμα να χαθεί η θέση και για την κυπριακή πλευρά. «Η παράταξη είχε και έχει ικανά στελέχη που θα μπορούσαν να ψηφιστούν, όπως η κ. Γιαννάκου, ο κ. Κεφαλογιάννης, ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης», συνέχισε ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ προκειμένου να ενισχύσει το επιχείρημά του περί συμμαχίας Μεϊμαράκη – Μπακογιάννη στη Ν.Δ., διερωτήθηκε για ποιο λόγο στο επίσημο δείπνο με τον κ. Ολάντ δεν συμμετείχε κάποιο πρόσωπο με θεσμική ιδιότητα στη Ν.Δ., αλλά ένας απλός βουλευτής (σ.σ. Μπακογιάννη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή