Δεν υπήρξε απόφαση για τη δόση στο Euroworking Group

Δεν υπήρξε απόφαση για τη δόση στο Euroworking Group

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χωρίς κάποια απόφαση για την Ελλάδα έληξε το χθεσινό Euroworking group στις Βρυξέλλες. Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης άκουσαν την τοποθέτηση των θεσμών, για το πού βρίσκεται η ολοκλήρωση της λίστας των προαπαιτούμενων και κατέληξαν ότι ενώ έχει γίνει αρκετή πρόοδος η εκταμίευση των 2 δισ. δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, καθώς μένουν εκκρεμή διάφορα ζητήματα.

Από τα βασικότερα ζητήματα που μένουν ανεκπλήρωτα δύο ξεχωρίζουν όπως μεταφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Αυτό της θέσπισης πλαισίου για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας αλλά και του ορισμού του συντελεστή ΦΠΑ στον τομέα της εκπαίδευσης. Αλλα 32 μικρότερης σημασίας προαπαιτούμενα θα καλυφθούν με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ, όπως διαβεβαίωσε τους υπόλοιπους εκπροσώπους των κρατών-μελών η ελληνική πλευρά, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη. Συγχρόνως, ζητήθηκε να έχει έτοιμο η ελληνική πλευρά το σχέδιό της για ιδιωτικοποιήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τις τελευταίες μέρες και παρά την αισιοδοξία που εξέπεμπε η Αθήνα ότι θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης στο χθεσινό Εuroworking group, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν από την αρχή της εβδομάδας ότι δεν θα μπορούσε να παρθεί αυτή η απόφαση, αν δεν ήταν ολοκληρωμένες και οι 48 δράσεις που συμφωνήθηκαν τέλος Σεπτεμβρίου με την ελληνική πλευρά. Και παρά τη βιασύνη του υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει χθες το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσει περισσότερο η συζήτηση στο Εuroworking group και θα γίνει ένα βήμα πιο κοντά στις εκταμιεύσεις, ήταν γνωστό ότι κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν εφικτό. Και αυτό γιατί από τη στιγμή που περάσουν τα νομοσχέδια από τη Βουλή και βγουν και τα προεδρικά διατάγματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες των προαπαιτουμένων, τότε οι θεσμοί χρειάζονται δύο με τρεις μέρες να ελέγξουν αν όντως οι νόμοι που έχουν περάσει ικανοποιούν τα συμφωνηθέντα και να συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης» όπως την ονομάζουν. Από τη στιγμή που βγει αυτή η έκθεση, τότε θα συγκληθεί άλλο ένα Εuroworking group μέσω τηλεδιάσκεψης που θα δώσει το πρώτο «πράσινο» φως. Αμέσως μετά θα κληθεί το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), στο οποίο μέλη δεν είναι άλλοι από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αν δώσουν και αυτοί το «πράσινο» φως, τότε η εκταμίευση δρομολογείται και τα 2 δισ. αναμένονται να φτάσουν τα ελληνικά ταμεία σε δύο με τρεις μέρες.

Ο νέος στόχος τώρα που τέθηκε από την ελληνική πλευρά αλλά και τον οποίο υποστηρίζουν μία σειρά από κράτη-μέλη είναι να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης πριν από το επόμενο Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου, δηλαδή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, κυρίως για λόγους ψυχολογικούς, έτσι ώστε να φανεί και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη ότι έχει καταγραφεί τουλάχιστον κάποια πρόοδος.

Αντικείμενο προβληματισμού αποτελεί, πάντως, το πώς θα καταφέρει η ελληνική πλευρά να ολοκληρώσει το πρώτο και δεύτερο σετ προαπαιτουμένων και την πρώτη αξιολόγηση έως τις 15 Νοεμβρίου, που είναι η προθεσμία που ορίστηκε από τον περασμένο Αύγουστο, όταν είχε υπογραφεί η συμφωνία με τους εταίρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή