ΦΠΑ στην εκπαίδευση: Δεν έχουν τέλος τα σενάρια για τα ισοδύναμα

ΦΠΑ στην εκπαίδευση: Δεν έχουν τέλος τα σενάρια για τα ισοδύναμα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάφορα σενάρια που στοχεύουν στην κατάργηση ή την επιμέρους εφαρμογή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή συναρμόδιοι υπουργοί εκφράζουν ή «διαρρέουν» τις δικές τους προτάσεις. Η νεότερη πρόταση που φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει την εφαρμογή συντελεστή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία και απαλλαγή των φροντιστηρίων, ωδείων κ.λπ. από το καθεστώς ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο αναζητά ισοδύναμα ύψους 500 εκατ. ευρώ στην περίπτωση της πλήρους κατάργησης του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, και 250 εκατ. ευρώ εφόσον υιοθετεί η ανωτέρω πρόταση για επιβολή ΦΠΑ μόνο στα ιδιωτικά σχολεία. Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, ενώ όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας.

Αν και χθες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι τα τέλη κυκλοφορίας δεν βρίσκονται πλέον μεταξύ των σεναρίων για της εξεύρεση ισοδύναμων, από τις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι όλα εξετάζονται. Ειδικότερα, μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζεται και κοστολογεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι τα εξής:

1. Εφαρμογή του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία με συντελεστή 23% και εξαίρεση των φροντιστηρίων, ωδείων, σχολών χορού κ.λπ. από το καθεστώς ΦΠΑ. Το σενάριο αυτό θα αποφέρει έσοδα ύψους 250 εκατ. ευρώ και υπολείπεται ισόποσο ποσό για την κάλυψη του κενού. Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα γίνει αποδεκτό από τους δανειστές.

2. Αύξηση των τελών κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού καθώς και σε αυτά με μεγάλη εμπορική αξία. Επίσης εξετάζεται η κατάργηση των εξαιρέσεων σε πετρελαιοκίνητα και υβριδικά αυτοκίνητα. Με τα ανωτέρω δεδομένα, το όφελος είναι πολύ μικρό και δεν επαρκεί για να καλύψει το κενό που προκύπτει. Εκτός και αν η κυβέρνηση αποφασίσει μία γενικότερη αύξηση των τελών κυκλοφορίας. Η τελική απόφαση για τα τέλη κυκλοφορίας ενδεχομένως να γίνει γνωστή σήμερα, δεδομένου ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή στο πολυνομοσχέδιο.

3. Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας στο 23% από 13%. Σημειώνεται ότι η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση εισήχθη μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μη συμπεριλάβει στον συντελεστή 23% το μοσχαρίσιο κρέας και να τον διατηρήσει στον χαμηλό συντελεστή 13%.

4. Eπανεξέταση των φοροαπαλλαγών, κυρίως εκείνων που δεν χρησιμοποιούνται από τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

5. Επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι το μέτρο είχε προταθεί στους πιστωτές της χώρας τον περασμένο Ιούλιο και είχε απορριφθεί.

6. Επιβολή ειδικού φόρου στα ΚΤΕΟ. Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις και όχι τους ιδιοκτήτες οχημάτων που ελέγχουν τα αυτοκίνητά τους.

Εν τω μεταξύ, στο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία που θα προβλέπει την παράταση ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες έως 15-20 Νοεμβρίου και τη διαγραφή ενδεχομένως προστίμων που έχουν επιβληθεί στο διάστημα αυτό από τον ελεγκτικό μηχανισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή