Βρυξέλλες: Καθυστερεί η εφαρμογή του προγράμματος

Βρυξέλλες: Καθυστερεί η εφαρμογή του προγράμματος

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το μήνυμα ότι το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει και πρέπει να επιταχύνει η ελληνική πλευρά για να ολοκληρώσει τα σετ προαπαιτούμενων τόνισε ευρωπαίος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας την άμεση σύνδεση τους με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι διαθέσιμα μόνο αν οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα έχουν περάσει συμπεριλαμβανόμενου και αυτές που περιλαμβάνουν τις διοικήσεις των τραπεζών. “Υπάρχει η υπόθεση ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με το τραπεζικό σύστημα θα βρίσκονται στο δεύτερο σετ με τα προαπαιτούμενα” δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Έτσι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν είναι όρος για να εκταμιευθούν τα 10 δισ αλλα η ολοκλήρωση και των δύο σετ προαπαιτούμενων. “Η κυβέρνηση έχει ένα προφανές κίνητρο για να βιαστεί με την νομοθέτηση της δεύτερης λίστας, όπου θέλουμε να ελπίζουμε θα υπάρχουν σημαντικά μέτρα για την διοίκηση των τραπεζών. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα για τις τράπεζες θα είναι εκεί,” δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Έτσι εκτός από την άμεση ανάγκη για ολοκλήρωση των δύο σετ προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση πριν το τέλος του έτους ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε  πως αυτά τα δύο πακέτα με προαπαιτούμενα αποτελούν το πρώτο σημαντικό τεστ της κυβέρνησης, που θα αποδείξει κατά πόσο “ μπορεί να σπάσει τα δεσμά με τις κακές πρακτικές των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων του παρελθόντος”.

Ο στόχος είναι η απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης λίστας προαπαιτούμενων να έχει παρθεί πριν το Εurogroup της Δευτέρας αλλά ακόμα παραμένουν τρία θέματα ανοιχτά. Πρώτον, να βρεθούν ισοδύναμα για την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, δεύτερον ο καθορισμός της ελάχιστης τιμής των γενόσημων, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και το ζήτημα ρύθμισης των 100 δόσεων.

Όσον αφορά το κατά πόσο θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο αυτή την στιγμή καθώς χωρίς την ολοκλήρωση της  πρώτης αξιολόγηση δεν είναι γνωστή η πορεία του χρέους, οι προοπτικές της ανάπτυξης αλλά και το ποσοστό που θα έχουν οι συντάξεις στον προϋπολογισμό. “Η όποια συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά την αξιολόγηση και όχι πριν”.

Ο αξιωματούχος τέλος είπε όι οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι έτοιμοι να πάνε στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να κλείσουν την αξιολόγηση. Το πότε θα ολοκληρώσουν όμως παραμένει άγνωστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή