Πολιτική θύελλα στη σκιά τoυ ξυλοδαρμού Κουμουτσάκου

Πολιτική θύελλα στη σκιά τoυ ξυλοδαρμού Κουμουτσάκου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρωτοφανείς συνθήκες πόλωσης, με βαριές εκατέρωθεν καταγγελίες για έμμεση ή άμεση συμπόρευση με τα πιο ακραία στοιχεία, τελεί το πολιτικό σκηνικό από το απόγευμα της Πέμπτης και την επίθεση εις βάρος του βουλευτή κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, οι δράστες της οποίας ακόμη αναζητούνται.

Στον απόηχο της αμφισβήτησης από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ότι οι διωγμοί των Ποντίων συνιστούν γενοκτονία (ο ίδιος προτιμά τον όρο «εθνοκάθαρση») και της ενεργής παρουσίας της Χρυσής Αυγής στο συλλαλητήριο των ποντιακών οργανώσεων, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συνέχισαν και χθες να ανταλλάσσουν βαριές καταγγελίες, ενώ η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να καταθέσει επίκαιρη επερώτηση για το θέμα, υπογεγραμμένη από το σύνολο των βουλευτών της.

Η κυβέρνηση, διά της Ολγας Γεροβασίλη, εξ αρχής κατηγόρησε τη Ν.Δ. για προσπάθεια εκμετάλλευσης των λεγομένων Φίλη, με στόχο να πυροδοτήσει ένταση, ενώ λίγο έως πολύ αντιμετώπισε τους προχθεσινούς τραμπουκισμούς ως εσωτερικό θέμα της «δεξιάς»: «Για να κρύψει τα εσωτερικά της αδιέξοδα και την ανυπαρξία πολιτικών θέσεων, η Νέα Δημοκρατία επένδυσε σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, του οποίου έχει ήδη χάσει τον έλεγχο από την ακροδεξιά. Ας συνέλθουν και ας αποφασίσουν αν θέλουν να λειτουργούν ως υπεύθυνο και συντεταγμένο δημοκρατικό κόμμα ή ως συνονθύλευμα συρόμενο πίσω από τον ακροδεξιό λαϊκισμό».

Σε ανάλογους τόνους, που προοιωνίζονται σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή και τα ΜΜΕ, ήταν και τα σχόλια της Νέας Δημοκρατίας, με τη Συγγρού να κάνει λόγο για πολιτική κατρακύλα και αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. «Εφτασαν στο σημείο να ταυτίζονται στα εθνικά μας θέματα με τη θέση της Τουρκίας και στα εσωτερικά ζητήματα με ακραία στοιχεία, και στην προσπάθειά τους να αποπροσανατολίσουν από τα βάρβαρα μέτρα που επιβάλλουν, επιχειρούν να φανατίσουν και να διχάσουν», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του κόμματος, ενώ στο στόχαστρο μπήκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και, προφανώς, ο ίδιος ο κ. Αλ. Τσίπρας, εξαιτίας της καθυστέρησης στη σύλληψη των υπευθύνων, παρότι έχουν αποτυπωθεί ευκρινώς στα τηλεοπτικά πλάνα.

«Καλούμε τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό να μην προστατεύουν και να μην καλύπτουν άλλο τους τραμπούκους και τα φασιστοειδή», σημειώνει η Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας τον κ. Τόσκα ως «άμεσα υπόλογο για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη σύλληψη των δραστών, η ταυτότητα των οποίων είναι γνωστή από την πρώτη στιγμή, όπως ο ίδιος έχει επισήμως δηλώσει».

Αποστάσεις βουλευτών

Εν μέσω των πυρών μεταξύ των δύο κομμάτων, πολλοί βουλευτές επεδίωξαν να πάρουν αποστάσεις. Είτε οι του ΣΥΡΙΖΑ με το να αποστασιοποιηθούν από τα λεγόμενα Φίλη, είτε οι της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκοντας να πέσουν οι τόνοι.

«Η βία δεν είναι λύση. Είναι ένα ακόμα πρόβλημα. Και η έμμεση δικαιολόγησή της επίσης! Οι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουμε τις ευθύνες μας και να ορθώσουμε τείχος στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία που είναι ο εθνικός καρκίνος. Πετροβολώντας συνεχώς και αδιακρίτως ο ένας τον άλλον, στο τέλος η χώρα πάει παρακάτω. Επιτέλους μετριοπάθεια και εθνική ευθύνη», επεσήμανε (ΣKAΪ) ο κ. Κ. Χατζηδάκης, θύμα και ο ίδιος απρόκλητης επίθεσης προ ετών.

Αποστάσεις από τη θέση της Νέας Δημοκρατίας περί ηθικής αυτουργίας Φίλη έλαβε και ο κ. Ν. Δένδιας. «Δεν θα έλεγα εύκολα κάτι τέτοιο. Γενικά, όμως, στο παρελθόν –γιατί θέλω να είμαι δίκαιος– ο ΣΥΡΙΖΑ είτε ενθάρρυνε, είτε ανέχτηκε συμπεριφορές απολύτως παρόμοιες, από τη δική του πλευρά, από ανθρώπους του δικού του ευρύτερου ιδεολογικού χώρου. Μέχρι εκεί όμως», επεσήμανε (98,4).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή