N.Δ.: Διεργασίες για συνδιάσκεψη πριν από την κάλπη

N.Δ.: Διεργασίες για συνδιάσκεψη πριν από την κάλπη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κινήσεις τακτικής στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της 22ας Νοεμβρίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.

Χθες, και ενώ το ενδεχόμενο ευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων ήταν το πλέον πιθανό, μία επιστολή του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και η θετική απάντηση του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη άνοιξαν παράθυρο για τη διεξαγωγή μιας κομματικής συνδιάσκεψης πριν από τις «γαλάζιες» κάλπες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την πρώτη ώρα, υπέρ μιας δημόσιας συζήτησης των τεσσάρων υποψηφίων είχαν ταχθεί οι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς τους τρεις συνυποψηφίους του και τον γραμματέα του κόμματος Ανδρ. Παπαμιμίκο, ο κ. Τζιτζικώστας προτείνει τη διοργάνωση Κεντρικής Συνδιάσκεψης του κόμματος την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015, σημειώνοντας πως «ο μεταξύ μας διάλογος θα βοηθήσει τόσο στην καλύτερη παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων όσο και στην τόνωση του ενδιαφέροντος για τις εσωκομματικές μας διαδικασίες». Προτείνει, δε, την ανάπτυξη του διαλόγου σε πέντε θεματικές ενότητες, (Οικονομία και Επιχειρηματικότητα, Κοινωνική Συνοχή, Νέοι και Ανεργία, Θεσμοί που πρέπει να έχει η Ελλάδα του 21ου αιώνα και Οι νέοι ρόλοι που πρέπει να αποκτήσει η βάση της Νέας Δημοκρατίας στη λειτουργία του κόμματος).

Αμεση ήταν η ανταπόκριση του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος αντιμετώπισε την πρόταση Τζιτζικώστα ως υιοθέτηση της πρότασης που είχε ο ίδιος καταθέσει προ μηνός. «Από την αρχή της διαδικασίας είχαμε προτείνει δύο εθνικές συνδιασκέψεις, στις οποίες, με βάση το Καταστατικό, μετέχουν οι νομαρχιακές συνελεύσεις και τα κομματικά στελέχη. Εστω και με καθυστέρηση, χαίρομαι που ένας εκ των υποψηφίων αποδέχεται μέρος της πρότασής μας», σημειώνει ο κ. Μεϊμαράκης και καταλήγει: «Συμφωνώ και αναμένω ο αρμόδιος να καλέσει τους εκπροσώπους των υποψηφίων για τα τεχνικά θέματα και τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης».

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί και στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, όπου μεταξύ άλλων θα εξεταστούν και οι τελικοί όροι της σύμβασης για τη μηχανογραφική υποστήριξη των εκλογών, ωστόσο η απόσταση από τις καλές προθέσεις των υποψηφίων μέχρι την υλοποίηση της συνδιάσκεψης είναι μεγάλη. Είναι ενδεικτικό ότι έμπειροι κομματικοί παράγοντες, και μάλιστα από διαφορετικά «εσωκομματικά» στρατόπεδα, συμφωνούσαν ότι ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και η διεξαγωγή συνδιάσκεψης σε εργάσιμη ημέρα είναι προβληματική ως προς τη δυνατότητα συμμετοχής στελεχών εκτός Αθηνών. Ζητήματα δεν αποκλείεται να ανακύψουν και για τη σύνθεση του ακροατηρίου, καθώς η πλευρά Τζιτζικώστα κάνει λόγο για «κεντρική συνδιάσκεψη», η του κ. Μεϊμαράκη για «εθνική συνδιάσκεψη με βάση το καταστατικό», δηλαδή με συγκεκριμένη σύνθεση συμμετεχόντων, ενώ ως προϋπόθεση θέτει την κάλυψη της όποιας εκδήλωσης από τα ΜΜΕ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ζητούν αποπομπή Φίλη

Εν μέσω αυτών, οι τέσσερις βρίσκουν κοινό τόπο, εν προκειμένω στην άσκηση αντιπολίτευσης προς τον κ. Αλ. Τσίπρα. Χθες, με πρώτο υπογράφοντα τον κ. Μεϊμαράκη, η Κ.Ο. της Ν.Δ. κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Ν. Φίλη. Στο κείμενο ζητείται ουσιαστικά η αποπομπή του υπουργού Παιδείας και δηλώνεται μάλιστα ότι όσα είπε χρησιμοποιήθηκαν και μπορεί να χρησιμοποιηθούν από το τουρκικό κράτος «ως αντεπιχείρημα» για την εξυπηρέτηση των θέσεων της Αγκυρας έναντι της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή