Ν.Δ.: κοινό μέτωπο των «τεσσάρων» κατά του κ. Αλ. Τσίπρα

Ν.Δ.: κοινό μέτωπο των «τεσσάρων» κατά του κ. Αλ. Τσίπρα

5' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει αντιπολιτευτική ζωή στον πλανήτη Ν.Δ.; Oι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία αλλά και οι βουλευτές του κόμματος επιδιώκουν να αποδείξουν πως ναι, παρά το γεγονός ότι η κεντροδεξιά παράταξη ταλανίζεται από εμφανή εσωστρέφεια και πλήρη απουσία προγραμματικού λόγου.

Οι εκλογές της Κυριακής συνιστούν, εκ των πραγμάτων, ορόσημο για την πορεία του κόμματος, καθώς δεν θα κρίνουν απλώς το ποιος θα ηγηθεί, αλλά κυρίως θα διαμορφώσουν και τις ομάδες επιρροής που θα παίξουν ρόλο την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης. Με τους τόνους μεταξύ των υποψηφίων να ανεβαίνουν, τις εκ του συστάδην μάχες να πληθαίνουν (ενδεικτικά, τα σποτ Τζιτζικώστα, η απάντηση Μεϊμαράκη και οι συνεχείς επιθέσεις Γεωργιάδη στον περιφερειάρχη), δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν ότι, σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής, η πόλωση θα είναι τέτοιας έντασης, που θα δοκιμάσει το κόμμα.

Η τακτική της σκληρής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση, που υιοθετεί το σύνολο των υποψηφίων και αναμένεται να επαναβεβαιωθεί και στην αποψινή συνεδρίαση της Ολομέλειας στη Βουλή, ναι μεν δίνει παροδικές ανάσες ενότητας, μένει ωστόσο να αποδειχθεί αν μπορεί να αποτελέσει και τη βάση ανασυγκρότησης της Ν.Δ.

Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκαν κατά του κ. Τσίπρα άπαντες χθες, ενώ η Ν.Δ. επιμένει, με νέα ερώτηση 17 βουλευτών της, στο ζήτημα με το -κατά τις καταγγελίες- «παραμάγαζο εξυπηρετήσεων» που έχει συγκροτηθεί με τη στήριξη δύο υπουργών της κυβέρνησης. «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, η κυβέρνηση ολόκληρη απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο πολύ εξαπάτησε τον Ελληνα πολίτη για να υφαρπάξει την ψήφο του», επεσήμανε ο κ. Μεϊμαράκης, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο να εκπλειστηριαστούν σπίτια, να χαθούν θέσεις εργασίας από την αύξηση της φορολογίας αλλά και να βρεθεί εκτός ρύθμισης ληξιπρόθεσμων «οποιοσδήποτε καλοπροαίρετα τους πίστεψε και πληρώνει τις δόσεις του». «Ελπίζω σύντομα η κυβέρνηση να συνέλθει από την αντιαναπτυξιακή μέθη στην οποία βρίσκεται. Επιτέλους, τόσο δύσκολο της είναι να καταλάβει τι συμφέρει πραγματικά τους Ελληνες και να το επιδιώξει;», σχολίασε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, προτείνοντας αντί της φορολόγησης των ελληνικών κρασιών την επιβολή φόρων στο «σκληρό εισαγόμενο αλκοόλ».

«Από την εντολή διαπραγμάτευσης, που ζήτησε ο κ. Τσίπρας, φτάσαμε στην εντολή έξωσης. Είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις στην ελληνική κοινωνία», επεσήμανε και ο κ. Απ. Τζιτζικώστας, δεσμευόμενος ότι εφόσον εκλεγεί θα εξαντλήσει κάθε μέσο πίεσης για να μη «βγουν στο σφυρί» οι πρώτες κατοικίες των πολιτών. Στην οικονομία αλλά και στα εθνικά και στο μεταναστευτικό επικέντρωσε την κριτική του ο κ. Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας «σαμποτάζ» κατά της Ελλάδας προηγούμενες δηλώσεις του κ. Π. Καμμένου περί ροής τζιχαντιστών μέσω της χώρας μας και χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επικίνδυνη.

Ευ. Μεϊμαράκης: Παιδιά είναι…

Ως ευκαιρία για να προσωποποιήσει την υπευθυνότητα και σοβαρότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει τις επιθέσεις από τους συνυποψηφίους του, και κυρίως από τα διαφημιστικά σποτ του κ. Απ. Τζιτζικώστα, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Από τη Θράκη και σχολιάζοντας το διαφημιστικό Τζιτζικώστα (σ.σ. όπου ο ίδιος εμφανίζεται ως γηραιά καρικατούρα), ο κ. Μεϊμαράκης βρήκε ευκαιρία να απευθυνθεί και στο παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος: «Δεν θα απαντώ στις προκλήσεις που δέχομαι από ορισμένους συναδέλφους, που καμιά φορά ξεφεύγουν με απρεπείς όρους που δεν είναι σωστοί με τη νεοδημοκρατική ηθική. Λέω “παιδιά είναι, μπορούν να πουν και κάτι παραπάνω”». Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ. οργανώνει σήμερα συγκέντρωση στο Μαρούσι («Σπ. Λούης»), αύριο μεταβαίνει στη Χαλκίδα, ενώ θα συνεχίσει την προεκλογική του προσπάθεια και το Σάββατο. Την ίδια ώρα, το δίκτυο υποστηρικτών του, αποτελούμενο από βουλευτές και κομματικά στελέχη σε όλη την Ελλάδα, εντείνει την προσπάθεια κινητοποίησης των ψηφοφόρων για τις κάλπες. Από το στρατόπεδο Μεϊμαράκη εκφράζεται η βεβαιότητα για ένα αποτέλεσμα που θα «καθορίσει» τον νικητή ήδη από την πρώτη Κυριακή.

Μήνυμα ανανέωσης από Κυρ. Μητσοτάκη

Μέσα από τις σελίδες της γερμανικής FAZ και υπό τον τίτλο «Η φιλελεύθερη εναλλακτική της Ελλάδας», ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε χθες το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία και η ανανέωση της Ν.Δ. συνιστούν προϋπόθεση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, καθώς, όπως είπε, «το πρόβλημα με την κυβέρνηση Τσίπρα είναι ότι δεν πιστεύουν στο πρόγραμμα που οι ίδιοι έχουν υπογράψει». Ο κ. Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες και στους Ευρωπαίους εταίρους για τη στάση που κράτησαν έναντι της κυβέρνησης Σαμαρά, αθετώντας την υπόσχεσή τους για τη ρύθμιση του χρέους, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε επιτύχει επί δύο συναπτά έτη πρωτογενές πλεόνασμα. O υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ. είχε χθες ομιλία στη Θεσσαλονίκη, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Στόχος του, τα τελευταία 24ωρα πριν από την κάλπη, είναι η ενεργοποίηση ψηφοφόρων που, σύμφωνα με τις έρευνες, εμφανίζονται θετικοί για τις θέσεις του πρώην υπουργού, ωστόσο είναι και επιφυλακτικοί ως προς τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία της Ν.Δ. και την εγγραφή τους ως μέλη του κόμματος.

Αδ. Γεωργιάδης: Ημουν πάντα δεξιός

Με μία ακόμη μαζική συγκέντρωση χθες στο Σπόρτιγκ, o κ. Αδ. Γεωργιάδης, το απόλυτο αουτσάιντερ της «γαλάζιας» κούρσας διαδοχής, επιχειρεί να ανατρέψει τα δημοσκοπικά προγνωστικά που τον θέλουν να κλείνει την τετράδα στην ψηφοφορία της Κυριακής. Η προσπάθεια του κ. Γεωργιάδη περιλαμβάνει, ενίοτε, ανορθόδοξες μεθόδους, όπως η χθεσινή παρέμβασή του σε εκπομπή κατά τη διάρκεια συνέντευξης του κ. Απ. Τζιτζικώστα. Ο κ. Γεωργιάδης, άλλωστε, έχει εστιάσει τα πυρά του στην πλευρά του περιφερειάρχη, ειδικά μετά την ανακοίνωση της συμπόρευσης του τελευταίου με τον κ. Μ. Βορίδη, καθώς εμφανώς υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας ψηφοφόρων. Ο ίδιος επιμένει να απευθύνεται τόσο στο δεξιό ακροατήριο της Ν.Δ. όσο και σε ένα ακόμη που τον αντιμετωπίζει ως επιτυχημένο στις θέσεις ευθύνης που ανέλαβε. «Φυσικά και είμαι αντικομμουνιστής, αφού πιστεύω στην ελευθερία και στη δημοκρατία», δήλωσε, χαρακτηριστικά, χθες (Νews247), προσθέτοντας: «Εγώ ήμουν πάντα δεξιός. Η παράταξή μου είναι η Δεξιά. Δυστυχώς, όταν χρειάστηκα ανοιχτές πόρτες στη Ν.Δ., τις βρήκα κλειστές. Γι’ αυτό θέλω να γίνω αρχηγός. Για να τις ανοίξω».

Απ. Τζιτζικώστας: Μαζικά στις κάλπες

Τη δυναμική της υποψηφιότητάς του στις δύο συγκεντρώσεις, απόψε στο Μέγαρο Μουσικής και αύριο στο Αλεξάνδρειο, επιδιώκει να αποτυπώσει ο κ. Απ. Τζιτζικώστας, που χθες με επιστολή του προς το σύνολο των βουλευτών, πολιτευτών και κομματικών στελεχών της Ν.Δ. ζήτησε τη στήριξή τους. Ο κ. Τζιτζικώστας έχει επιλέξει μία επικοινωνιακή στρατηγική για το ευρύ κοινό, η οποία, τουλάχιστον ως προς την τηλεοπτική της ταυτότητα, προσομοιάζει σε καμπάνια εθνικών εκλογών, ενώ, παράλληλα, στο παρασκήνιο δίνεται σκληρή οργανωτική μάχη, τόσο μέσω των βουλευτών και κορυφαίων κομματικών που στηρίζουν την υποψηφιότητά του όσο και των δικών του δικτύων, που ισχυροποίησε μέσα από την επιτυχημένη εκλογική μάχη που έδωσε προ ενός έτους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε χθες τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη, «γιατί μπορεί να είναι η τελευταία φορά που ψηφίζει η κοινωνία για αρχηγό της Ν.Δ., καθώς αν βγει ο κ. Μεϊμαράκης θα το αλλάξει αυτό», προσθέτοντας (Star) ότι μία δική του εκλογή θα βάλει τέλος στο «κλειστό κόμμα των συστημάτων, μηχανισμών και βαρονιών που δεν αφήνουν οτιδήποτε παραγωγικό να λειτουργήσει μέσα στην παράταξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή