Ν.Δ.: με διαφορετικές ατζέντες στην τελική ευθεία

Ν.Δ.: με διαφορετικές ατζέντες στην τελική ευθεία

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς τεχνικά και οργανωτικά ζητήματα της κρίσιμης εκλογής της Κυριακής παραμένουν ανοικτά, προκαλώντας ανησυχία για το ενδεχόμενο εμπλοκών στη διαδικασία, οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία της Ν.Δ. κορυφώνουν την προεκλογική τους προσπάθεια που, ουσιαστικά, ξεκίνησε την επομένη της εκλογικής ήττας του Σεπτεμβρίου.

Ευ. Μεϊμαράκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας καταθέτουν εντελώς διαφορετικές πλατφόρμες προς το γαλάζιο ακροατήριο, φιλοδοξώντας με αυτό τον τρόπο να αποσπάσουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ψήφων.

Ο κ. Μεϊμαράκης επενδύει στο ενωτικό μήνυμα που προβάλλει, με τον ίδιο σε ρόλο εγγυητή της ενότητας του κόμματος, ικανού να προωθήσει την ανασυγκρότηση και την ανανέωσή του και να το οδηγήσει στην εκλογική νίκη. Απαντά συνολικά, δε, στις αιτιάσεις, σχολιάζοντας ότι η εσωτερική και διεθνής συγκυρία δεν επιτρέπουν πειράματα αλλά μία Ν.Δ. ετοιμοπόλεμη ήδη από την προσεχή Δευτέρα. Οι ομιλίες του κ. Μεϊμαράκη είναι έμπλεες κομματικού πατριωτισμού, καθώς εκτιμά ότι αυτό είναι και το εκλογικό σώμα που θα κρίνει, υπέρ του, την αναμέτρηση.

Ο κ. Μητσοτάκης κομίζει το μεταρρυθμιστικό μήνυμα στην εκλογική μάχη και, χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον δήμαρχο Αθηναίων για τις μεταναστευτικές πιέσεις που ασκούνται στην Αθήνα, άκουσε τον κ. Γ. Καμίνη να τον αναγνωρίζει ως «φορέα εκσυγχρονιστικών αντιλήψεων» και να δηλώνει ότι «υπάρχουν πάρα πολλά κοινά σημεία, στα οποία υπάρχει πεδίο συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων». Ο πρώην υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης απευθύνεται, εμφανώς, και στη μερίδα των μη «στενά κομματικών» ψηφοφόρων της Ν.Δ. που την επέλεξαν στις τελευταίες εκλογές, ως πιο μεταρρυθμιστική και ευρωπαϊκή έναντι του επελαύνοντος ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Γεωργιάδης, με τη σαφή «δεξιά» πρόταση που καταθέτει, αποτελεί (και είναι) το απόλυτο αουτσάιντερ, κάτι που επιδιώκει να το εκμεταλλευτεί υπέρ του. Το σύνθημα «ένας από εμάς» ετέθη προς τους γαλάζιους ψηφοφόρους και μένει να αποδειχθεί εάν είναι ικανό να εξασφαλίσει στον βουλευτή κάτι καλύτερο από την τέταρτη θέση και ένα ρόλο διακριτό στην Κεντροδεξιά.

Ο κ. Τζιτζικώστας, πάλι, επέλεξε χθες να οικοδομήσει το προφίλ μιας αντισυστημικής υποψηφιότητας. Υπερβαίνοντας την κριτική που δέχθηκε για κάποιες από τις διαφημίσεις της καμπάνιας του, χαρακτήρισε την υποψηφιότητά του ως «νίκη απέναντι στο χθες», βάζοντας στοιχεία μετωπικής σύγκρουσης στην αναμέτρηση. Περιέγραψε ποικιλώνυμα συμφέροντα που αντιστρατεύονται την υποψηφιότητά του. «Καμία υποψηφιότητα δεν πολεμήθηκε τόσο πολύ και από μέσα και από το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε χθες από το Μέγαρο Μουσικής, ενώ νωρίτερα από το γραφείο του είχε εκδοθεί μία ανάλογου περιεχομένου σκληρή ανακοίνωση, με αποδέκτες δημοσκοπική εταιρεία και όμιλο έντυπων και ραδιοφωνικών ΜΜΕ.

Καθώς απομένουν λιγότερα από δύο 24ωρα για το άνοιγμα της γαλάζιας κάλπης, δημοσκοπικές έρευνες αλλά και ψίθυροι στους γαλάζιους διαδρόμους μοιάζουν να συμφωνούν σε μία σειρά από υποθέσεις. Και συγκεκριμένα, ακόμη κι αν η πρώτη θέση μοιάζει να έχει αδιαφιλονίκητο διεκδικητή, άπαντες συμφωνούν ότι το απόλυτο ποσοστό που θα κατακτήσει θα κρίνει τη διεξαγωγή ή μη επαναληπτικής εκλογής και, φυσικά, την έκβασή της. Ως προς τον δεύτερο της κούρσας, τα πάντα θα κριθούν από την κινητοποίηση. Εφόσον στην εκλογή προσέλθουν και πολίτες εκτός στενών κομματικών ορίων, το βράδυ της Κυριακής το ενδιαφέρον δεν αποκλείεται να μην αφορά την πρώτη αλλά το ποιος θα κατακτήσει τη δεύτερη θέση.

«Ερχεται ο χειμώνας της νεοφιλελεύθερης Αριστεράς»

Σφοδρή ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε με την ομιλία του χθες από το βήμα της Βουλής ο Ευ. Μεϊμαράκης. «Ερχεται ο πιο βαρύς χειμώνας, ο χειμώνας της νεοφιλελεύθερης αριστεράς», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, με αφορμή τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας αποδεικνύουν πως η μόνη συνέπειά τους είναι η ασυνέπειά τους. Αποδεικνύεται σήμερα ότι όσα έλεγαν ήταν ψέματα για να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει ανευθυνότητα και ανεπάρκεια», είπε μεταξύ άλλων, για να συνεχίσει: «Από το "όχι" σε όλα κατέληξε στο "ναι" σε όλα. Κάθε νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση έχει νέους φόρους. Τώρα βάζει νέο φόρο στα νόμιμα τυχερά παιχνίδια. Γιατί δεν βάζει χέρι στον παράνομο τζόγο;». Και κατέληξε: «Η κυβέρνηση χτυπά, τελικά, την ελληνική παραγωγή. Οχι μόνο δεν φέρνετε επενδύσεις, αλλά με τα μέτρα που φέρνετε θα πλήξετε κι αυτούς που μπόρεσαν στα χρόνια της κρίσης να σταθούν όρθιοι. Ποια συμφέροντα τελικά εξυπηρετείτε; Ποιους ευνοείτε;»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή