Κάλπες που κρίνουν το μέλλον της Ν.Δ.

Κάλπες που κρίνουν το μέλλον της Ν.Δ.

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές της εβδομάδας ένα μπαράζ διαδοχικών ανακοινώσεων από το γραφείο Τύπου του κόμματος, σχετικά με τη διαδικασία συμμετοχής των πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, δεν έτυχε προσοχής. Σε άλλες αναφερόταν ότι όσοι προσέλθουν στις κάλπες θα εγγραφούν ως μέλη του κόμματος, σε άλλες το συγκεκριμένο σημείο είχε απαλειφθεί, στην τελική εκδοχή της ανακοίνωσης αναφερόταν η αποδοχή των αρχών του κόμματος, μέσω σχετικής δήλωσης. Το «μυστικό» βρισκόταν, λοιπόν, στις διατυπώσεις των ανακοινώσεων επί των οποίων δόθηκαν ομηρικές μάχες, καθώς η εγγραφή κάποιου ως μέλος στη Ν.Δ. θεωρήθηκε αντικίνητρο για τη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία!

Το περιστατικό αυτό θα ήταν ανάξιο λόγου, αν δεν αποτύπωνε την ένταση και το εύρος της μάχης που δόθηκε, όλο το προηγούμενο διάστημα, στο εσωκομματικό πεδίο, ενόψει της σημερινής κρίσιμης, τόσο για τη Νέα Δημοκρατία όσο και για τη χώρα (σ.σ. αφού η Ν.Δ. είναι η αξιωματική αντιπολίτευση) εκλογικής διαδικασίας. Μάχες εκ του συστάδην δόθηκαν και για τη συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών, δείγμα της βαθιάς καχυποψίας και των ανοικτών μετώπων που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και για τη συγκρότηση των εκλογικών μηχανισμών των υποψηφίων.

Υπό την έννοια αυτή, το αποψινό αποτέλεσμα δεν θα κρίνει μόνον την εκλογική απήχηση στη «γαλάζια» βάση των κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, Κυριάκου Μητσοτάκη, Αδωνι Γεωργιάδη και Απόστολου Τζιτζικώστα. Θα διαμορφώσει ή θα επιβεβαιώσει τις πολιτικές ισορροπίες, το ποια πολιτική ομάδα παραμένει κυρίαρχη και, εκ των πραγμάτων, θα κρίνει το πολιτικό στίγμα και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας έναντι των εξελίξεων που προοιωνίζονται οι πρώτες δονήσεις στο εσωτερικό της δικομματικής κυβέρνησης. Αλλωστε, πίσω από τους τέσσερις υποψηφίους στρατεύτηκαν, εμφανώς ή μη, οι κορυφαίοι του κόμματος, οι πολιτικές δυναστείες της δεξιάς, επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα, ενώ συγκρούστηκαν χαρακτήρες, πολιτικές απόψεις και επικοινωνιακά τάλαντα.

Η δεύτερη αναμέτρηση

Μένει να αποδειχθεί από την κάλπη εάν η σημερινή εκλογή θα κριθεί από την πρώτη Κυριακή ή αν θα απαιτηθεί επαναληπτική διαδικασία μεταξύ των δύο πρώτων. Βάσει καταστατικού, πρόεδρος εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει το 50% + 1 των ψήφων, ωστόσο στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη, εδώ και εβδομάδες, η συζήτηση για αποφυγή μίας πολωτικής δεύτερης αναμέτρησης, υπό την προϋπόθεση ότι ο πρώτος θα έχει υψηλό ποσοστό και σημαντική, διψήφια διαφορά από τον δεύτερο. Σε κάθε περίπτωση, το αποψινό αποτέλεσμα θα δώσει σαφείς ή έστω αρχικές απαντήσεις για σειρά θεμάτων, όπως:

• Η απήχηση της Νέας Δημοκρατίας, σε χαλεπούς για την ίδια καιρούς, μέσα από τη μαζικότητα ή μη της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

• Η πολιτική προσέγγιση του «γαλάζιου», συντηρητικού ακροατηρίου και, ειδικά, όσων προσέλθουν στις κάλπες, αφού οι τέσσερις υποψήφιοι παρουσίασαν διαφορετικές ατζέντες: εγγυητής της ενότητας και της συνέχειας ο κ. Μεϊμαράκης, μεταρρυθμιστής και μετριοπαθής ο κ. Μητσοτάκης, μαχητικός δεξιός ο κ. Γεωργιάδης, φορέας ανανέωσης και ανατροπών ο κ. Τζιτζικώστας.

• Η στάση του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση και τις δύσκολες αποφάσεις που θα ληφθούν. Ο Ευ. Μεϊμαράκης βρέθηκε στο στόχαστρο για τη διάθεση συναίνεσης που επέδειξε προεκλογικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι επιλογές του κ. Αλ. Τσίπρα και η ένταση της εσωκομματικής μάχης «έσυρε» όλους τους υποψηφίους και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος σε σκλήρυνση του αντιπολιτευτικού τους λόγου. Διαφορές, ωστόσο, ακόμη υπάρχουν. Από τη δομική αντιπολίτευση του Αδ. Γεωργιάδη και του συνεργαζόμενου με τον Απ. Τζιτζικώστα Μάκη Βορίδη, μέχρι τη φιλελεύθερη κριτική του Κυρ. Μητσοτάκη και την κριτική αλλά με την υποσημείωση ότι «αν απαιτηθεί το κόμμα θα βάλει πλάτη» των καραμανλικών.

• Η ισχύς των εσωκομματικών πόλων εξουσίας στο κόμμα ή την επικράτηση νέων δυνάμεων, έξω από το νεοδημοκρατικό status quo. Εν προκειμένω, μία ενδεχόμενη επικράτηση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη θα ερμηνευτεί, αυτομάτως, ως επιβεβαίωση της ισχύος του καραμανλισμού στο κόμμα που ίδρυσε ο πατριάρχης της σύγχρονης ελληνικής κεντροδεξιάς, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στον αντίποδα, ενδεχόμενη επικράτηση του κ. Μητσοτάκη, πολλώ δε μάλλον του κ. Τζιτζικώστα, θα σηματοδοτήσει την κατά πάσα πιθανότητα οριστική αλλαγή των συσχετισμών στο κόμμα.

• Ο ρόλος των δύο πρώην πρωθυπουργών κ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, που βρίσκονται στο επίκεντρο έντονων σεναρίων για την ανάληψη, εκ νέου, πρωταγωνιστικού ρόλου στα δρώμενα της κεντροδεξιάς και, εν τέλει,

• Η δυνατότητα του κόμματος να παραμείνει ενωμένο και με ενιαία έκφραση το επόμενο διάστημα. Ακόμη και τις περιόδους της έντονης πόλωσης μεταξύ του κ. Αντ. Σαμαρά και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, το 2009, δεν υπήρξε τόσο έντονη φιλολογία για κινήσεις απόσχισης ή διάσπασής του, ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Η διαδικασία ψηφοφορίας

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά (δηλαδή δεν υπάρξουν διακοπές στη λειτουργία της, μέσω δικτύου 3G, μηχανογράφησης, ενστάσεις επί της διαδικασίας ή της καταμέτρησης και λειτουργήσουν τα… fax μέσω των οποίων θα πρέπει να πιστοποιηθούν τα αποτελέσματα, που πάντως θα καταχωρισθούν και ηλεκτρονικά), περί τις 20.30 απόψε θα γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα από τη διαδικασία εκλογής προέδρου της Ν.Δ.

Μεταξύ των υποψηφίων και της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής υπάρχει συμφωνία να διακοπεί η ψηφοφορία (και να μη συνεχιστεί χειρόγραφα, όπως το 2009), σε περίπτωση που διακοπεί η λειτουργία του μηχανογραφικού ελέγχου των ψηφοφόρων. Και αυτό, προκειμένου μία ήδη τεταμένη προεκλογική μάχη να μην καταλήξει με καταγγελίες περί νοθείας, που θα βάθαιναν την κρίση της Ν.Δ.

Οι κάλπες προγραμματίζεται να παραμείνουν ανοικτές από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ., ενώ οι ψηφοφόροι μπορούν να προσέλθουν στο εκλογικό κέντρο της αρεσκείας τους, αρκεί να έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, να συμπληρώσουν την αίτηση εγγραφής ως μέλη του κόμματος και να καταβάλουν τα τρία ευρώ του αντιτίμου συμμετοχής.

Σε περίπτωση, πάντως, που υπάρξει δεύτερος γύρος, οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν μόνο στο ίδιο εκλογικό κέντρο (χωρίς να απαιτείται η καταβολή επιπλέον 3 ευρώ), ενώ προφανώς όσοι δεν ψηφίσουν σήμερα δεν θα μπορούν να μετάσχουν στην επαναληπτική εκλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή