Αναβάλλονται οι εκλογές της Νέας Δημοκρατίας

Αναβάλλονται οι εκλογές της Νέας Δημοκρατίας

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με την πολιτική απαξίωση αλλά και έντονες εσωτερικές διεργασίες βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία καθώς η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του κόμματος οδηγείται ακόμη και σε αναβολή!

Το ηλεκτρονικό σύστημα πιστοποίησης – καταγραφής των ψηφοφόρων ουδέποτε λειτούργησε, με αποτέλεσμα, τρεις ώρες μετά το προγραμματισμένο άνοιγμα της κάλπης (7:00 το πρωί), η διαδικασία να μην έχει ξεκινήσει, τα προβλήματα να παραμένουν και το σενάριο της αναβολής να καθίσταται το πλέον πιθανό.

Το λογισμικό που σχεδιάστηκε αποδείχθηκε μη λειτουργικό, παρά το γεγονός ότι από το μεσημέρι του Σαββάτου εδόθη μάχη για την αποτροπή της κατάρρευσης. Πλέον, με δεδομένο ότι το σύστημα δεν μπορεί να είναι πλήρως λειτουργικό και, κυρίως, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητά του, η Ν.Δ. βρίσκεται προ διλήμματος: είτε να αναβάλλει τη διαδικασία εισπράττοντας και το πολιτικό κόστος της εξέλιξης είτε να οδηγηθεί σε μία προβληματική διαδικασία και, ενδεχομένως, σε ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα που θα αποτελέσει θρυαλλίδα διάσπασης.

Αναβολή ζητά ο Μεϊμαράκης

Ιδιαίτερα ενοχλημένος για τους χειρισμούς που οδήγησαν στο σημερινό φιάσκο εμφανίζεται ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Ν.Δ. Ευ. Μεϊμαράκης που ζήτησε να υπάρξει αναβολή στη διαδικασία.

"Δυστυχώς υπαρχουν προβλήματα στη διαδικασια εκλογής. Συνιστώ στους πολίτες να μην πανε να ψηφίσουν μεχρι τις 09.00 πμ αναμένοντας ενημέρωση", ανέβασε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Κυριάκος Μητςοτάκης.

"Αδιανόητο να υπάρχουν τόςα προβλήματα στη διαδικαςία, να ταλαιπωρούνται και να αποθαρρύνονται οι ΝΔκράτες. Ζήτω άμεςη ομολοποίηςη της κατάςταςης", ανάρτησε στο δικό του λογαριασμό στο Twitter ο Απόςτολος Τζιτζικώςτας.

"Μην ξεκινήςετε να πηγαίνετε ακόμη. Μόλις έχω νέα για το συςτημα και την ορθή του λειτουργία θα σας ενημερώςω. Συγγνώμη στον κοσμο", η αναρτηςη του Άδωνι Γεωργιάδη.

Νωρίτερα, η Καθημερινή μετέδιδε πως μέχρι και τα ξημερώματα σήμερα βρισκόταν σε συνεδρίαση η ΚΕΦΕ ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις της τελευταίας στιγμής και να καταστεί δυνατή η ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Τα προβλήματα αφορούσαν είτε την απουσία εξοπλισμού, είτε την αδυναμία εγκατάστασης και λειτουργίας του λογισμικού στα tablets που θα χρησιμοποιηθούν είτε, ακόμη, και τον τρόπο φόρτισης των συσκευών προκειμένου να είναι πλήρως λειτουργικές κατά τη 12ωρη διαδικασία ψηφοφορίας και το διάστημα που θα απαιτηθεί για την καταμέτρηση των ψήφων. Επίσης, υπήρξαν έντονες επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των χειριστών σε όλη την Επικράτεια να φέρουν εις πέρας το έργο ταυτοποίησης και καταγραφής όσων θα προσέλθουν να ψηφίσουν για την εκλογή Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Η «Κ» είχε, επιγραμματικά, αναφέρει σειρά ζητημάτων που εγείρονταν, από την καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία που προκρίθηκε να αναλάβει το έργο, μέχρι τη μη πραγματοποίηση των απαιτούμενων ελέγχων για τη λειτουργική επάρκεια του εξοπλισμού, του λογισμικού αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού, πριν την ημέρα των εκλογών. Παρά την ανησυχία που διατύπωναν αρκετά μέλη της ΚΕΦΕ, αφενός η προσδοκία για επίλυση των προβλημάτων, αφετέρου η εύλογη διάθεση προστασίας του κύρους της διαδικασίας, κράτησαν το θέμα «χαμηλά».

Χθες, ωστόσο, και λίγη ώρα αφού η ΚΕΦΕ είχε εκδώσει ανακοίνωσε ότι όλα βαίνουν καλώς και το κόμμα είναι έτοιμο για την εκλογική διαδικασία, το μέλος της Επιτροπής και Διευθυντής του Διαγραμματειακού της ΝΔ κ. Αλ. Κόκκαλης, με δημόσια ανάρτησή του, σημείωνε πως «λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία διαπιστώνω με αγωνία, ότι υπάρχουν ουσιώδη προβλήματα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το σύστημα, ο εξοπλισμός και το έμψυχο δυναμικό ίσως να μην είναι επαρκή για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, ενώ εγκύκλιοι και οδηγίες προς τους εμπλεκόμενους είναι αντικρουόμενες και δυσνόητες. Θέλω να καταστήσω σαφές, ότι υπεύθυνοι για τη διαδικασία εκλογής Αρχηγού της ΝΔ, είναι ο Γραμματέας της ΝΔ και Πρόεδρος της ΚΕΦΕ, η Γενική Δ/νση του Κόμματος, η Γραμματεία Οργανωτικού και η Διεύθυνση Πληροφορικής με την φιλότιμη προσπάθεια τους να κριθεί στο τέλος της αυριανής (σ.σ. σημερινής) ημέρας ως επαρκής ή όχι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή