Καμία συναίνεση στο ασφαλιστικό από το ΠΑΣΟΚ

Καμία συναίνεση στο ασφαλιστικό από το ΠΑΣΟΚ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προαναγγελία καταψήφισης του ασφαλιστικού, που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, αποτέλεσε η χθεσινή ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ για το ασφαλιστικό σύστημα. Η κ. Φώφη Γεννηματά, κατά την εναρκτήρια ομιλία της, χαρακτήρισε την εισήγηση του κ. Γ. Κατρούγκαλου στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ «πρόταση αποδόμησης και διάλυσης» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης «από την κυβέρνηση της δήθεν Αριστεράς». Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι, βάσει όσων έχει εισηγηθεί ώς τώρα ο κ. Κατρούγκαλος, η κυβέρνηση πρακτικά ετοιμάζει: πρώτον, τη μείωση μέσω «επαναϋπολογισμού» των συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων. Δεύτερον, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και, τρίτον, αύξηση εισφορών για μισθωτούς και επιχειρήσεις. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ελπίδα «να μην ισχύει η διαρροή των προηγούμενων ημερών για φαλκίδευση της συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση». Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε τον κ. Κατρούγκαλο πειθήνιο ακόλουθο των εντολών του κουαρτέτου και επισήμανε: «Δεν θα βρείτε στο ΠΑΣΟΚ συνενόχους».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε χθες, για ακόμη μία φορά τις τελευταίες ημέρες, το άνοιγμα του κ. Αλ. Τσίπρα. Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε προσχηματικό τον διάλογο που ζητεί ο πρωθυπουργός καθώς η διάθεσή του εκδηλώθηκε «τώρα, που η κρίση και τα αδιέξοδα της κυβέρνησης είναι ορατά σε όλους». Ο κ. Τσίπρας, επισήμανε, «αναζητά συνενόχους και συνυπεύθυνους στις προειλημμένες καταστροφικές αποφάσεις» της κυβέρνησης. Η κ. Γεννηματά επιτέθηκε και εναντίον της Ν.Δ. στην οποία απέδωσε ευθύνες για την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων. Το 2003, είπε, τα ελλείμματα των τεσσάρων μεγάλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ) ανέρχονταν στα 530 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 άγγιξαν τα 5,4 δισ. ευρώ, ενώ περίπου ανάλογη, όπως είπε, είναι και η εικόνα στις οφειλές των Ταμείων στα νοσοκομεία.

Απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα, η κ. Γεννηματά ζήτησε από την κυβέρνηση να μην αλλάξει τον νόμο του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων από τη μελλοντική αξιοποίηση των δημοσίων εσόδων που ενδέχεται να προκύψουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε, επιπλέον, ότι η επί τα χείρω εξέλιξη των μεγεθών του ασφαλιστικού συστήματος οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Οφείλεται», είπε, «στην ανατροπή των προβλέψεων στην οικονομία, στην επιστροφή της ύφεσης, στις συνθήκες που οδηγούν σε νέα αύξηση της ανεργίας, άρα σε δραματική μείωση των πόρων του συστήματος». Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε πως ο κ. Τσίπρας δεν διαπραγματεύτηκε, αλλά παραδόθηκε «άνευ όρων». Και τον κατηγόρησε ότι συμφώνησε με τους θεσμούς για περικοπές συντάξεων ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 εξαπέλυε πολιτική επίθεση κατά πάντων για το λεγόμενο «e-mail Χαρδούβελη», στο οποίο δεν υπήρχε «καμία αναφορά σε μείωση των συντάξεων». Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο κ. Ανδ. Λοβέρδος άσκησε κριτική στον κ. Πρ. Παυλόπουλο για την άποψη που εξέφρασε για τις ευθύνες του PSI ως προς το ασφαλιστικό της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή