ΝΔ: Η «έκπληξη» της συμμετοχής και ο άγνωστος «Χ» του αποτελέσματος

ΝΔ: Η «έκπληξη» της συμμετοχής και ο άγνωστος «Χ» του αποτελέσματος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όριο των 400.000 πολιτών ξεπέρασε ο αριθμός αυτών που ψήφισαν στην διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Αποτέλεσμα της αθρόας συμμετοχής των πολιτών αλλά και της πλήρους λειτουργίας των μηχανισμών κινητοποίησης που είχαν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι, οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις γαλάζιες κάλπες στέλνουν αφενός ένα μήνυμα αφύπνισης της Νέας Δημοκρατίας, μετά από μία μακρά περίοδο εσωστρέφειας που ξεκίνησε ήδη από την εκλογική ήττα του Ιανουαρίου, αφετέρου αποτυπώνουν τη σκληρή μάχη παρασκηνίου που δόθηκε μέχρι και το κλείσιμο της τελευταίας κάλπης στην ελληνική επικράτεια.

Η ίδια αυτή συμμετοχή συνιστά μήνυμα και προς την κυβέρνηση του κ. Αλ. Τσίπρα καθώς τέτοιου εύρους κινητοποίηση, τρείς μήνες μετά την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες δείχνει, αν μη τί άλλο, μία ισχυρή αντίρροπή δύναμη, που βέβαια θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική.

Καθώς τα εκλογικά τμήματα κλείνουν σιγά – σιγά – ειδικά όσα βρίσκονται στην περιφέρεια, οι πρώτες πληφορορίες για τη δυναμική των υποψηφίων είναι αντικρουόμενες και, πάντως, μη αξιόπιστες. Τουλάχιστον έως ότου το δείγμα είναι επαρκές για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Τα κρίσιμα ερωτήματα ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων είναι:

η αποτύπωση της γεωγραφικής κυριαρχίας των υποψηφίων. Αν, επί παραδείγματι, θα επιβεβαιωθεί η κυριαρχία του κ. Απ. Τζιτζικώστα στη Μακεδονία ή αν οι δυνάμεις του θα διασπαστούν. Αν, αντιστοίχως, από Θεσσαλία και κάτω οι κ. Ευ. Μεϊμαράκης και Κυρ. Μητσοτάκης θα εξασφαλίσουν τόσες ψήφους ώστε να ακυρώσουν το όποιο πλεονέκτημα του Περιφερειάρχη

η δυνατότητα του όποιου πρώτου να εξασφαλίσει μία διαφορά ασφαλείας από το δεύτερο ενόψει δεύτερου γύρου, καθώς επίσης και το εύρος της διαφοράς μεταξύ δεύτερου και τρίτου, που θα κρίνει το ενδεχόμενο ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων, τις συμμαχίες του δεύτερου γύρου

το απόλυτο ποσοστό του πρώτου, εφόσον είναι κάτω από 50%, προκειμένου να διαφανεί εάν θα απαιτηθεί, όπως όλα δείχνουν, δεύτερος γύρος ή ο δεύτερος της αποψινής βραδιάς θα παραιτηθεί από την επαναλληπτική εκλογή.

και, εν τέλει, η δυνατότητα του κόμματος, μετά από μία σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων, να λειτουργήσει συντεταγμένα απέναντι στην κυβέρνηση αλλά, κυρίως, στις εντελώς αντιτιθέμενες πολιτικές επιλογές και στρατηγικές κορυφαίων στελεχών του.

Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να συλλέγονται στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο ασφαλής εικόνα αναμένεται μετά τις 23:00 το βράδυ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή