Κυριάκος Μητσοτάκης: Επένδυση στο διακύβευμα της ανανέωσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επένδυση στο διακύβευμα της ανανέωσης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Το δεύτερο βήμα στην, κατά πολλούς, «έκπληξη» της Κυριακής ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, διεκδικώντας στις 10 Ιανουαρίου τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε, ήδη από την πρώτη του ανακοίνωση, να ορίσει και το διακύβευμα της επόμενης ημέρας. «Tο ρεύμα της δημιουργικής ανανέωσης, για το οποίο αγωνίστηκα μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, θα επιβεβαιωθεί και θα είναι νικηφόρο στις 10 Ιανουαρίου… Σας καλώ να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας στη μεγάλη προσπάθεια για μια νέα εποχή στη Ν.Δ. με δημιουργική ανανέωση, ενότητα και αξιοκρατία».

Σε αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκε, άμεσα, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, δηλώνοντας στήριξη στην υποψηφιότητα Μητσοτάκη, όπως άλλωστε αναμενόταν βάσει των όσων είχε πει προεκλογικά. «Προερχόμαστε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για να ξανακάνουμε τη Ν.Δ. μεγάλη. Για να κερδίσει και πάλι η κεντροδεξιά τη μάχη των ιδεών», σχολίασε τη στήριξη Γεωργιάδη ο κ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας να ενσωματώσει στην υποψηφιότητά του το 60% όσων δεν ψήφισαν Μεϊμαράκη στην προχθεσινή εκλογή. «Στον πρώτο γύρο το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από το 60% και πλέον των παλαιών και νέων μελών μας. Eχουμε καθήκον να κάνουμε πράξη την εντολή τους. Τη 10η Ιανουαρίου, το ρεύμα της δημιουργικής ανανέωσης θα ενισχυθεί και θα είναι νικηφόρο», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης θα κινηθεί στον άξονα νέο – παλαιό, ανανέωση – διατήρηση του κομματικού status quo, διεύρυνση της επιρροής του κόμματος έναντι της περιχαράκωσής του, ελπίζοντας με αυτό τον τρόπο να προσελκύσει την πλειονότητα όσων θα προσέλθουν στις κάλπες για τον επαναληπτικό γύρο. Η απόσταση που έχει να διανύσει είναι σημαντική, όμως πολιτικά και μαθηματικά η νίκη είναι εφικτή, σχολίαζαν συνεργάτες του, που διέβλεψαν στη ροή των ψηφοφόρων έναν σημαντικό αριθμό νεοδημοκρατών αλλά νέων με μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος θα κληθεί, ωστόσο, να διαχειριστεί και μία ανομολόγητη αλλά παραδοσιακή αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Ν.Δ., αυτή μεταξύ «μητσοτακικών» και «καραμανλικών», η οποία εν πολλοίς στοίχισε την εκλογή στην αδελφή του κ. Ντόρα Μπακογιάννη, το 2009. Ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι επένδυσε σε μια σαφέστατα πολιτική, προγραμματική εκστρατεία το προηγούμενο διάστημα, δεν απέφυγε τις αιχμές προς το «καραμανλικό» στρατόπεδο και, επί προσωπικού, προς τον κ. Πρ. Παυλόπουλο, ενώ οι σχέσεις του με τον κ. Κ. Καραμανλή παραμένουν εξόχως τυπικές.

Στον αντίποδα, εντός του κόμματος υπάρχει η τάση αμφισβήτησης της καραμανλικής αρχής, την οποία ως μορφή ανανέωσης θέλει να εκφράσει ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς όμως, απαραιτήτως, και με διάθεση μετωπικής σύγκρουσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή