ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική αντιπαράθεση στον β΄γύρο

metopiki-antiparathesi-ston-v-gyro-2115737

 Σκηνικό ευθείας αντιπαράθεσης, με «άρωμα» από το παρελθόν της σύγκρουσης μεταξύ καραμανλικών και μητσοτακικών, διαμορφώνεται στην κούρσα των δύο διεκδικητών για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Κάθε πλευρά επιχειρεί να απευθυνθεί όχι μόνον στους πολίτες που την επέλεξαν αλλά, κατ’ εξοχήν, στο 30% που συγκέντρωσαν οι κ. Απ. Τζιτζικώστας και Αδ. Γεωργιάδης και οι οποίοι δεν «εκπροσωπούνται» στη μάχη της 10ης Ιανουαρίου. Από τις κινήσεις αυτών των ψηφοφόρων, ακόμη κι αν επιλέξουν την αποχή, θα καθοριστεί εάν η πρωτιά του κ. Μεϊμαράκη θα επιβεβαιωθεί σε τρεις εβδομάδες ή εάν η δυναμική του κ. Μητσοτάκη θα αποδειχθεί αρκετή για την ανατροπή.

Η αντιπαράθεση λαμβάνει διαφορετικές εκδοχές, ανάλογα με τις επιδιώξεις των υποψηφίων: «νέο» έναντι «παλαιού», ανανέωση έναντι διατήρησης του υφιστάμενου κομματικού πλαισίου, «μεσαίος δρόμος» έναντι «νεοφιλελευθερισμού», «μετριοπάθεια» έναντι «άκρων» κ.ο.κ.

Ενα δείγμα αυτής της διελκυστίνδας, με στόχο να διαμορφωθεί η ατζέντα της κούρσας του δεύτερου γύρου, δόθηκε από την αντιπαράθεση του κ. Ευρ. Στυλιανίδη, εκ των στενών συνεργατών του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, με τον κ. Κ. Κυρανάκη, πρόεδρο της Νεολαίας του ΕΛΚ και υποστηρικτή της υποψηφιότητας του κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Η αρχή έγινε όταν ο κ. Στυλιανίδης απέδωσε στον κ. Μητσοτάκη ρόλο εκφραστή του νεοφιλελευθερισμού, σχολιάζοντας πως «η τεχνοκρατική, ορθολογιστική, νεοφιλελεύθερη αντίληψη μπορεί να λειτουργήσει γόνιμα μόνο ως συνιστώσα».

«Για μένα το δίλημμα που τίθεται ενόψει του δεύτερου γύρου είναι ότι οι νεοδημοκράτες θα πρέπει να επιλέξουν τι Νέα Δημοκρατία θέλουν. Θέλουν μια μικρή νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία η οποία θα πάει στο ιδεολόγημα του νεοφιλελευθερισμού, το οποίο ουσιαστικά, κοινωνικά και εκλογικά πατάει σε μια οικονομική αριστοκρατία, σε μια οικονομική ελίτ, ή θέλουν μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία, μια παράταξη η οποία θα βασίζεται στο θεμέλιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που είναι η κοινωνική οικονομία της αγοράς; Μια παράταξη δηλαδή η οποία θα είναι λαϊκή και μεταρρυθμιστική, ευρωπαϊκή και πατριωτική, όπως ακριβώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα;».

«Οι αρχές και οι θέσεις του ΕΛΚ εκφράζονται πλήρως και με συνέπεια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ήταν η απάντηση του κ. Κυρανάκη, εκ των στελεχών της νεότερης γενιάς της ελληνικής Κεντροδεξιάς με ερείσματα και στον ευρωπαϊκό χώρο. «Οι προγραμματικές θέσεις και οι πολιτικές τοποθετήσεις (σ.σ.: του κ. Μητσοτάκη) έχουν μάλιστα αποτελέσει κατά καιρούς πυξίδα για πολλά στελέχη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Θεωρώ άστοχη την προσπάθεια του Ευριπίδη Στυλιανίδη να εμπλέξει το ΕΛΚ σε μια εσωκομματική διαδικασία της Νέας Δημοκρατίας και τον καλώ να ανακαλέσει», καταλήγει ο κ. Κυρανάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές του κ. Στυλιανίδη ήταν και οι δηλώσεις του κ. Νικ. Κακλαμάνη, ο οποίος οριοθέτησε (99,5) τις επιλογές μεταξύ των δύο υποψηφίων: «Θέλουμε μια Ν.Δ. θατσερικού τύπου, ευρωλάγνα, ή μια Ν.Δ. του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού με κοινωνικό πρόσωπο που δεν θα αντιπροσωπεύει μόνο την οικονομική ελίτ; Αν οι πολίτες θέλουν την πρώτη, ψηφίζουν Κυριάκο, αν θέλουν τη δεύτερη, ψηφίζουν Μεϊμαράκη».