Ενδοκυβερνητικοί κραδασμοί από τα σχέδια περί θητείας γυναικών

Ενδοκυβερνητικοί κραδασμοί από τα σχέδια περί θητείας γυναικών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδοκυβερνητική αναταραχή έχουν προκαλέσει οι σκέψεις του κ. Π. Καμμένου για αλλαγές στο σύστημα στράτευσης, διά της θεσμοθέτησης θητείας για τις γυναίκες και διά της δημιουργίας στρατιωτικών λυκείων για όσους επιθυμούν να επιτύχουν σε σχολές που οδηγούν σε καριέρα στις Ενοπλες Δυνάμεις. Από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν παραμείνει αδρανείς στη σχετική συζήτηση, ωστόσο σειρά κυβερνητικών και κομματικών στελεχών εκδηλώνει τη διαφωνία της.

«Δεν υπάρχει κάποια σκέψη στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό, ούτε κάποια συζήτηση», δήλωσε επ’ αυτού χθες ο κ. Ν. Φίλης, ενώ λίγο νωρίτερα ο αρμόδιος τομέας του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από τον υπουργό Παιδείας να τοποθετηθεί «σε σχέση με την ανάγκη μείωσης των αμυντικών δαπανών προς όφελος της εκπαίδευσης». Και καταλήγουν σε μάλλον οξύ τόνο ότι «χρειάζεται να γνωρίζουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί έστω και υπό τη μορφή συνθημάτων κάποια από τα πάγια αριστερά αιτήματα». Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, τόνισε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι «δεν πρέπει να δίνουμε τόση έκταση στις προσωπικές απόψεις που εξέφρασε ο κ. Καμμένος». Ωστόσο, ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι, παρά τις διαφορές που υπάρχουν «σε επιμέρους θέματα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, «αυτή η κυβέρνηση έχει αναλάβει να βγάλει τη χώρα από την κρίση και σε ό,τι αφορά αυτόν τον κοινό τόπο και στόχο θα λειτουργήσει ομοιογενώς». Αποστάσεις από τον κ. Καμμένο έλαβε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκ. Φάμελλος, όπως και ο γενικός διευθυντής της Κ.Ο., Κ. Ζαχαριάδης.

Οι σχεδιασμοί του κ. Καμμένου προκάλεσαν τις προηγούμενες ημέρες τις αντιδράσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όπως το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων. Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον κ. Καμμένο «ακροδεξιό», «φανατικό» και «ομοφοβικό» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εξακολουθεί να τους καλύπτει και να τους εναγκαλίζεται, για την καρέκλα, για την εξουσία». Σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν και από το Ποτάμι, καθώς εκτιμούν ότι η ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στη σταδιακή συγκρότηση «της κυρίαρχης ιδεολογίας του εθνολαϊκισμού». Από το ΚΚΕ θεωρούν ότι πιθανή στρατιωτική θητεία και πρόσληψη γυναικών στα Σώματα Ασφαλείας θα στρατιωτικοποιήσει περαιτέρω τα Σώματα Ασφαλείας, ενώ αντιτίθενται και στο ενδεχόμενο δημιουργίας στρατιωτικών λυκείων. Για σκέψεις που ταιριάζουν σε χώρες οι οποίες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση κάνουν λόγο στην Ενωση Κεντρώων.

Από την πλευρά του υπουργού Εθνικής Αμυνας, θεωρούν ότι ιδίως οι αντιδράσεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι στοχεύουν στην αποδόμηση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Και τούτο, διότι, όπως λένε, οι επιτελείς των συγκεκριμένων κομμάτων επιθυμούν να αντικαταστήσουν τους ΑΝΕΛ ως κυβερνητικούς εταίρους. Η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, σημείωνε (Παραπολιτικά FM) ότι «δεν υπάρχει ρωγμή στην κυβερνητική συνεργασία. Οταν ξεκίνησε η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν γνωστό ότι οι ΑΝΕΛ είχαν τις δικές τους θέσεις σε διάφορα θέματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή