Mία πρόταση και δύο «όχι» από Φ. Γεννηματά

Mία πρόταση και δύο «όχι» από Φ. Γεννηματά

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Με δύο «αρνήσεις» και μία πρόταση για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος αποχώρησε χθες η κ. Φώφη Γεννηματά από τη συνάντησή της με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη αρνείται τη μείωση των συντάξεων, αλλά και την αύξηση των εισφορών ως κίνηση υπονόμευσης της ανάπτυξης καθώς και των θέσεων εργασίας. Αντιθέτως, είπε, το ΠΑΣΟΚ προτείνει αύξηση των πόρων που ενισχύουν το ασφαλιστικό σύστημα, μέσω τμήματος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ και να διαπραγματευθεί σοβαρά προκειμένου «να μην οδηγηθούν οι πολίτες σε συντάξεις πείνας και φτώχειας». Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «το ότι συζητάμε πάλι δυστυχώς για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ», την οποία και κατηγορεί ότι δεν εφάρμοσε ιδεοληπτικά τον μεταρρυθμιστικό νόμο 3863 του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Γεννηματά επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την τελική στάση του κόμματός της έναντι της κυβερνητικής πρότασης και θα αναμείνει την κατάθεση του τελικού νομοσχεδίου, το οποίο, βεβαίως, θα προκύψει έπειτα από συμφωνία με τους θεσμούς. Στο ίδιο πλαίσιο με την κ. Γεννηματά (όχι σε αύξηση εισφορών και μείωση συντάξεων) κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος παρέδωσε χθες στον κ. Κατρούγκαλο και έναν κατάλογο με τις προτάσεις του κόμματός του για το ασφαλιστικό. Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κατρούγκαλο, ότι δίχως τη μείωση της ανεργίας, δύσκολα μπορεί να υπάρξει οριστική και ουσιαστική απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνική ασφάλιση.

Από τη Χαρ. Τρικούπη αντιμετωπίζουν την πρόταση του κ. Κατρούγκαλου με σκεπτικισμό. Η κ. Γεννηματά επισκέφθηκε χθες τον κ. Κατρούγκαλο με τη συνοδεία αρκετών στελεχών, αλλά και με τον κ. Γ. Κουτρουμάνη, ο οποίος έχει βαθιά γνώση των ζητημάτων που συνδέονται με το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να διαμορφώσουν το ταχύτερο δυνατόν ουσιαστική άποψη για το περιεχόμενό του. Αλλωστε η πρόταση του κ. Κατρούγκαλου είναι στηριγμένη σε σημαντικό βαθμό στον νόμο που είχε καταρτίσει ο κ. Κουτρουμάνης με τον κ. Ανδ. Λοβέρδο το 2010. Στη Χαρ. Τρικούπη τηρούν στάση αναμονής, ωστόσο ήδη παρατηρούν ότι, με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δεχθεί το κουαρτέτο έναν νόμο ο οποίος –υπό τις παρούσες προϋποθέσεις– ενδέχεται να οδηγεί ακόμη και σε σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή