Tσίπρας – Λαγκάρντ για ασφαλιστικό και ρύθμιση χρέους

Tσίπρας – Λαγκάρντ για ασφαλιστικό και ρύθμιση χρέους

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι η πρώτη επισήμως επιβεβαιωμένη υψηλού επιπέδου επαφή που θα έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσία του στο Νταβός, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέφρι Ράις, επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση έχει ήδη προγραμματισθεί. Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα και στελέχη του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου αναγνωρίζουν, πλέον, ότι παρά την αντίθετη επιθυμία της Αθήνας, που είχε ανακινήσει σχετικό θέμα τον Δεκέμβριο, το ΔΝΤ θα είναι παρόν στη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος. «Δεν θα θέλαμε να συνεχίσει τη συμμετοχή του, αλλά πρέπει, δεν γίνεται διαφορετικά», αναγνωρίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού. Αλλωστε, η κυβερνητική ηγεσία, βλέποντας τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρωτοβουλία της να θέσει θέμα αποχώρησης του Ταμείου, φρόντισε να κλείσει τη σχετική συζήτηση τάχιστα.

Ο κ. Τσίπρας θα προσέλθει στη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ με διπλή στόχευση. Αρχικά να πείσει την επικεφαλής του Ταμείου ότι ο ρόλος των εκπροσώπων του, όσον αφορά την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, θα πρέπει να κινείται «σε λογικό πλαίσιο». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; «Να μη ζητάει το Ταμείο πράγματα που είναι ανέφικτα ή θα μπορούσαν να τινάξουν το πρόγραμμα στον αέρα», δηλώνει στέλεχος του πρωθυπουργικού επιτελείου και ως παράδειγμα αναφέρει την απαίτηση για εξωφρενικά πλεονάσματα. Ενα άλλο θέμα, σημαντική παράμετρος υλοποίησης του προγράμματος, είναι το ασφαλιστικό, όπου από την πλευρά του Ταμείου έχουν εκδηλωθεί σταθερές και επαναλαμβανόμενες πιέσεις για περαιτέρω μείωση των συντάξεων, θέμα που η κυβέρνηση, τουλάχιστον όσον αφορά τις κύριες συντάξεις, έχει οριοθετήσει ως «κόκκινη γραμμή».

Το δεύτερο ζήτημα που ο πρωθυπουργός επιθυμεί να συζητήσει με την κ. Λαγκάρντ και για το οποίο προσβλέπει στην ισχυρή υποστήριξη του ΔΝΤ, είναι αυτό της απομείωσης του ελληνικού χρέους. Δεδομένης της θέσης που το Ταμείο έχει υιοθετήσει, ότι ως έχει το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, η Αθήνα αναμένει τη στήριξη της κ. Λαγκάρντ στο αίτημά της να αρχίσει η σχετική συζήτηση το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να εξασφαλίσει αντίστοιχες διαβεβαιώσεις και, ει δυνατόν, δημόσιες αναφορές, και από τους υπόλοιπους συνομιλητές του, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Νταβός.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή