Πράσινο φως στον σχεδιασμό μετεξέλιξης της Δημ. Συμπαράταξης

Πράσινο φως στον σχεδιασμό μετεξέλιξης της Δημ. Συμπαράταξης

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία επί της αρχής για την πρόταση της κ. Φώφης Γεννηματά στην κατεύθυνση δημιουργίας «μεγάλου προοδευτικού πόλου» με τη συμμετοχή όσων επιθυμούν, αλλά διαφωνίες ως προς τον χρόνο εκδήλωσης της πρωτοβουλίας και την τελική στόχευσή της σημειώθηκαν χθες κατά τη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ. Χθες, πάντως, δεν ελήφθησαν αποφάσεις, οι οποίες και παραπέμφθηκαν στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσει στις 7 Φεβρουαρίου, ώστε να τεθεί το χρονοδιάγραμμα. Επί του χρονοδιαγράμματος αναφέρθηκε κυρίως ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ζήτησε λίγη υπομονή ώσπου να ξεδιπλώσει και δημοσίως τον σχεδιασμό του για τον νέο εκλογικό νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Γεννηματά μίλησε χθες, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη «νέας αρχής», τονίζοντας ότι ανάλογοι προβληματισμοί υπάρχουν σε όλα τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, «όπου μέσα από αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις και “πειραματισμούς” επιδιώκεται η δημιουργία της “new left”, που θα ανανεώσει την πολιτική ηγεμονία μέσα στην Ενωση και θα δώσει τέλος στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της σκληρής λιτότητας». Επ’ αυτού, η κ. Γεννηματά προανήγγειλε πολιτική προγραμματική συνδιάσκεψη τον Μάρτιο, προκειμένου να αποφασισθούν η νέα διακήρυξη, το προγραμματικό πλαίσιο, το όνομα και τα σύμβολα. Το προσκλητήριο, είπε η κ. Γεννηματά, θα γίνει βάσει του σεβασμού της αυτονομίας των χώρων «με αναλογική εκπροσώπηση στη βάση της πρόσφατης εκλογικής ετυμηγορίας». Επισήμανε ότι η άμεση εκλογή του επικεφαλής της Συμπαράταξης θα ακολουθήσει τον Μάιο «με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανέναν αποκλεισμό». Γι’ αυτό και πρότεινε, αρχικά, να δημιουργηθεί μια ενιαία πολιτική οργανωτική επιτροπή, στην οποία θα συμμετάσχουν οι υπάρχουσες δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις), όπου θα προστίθενται πρόσωπα από όσους τελικώς συμφωνήσουν με το γενικότερο πλαίσιο.

Ενστάσεις

Ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε τις ενστάσεις του για τον τρόπο κατάληξης του εγχειρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες είπε πως «το ζήτημα δεν είναι να ακουστεί απλώς μια άρνηση ή μια επιφύλαξη από τους αποδέκτες της πρόσκλησης, πέραν του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, και κατόπιν αυτού η σημερινή Δημοκρατική Συμπαράταξη να οργανώσει μια συνδιάσκεψη, μια διαδικασία άμεσης εκλογής του επικεφαλής και ένα συνέδριο χωρίς ουσιαστική διεύρυνση της προσπάθειας. Αυτό θα είναι απλό τέχνασμα κατώτερο των περιστάσεων». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, επίσης, τόσο πριν από τη συνεδρίαση όσο και κατά τη διάρκειά της, ότι δεν τον ενδιαφέρουν προσωπικά κομματικοί ρόλοι. Δήλωσε, ωστόσο, «θεματοφύλακας της μόνης υπαρκτής εθνικής πολιτικής και της παραταξιακής αξιοπρέπειας». Θετικός στην πρόταση της κ. Γεννηματά ήταν ο κ. Ι. Μανιάτης, ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδέχεται βελτιώσεις και τροποποιήσεις, επισημαίνοντας πως «βασικός συνομιλητής μας πρέπει να είναι το Ποτάμι». Τη διαφωνία του με πιθανή «κατάργηση» του ΠΑΣΟΚ εκδήλωσε ο γραμματέας του κόμματος Στ. Ξεκαλάκης, ο οποίος, πάντως, χαρακτήρισε την πρόταση της κ. Γεννηματά υπερβατική. Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΚΙΔΗΣΟ, ετάχθη υπέρ της διαδικασίας που ανήγγειλε η κ. Γεννηματά. «Η θέση μας είναι σαφής: εμείς θα συμμετάσχουμε στον διάλογο, ισότιμα, χωρίς προαπαιτούμενα», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή