Θετική σε σύμπλευση με ΚΙΔΗΣΟ η Γεννηματά

Θετική σε σύμπλευση με ΚΙΔΗΣΟ η Γεννηματά

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία νύξη περί συνεργασίας με το «Κίνημα» του κ. Γιώργου Παπανδρέου, στο πλαίσιο της διεύρυνσης, αλλά και με μία αιχμή προς τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, για την αδυναμία της «Ελιάς» να μετεξελιχθεί, επανήλθε χθες η κ. Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει λάβει, σαφώς, την απόφαση να μην υποχωρήσει από τις αποφάσεις της για ταχύ βηματισμό προς το νέο, διευρυμένο σχήμα, περιέγραψε χθες και τη φόρμουλα της συμπαράταξης δυνάμεων, όπως τη σκέφτεται, ως μια μορφή ενός «κεντροαριστερού» ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η κ. Γεννηματά άφησε αιχμές για την άρνηση του κ. Παπανδρέου να μην επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. «Η πρωτοβουλία που παίρνω τώρα είναι μια διαφορετική πρωτοβουλία, ξεπερνά το ΠΑΣΟΚ και, όταν θα έρθει η ώρα, θα συνομιλήσω με όλους», δήλωσε (Βήμα FM) η κ. Γεννηματά.

Ως προς την «Ελιά», η κ. Γεννηματά είπε ότι «δεν προχώρησε», διότι «αυτή η συζήτηση παρέμεινε σε κλειστά γραφεία, σε επίπεδο κορυφής και στελεχών. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις το νέο, είτε αυτό είναι παράταξη είτε είναι αργότερα ένα κόμμα, αν κανείς δεν αποφασίσει να κάνει το τρίτο βήμα, αν αυτό δεν αφορά την κοινωνία». Και πρόσθεσε πως η εκλογή από τη βάση, την οποία προτείνει, αποτελεί καινοτόμο κίνηση, καθώς «δείχνει πως δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα. Δεν προσπαθεί κάποιος να κάνει ηγεμονικές κινήσεις, δεν προσπαθούμε να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ plus. Προσπαθούμε να ενώσουμε ξανά δυνάμεις της κοινωνίας, οι οποίες είτε στράφηκαν σε άλλα κόμματα και ζήτησαν εκεί έκφραση είτε αποστασιοποιήθηκαν πλήρως».

Ως προς το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν, η κ. Γεννηματά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν μικρές τροποποιήσεις. Οπως είπε, το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συνδυαστεί και να συνεκτιμηθεί και σε σχέση με το τι συμβαίνει γενικότερα στη χώρα. «Δεν είμαστε ανεξάρτητοι και δεν λειτουργούμε μέσα σε μια γυάλα. Αρα, όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε συνδυαστικά», είπε η κ. Γεννηματά, αφήνοντας, βεβαίως, να εννοηθεί ότι η πορεία προς τις διαδικασίες θα εξαρτηθεί και από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Ως προς το ζήτημα της στάσης του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ., η κ. Γεννηματά μίλησε για «ριζικές, διαχρονικές πολιτικές διαφορές» ανάμεσα στο κόμμα της και στη δεξιά, επισημαίνοντας πως αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει «επειδή εκλέγεται ένας νέος αρχηγός». Τέλος, ως προς τη συμπαράταξη, τόνισε ότι η πρότασή της είναι να προχωρήσει «κατά το πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να κρατηθεί η οντότητα και η ανεξαρτησία των κομμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή