Τσίπρας – Αναστασιάδης εν όψει τριμερούς

Τσίπρας – Αναστασιάδης εν όψει τριμερούς

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συζητήσεις σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ν. Αναστασιάδη. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο Νταβός και συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη οι διακοινοτικές συνομιλίες να οδηγήσουν σε δίκαιη και βιώσιμη επίλυση, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και με σεβασμό στο ευρωπαϊκό status quo της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν ότι υπάρχει πίεση διεθνών παραγόντων και κυρίως του ΟΗΕ να δημιουργηθούν υπέρμετρα θετικές εντυπώσεις περί επικείμενης λύσης του Κυπριακού. Αυτό ήταν εμφανές και στο Νταβός, γεγονός που προβλημάτισε τους κ. Τσίπρα και Αναστασιάδη. Και γι’ αυτό συμφώνησαν ότι θα ήταν ενδεδειγμένη η επίδειξη κλίματος ρεαλισμού, αλλά και χαμηλοί τόνοι, προκειμένου να μην καλλιεργούνται προσδοκίες που μπορεί να αποδειχθούν υπερβολικές.

Συζήτησαν, επίσης, για την προετοιμασία της επικείμενης Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (28 Ιανουαρίου), τις εξελίξεις στο πλαίσιο της συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, αλλά και τις προοπτικές διεύρυνσης αυτού του σχήματος με τη συμμετοχή και άλλων χωρών, όπως η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και η Βουλγαρία.

Παράλληλα, χθες, ο κ. Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Σταϊνμάγερ στο Βερολίνο, με αντικείμενο διμερή θέματα και το προσφυγικό. Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα μέτρων όπως οι φράκτες, λέγοντας (Tageszeitung) ότι «κανένα τείχος δεν μπορεί να αποκλείσει τους πρόσφυγες». Ο κ. Κοτζιάς απέρριψε την κριτική περί ελλιπούς φύλαξης των συνόρων, αναφέροντας ότι η ελληνική πλευρά κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Επίσης, απέδωσε τις καθυστερήσεις στην καταγραφή των προσφύγων στον πολύ μεγάλο αριθμό τους. Αναφέρθηκε, επίσης, στο κόστος του προσφυγικού. «Εχουμε δαπανήσει περί τα 2 δισ. ευρώ, για καταλύματα, σίτιση, μεταφορά και υγειονομική περίθαλψη. Για εμάς είναι πάρα πολλά χρήματα. Είναι για την ακρίβεια περισσότερα από όσα θα αποφέρουν οι περικοπές συντάξεων που τώρα μας επιβάλλει η τρόικα», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή