Διπλό μέτωπο ανοίγει ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ.

Διπλό μέτωπο ανοίγει ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ.

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο παράλληλα μέτωπα κινείται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρώτο είναι έναντι της κυβέρνησης, η οποία εμφανίζει, όπως εκτιμά ο ίδιος, έντονα συμπτώματα αμηχανίας και εκνευρισμό, αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου που αναμένεται να κλιμακωθούν, αλλά και της αξιολόγησης από τους θεσμούς, που θα είναι, δεδομένα, μακρά και επώδυνη.

Το δεύτερο μέτωπο δεν αφορά παρά το ίδιο το κόμμα της Ν.Δ., καθώς ο νεοκλεγείς πρόεδρος έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την εξυγίανση και ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τη θετική συγκυρία της εκλογής του, αλλά και να προλάβει ενδεχόμενες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Διότι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείει –τουναντίον– το σενάριο νέας προσφυγής στις κάλπες, εφόσον ο κ. Τσίπρας διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το κύμα των αντιδράσεων απέναντι στην κυβέρνησή του.

Εξονυχιστικός οικονομικός έλεγχος

Βασικό σκέλος της οργανωτικής προσπάθειας του κ. Μητσοτάκη και του επιτελείου του αποτελεί η πλήρης και μη αμφισβητούμενη αποτύπωση του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το κόμμα της Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα γραφεία της Συγγρού –υπό τον νέο διευθυντή Νικ. Παπαθανάση– βρίσκονται ήδη ορκωτοί ελεγκτές, οι οποίοι και θα καταγράψουν πλήρως τα οικονομικά ανοίγματα και τις ενεργές απαιτήσεις τρίτων απέναντι στο κόμμα της Ν.Δ., ενώ είναι σαφές ότι και οι λογιστικές καταστάσεις θα πρέπει να μπουν σε τάξη, ενόψει και της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών από τα κόμματα. Οπως είχε δημοσιοποιήσει η «Κ», το ύψος των χρεών της Ν.Δ. προσεγγίζει τα 210 εκατ., εκ των οποίων 197 εκατ. στις τράπεζες, από 5 εκατ. για τα ενοίκια της Συγγρού και από οφειλές σε προμηθευτές, ενώ υπάρχει και το κονδύλι που απαιτείται για την κάλυψη της μισθοδοσίας σχεδόν 7 μηνών του προσωπικού αλλά και των αποζημιώσεων που θα δοθούν σε όσους (ήδη ξεκίνησαν και θα συνεχίσουν) απολυθούν.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να δημοσιοποιήσει το πόρισμα, τουλάχιστον στο τμήμα που αφορά στις συνολικές υποχρεώσεις του κόμματος. «Πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουμε να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί», λένε οι ίδιες πηγές, διευκρινίζοντας ότι το να ριχθεί φως στα οικονομικά του κόμματος επ’ ουδενί συνιστά «μέσο πίεσης» προς τις προηγούμενες ηγεσίες, αλλά την αναγκαία προϋπόθεση διαφάνειας και δρομολόγησης των αλλαγών (μεταφορά σε φθηνότερα γραφεία, μείωση προσωπικού) από τη νέα «γαλάζια» ηγεσία. Βέβαια, οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν πείθουν τους πλέον «υποψιασμένους» (ή καχύποπτους) των «γαλάζιων», που δεν αποκλείουν, μελλοντικά, το οικονομικό να αποτελέσει πεδίο ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών.

Η προσπάθεια αποτύπωσης και διαχείρισης του οικονομικού ζητήματος βρίσκεται σε εξέλιξη, παράλληλα με την προεργασία για το συνέδριο του Απριλίου, εκεί όπου θα επιχειρηθεί η αλλαγή του καταστατικού με περιορισμό των ex officio μελών των πολιτικών οργάνων, ώστε αυτά να καταστούν πιο ευέλικτα και αποφασιστικής σημασίας, αλλά και τη διαχείριση της υποβόσκουσας έντασης σχετικά με τη διενέργεια εκλογών για νέο πρόεδρο στην ΟΝΝΕΔ.

Σκληρό ροκ απέναντι στον Τσίπρα

Εκεί, πάντως, που η σύγκρουση αναμένεται σφοδρή είναι στο μέτωπο με την κυβέρνηση. Διότι μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να «βάζει πλάτη» στο ζήτημα, ενδεικτικά, του προσφυγικού, ωστόσο τόσο στην οικονομική-μνημονιακή ατζέντα όσο και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο επίπεδο των θεσμών (ΕΣΡ, τηλεοπτικές άδειες, Επιτροπή Ανταγωνισμού) η αντιπαράθεση αναμένεται να κτυπήσει κόκκινο.

Η Ν.Δ. λέει «όχι» στο ασφαλιστικό, για το οποίο έχουν ξεσηκωθεί ελευθεροεπαγγελατίες, επιστήμονες και αγρότες, αλλά και στο φορολογικό των αγροτών, που θα ακολουθήσει μέσα στην άνοιξη. Μπορεί τα στελέχη της Συγγρού να μην ανεβαίνουν στα τρακτέρ και να αποκηρύσσουν τους αποκλεισμούς δρόμων, ωστόσο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν αμφιβολίες για τα όρια αντοχής της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Πλην όμως, σε πείσμα όσων συνέβαιναν στο παρελθόν, οι περισσότεροι μοιάζουν, ανομολόγητα, να επιθυμούν έναν ανθεκτικό Τσίπρα, τουλάχιστον έως ότου περάσει ο ίδιος από τη Βουλή τα καυτά μέτρα που συμφώνησε με τους πιστωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή