Η Κομισιόν βλέπει θετικά την πρόταση Γερμανίας – Τουρκίας

Η Κομισιόν βλέπει θετικά την πρόταση Γερμανίας – Τουρκίας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νομίζω πως πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το αίτημα της Τουρκίας και άλλων συμμάχων και να εξετάσουμε τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ για να βοηθήσει» δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Γενς Στόλτενμπεργκ, εν όψει της σημερινής υπουργικής συνόδου. Ο κ. Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επικοινώνησε χθες με τον Τούρκο αλλά και με τη Γερμανίδα υπουργό Αμύνης που τον ενημέρωσαν για τις συζητήσεις που έγιναν στην Αγκυρα ανάμεσα στην καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Α. Νταβούτογλου. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, είναι προφανές ότι υπήρχε παρασκήνιο και συνεννόηση για την υποβολή ενός τέτοιου αιτήματος. Το παρασκήνιο, εξηγούσε, εξελίχθηκε είτε μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας είτε -το πιο πιθανό- μεταξύ ενός ευρύτερου κύκλου κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης κυρίως της Γαλλίας. Και αυτό γιατί αντίστοιχο αίτημα δεν έχει υποβληθεί ξανά, καθώς μέχρι σήμερα βασικές ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Γαλλία και σε δεύτερο βαθμό η Γερμανία, ήταν αντίθετες με οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε ανθρωπιστικά ή μεταναστευτικά θέματα. Η Γαλλία πρωτίστως θεωρούσε ότι τέτοια θέματα είναι ευρωπαϊκά και χρειάζονται ευρωπαϊκή λύση.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο από αυτή την κίνηση αναζήτησης βοήθειας από το ΝΑΤΟ, είναι ότι η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις των προσφυγικών ροών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες χαιρέτισε την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπός της κ. Σχοινάς δήλωσε ότι «χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων» και ανέφερε ότι τα 10 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι «παράδεισος για διακινητές».

«Είναι μάλλον μία απεγνωσμένη αναζήτηση λύσεων στο θέμα» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», ενώ δεν είναι λίγοι στη βελγική πρωτεύουσα που γνωρίζουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος διακυβεύει την πολιτική της επιβίωση μέσα από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Αλλωστε χρειάζεται άμεσα αποτελέσματα, καθώς τον Μάρτιο έχει να αντιμετωπίσει την πρώτη εκλογική της αναμέτρηση σε τοπικό επίπεδο, τη στιγμή που η δημοτικότητά της έχει μειωθεί απότομα τους τελευταίους μήνες και χρειάζεται να πετύχει κάποια ανάσχεση στις προσφυγικές ροές.

Βοήθεια στον Frontex

Οσον αφορά την ανάμειξη του ΝΑΤΟ, αξιωματούχος του οργανισμού αναφέρει ότι αυτή θα είναι υπό μορφή βοήθειας στον Frontex, ενώ λιγότερες είναι οι πιθανότητες να γίνονται νατοϊκές περιπολίες στα χωρικά ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η υποστήριξη μπορεί να γίνει είτε μέσω τεχνικής είτε με ανταλλαγή πληροφοριών ή με ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων με αεροπλάνα ή πλοία.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι αν συμφωνηθούν οι νατοϊκές επιχειρήσεις, αυτές δεν θα μπορούν να περιοριστούν μόνο στα τουρκικά χωρικά ύδατα αλλά θα επεκταθούν και στα ελληνικά, τη στιγμή που σε μερικά σημεία χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία απόσταση μόλις 10 ναυτικών μιλιών. Γι’ αυτό ενδιαφέρον θα έχει σήμερα η στάση που θα τηρήσει ο Ελληνας υπουργός Αμύνης, Π. Καμμένος, καθώς για τέτοια απόφαση απαιτείται ομοφωνία από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή