Υψηλοί τόνοι Κυρ. Μητσοτάκη για προσφυγικό

Υψηλοί τόνοι Κυρ. Μητσοτάκη για προσφυγικό

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή γλώσσα έναντι των όποιων θερμόαιμων της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν με τιμωρητική διάθεση την Ελλάδα για το μεταναστευτικό – προσφυγικό υιοθέτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόγευμα εργασίας που είχε χθες με τους 28 πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε., το οποίο αποτέλεσε, και μεταφορικά, ένα «πρόγευμα» των όσων ο κ. Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει ήδη από σήμερα κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες.

«Η λογική του κλεισίματος των βορείων συνόρων που προβάλλεται από ορισμένους στην Ευρώπη είναι μια λάθος και αντιπαραγωγική προσέγγιση», φέρεται ειπών ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος συγκεκριμένα στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών. «Τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν μια χώρα και έναν λαό που κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει ένα μείζονος κλίμακας ζήτημα όπως το προσφυγικό – μεταναστευτικό, το οποίο ξεπερνά τις δυνατότητες κάθε κράτους-μέλους… σκέψεις και δηλώσεις σαν αυτές δεν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε σχεδόν 1,5 ώρα, το προσφυγικό αποτέλεσε το κορυφαίο ζήτημα. Αλλωστε, η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη εντασσόταν ακριβώς στις κινήσεις που σχεδιάζει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εν λόγω ζήτημα, το οποίο θα κυριαρχήσει και στη Σύνοδο Κορυφής στη βελγική πρωτεύουσα.

Ωστόσο, το χθεσινό πρόγευμα (συμμετείχαν εκ μέρους της Ν.Δ. και οι Ντόρα Μπακογιάννη και Γ. Κουμουτσάκος) είχε και μια άλλη σκοπιμότητα, αυτή της «πρώτης, θεσμικού τύπου, γνωριμίας» της νέας ηγεσίας της Ν.Δ. με τους «28» της Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι στο τραπέζι ετέθη και η εσωτερική πολιτική επικαιρότητα καθώς στην Ευρωζώνη υπάρχει προβληματισμός για τη δυνατότητα της κυβέρνησης συνασπισμού της Ελλάδας να φέρει σε πέρας την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου.

Οπως είχε διαφανεί και είχε προαναγγείλει η «Κ», ο κ. Μητσοτάκης αντιπαρήλθε τη συζήτηση περί εκλογών και μάλιστα σε έναν τόσο ευρύ κύκλο συνομιλητών, σημειώνοντας πως «ως Ν.Δ. δεν συμμετέχουμε στη συζήτηση περί εκλογών που άλλωστε προκαλείται από στελέχη της συγκυβέρνησης», ενώ έσπευσε να αποκρούσει την όποια, έστω, διάθεση για άσκηση πίεσης προς τη Ν.Δ. προκειμένου να «βάλει πλάτη» στην ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια λειτουργία του πολιτεύματος με δύο πλειοψηφίες. Την πλειοψηφία για τα δύσκολα νομοσχέδια και μια άλλη, διαφορετική, πλειοψηφία για τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη», υπογραμμίστηκε.

Ο κ. Μητσοτάκης –που σε στενούς του συνομιλητές εξακολουθεί να θεωρεί ότι το Μαξίμου, πιεζόμενο από την κοινωνική αλλά και εθνική κρίση που εν πολλοίς προκάλεσε, προσπαθεί να διατηρήσει όλες τις επιλογές του, και αυτή των εκλογών, ανοιχτές– επισκέφθηκε και συναντήθηκε χθες με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Σήμερα μεταβαίνει στη βελγική πρωτεύουσα συνοδευόμενος από τους κ. Γ. Κουμουτσάκο, τους στενούς συνεργάτες του Μακ. Λαζαρίδη και Θαν. Μπακόλα, καθώς και τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ. Γ. Σμυρλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή