Αναγνώριση της προόδου, αλλά και συστάσεις

Αναγνώριση της προόδου, αλλά και συστάσεις

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μια Σύνοδος Κορυφής αρκετά έντονη και με δύο πολύ μεγάλα θέματα στο τραπέζι αναμένεται να είναι αυτή που αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες. Από τη μια, το ζήτημα που θα απασχολήσει περισσότερο τους 28 ηγέτες είναι αυτό της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. Από την άλλη, το θέμα των προσφυγικών ροών αλλά και κατά πόσο έχουν υλοποιήσει συγκεκριμένα κράτη-μέλη, εκ των οποίων και η Ελλάδα, τις δεσμεύσεις τους προκαλεί εντάσεις και διχασμό.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα είναι η πρόοδος στα hotspots. Η πρόοδος αυτή αναμένεται να αναγνωριστεί αφ’ ενός, από την άλλη όμως θα διαπιστωθεί η ανάγκη για περισσότερη δουλειά ώστε να λειτουργήσουν πλήρως. Συγχρόνως θα ζητηθεί να δοθεί στέγη με ανθρώπινες συνθήκες στους αιτούντες άσυλο. Οσον αφορά τη σύσταση του Συμβουλίου για την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, αναμένεται να γίνει ξεκάθαρο ότι η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων είναι απαραίτητη και μπορεί να γίνει με την πλήρη υποστήριξη των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Ολα τα μέλη της Συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να αρνούνται είσοδο σε ανθρώπους που δεν έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ζητήσουν άσυλο», θα είναι μία από τις φράσεις που θα υπάρχουν στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων.

Ως προς το Brexit, διπλωματική πηγή εξηγούσε στην «Κ» ότι ακόμα και τώρα είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί η σύνοδος. Ολα τα κράτη-μέλη θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμένει στην Ε.Ε. και προσπαθούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα του κ. Ντ. Κάμερον, όμως είναι κατανοητό ότι αρχίζει και μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. «Στις Βρυξέλλες υπάρχει η αίσθηση ότι κάνουμε μεγάλες παραχωρήσεις στη Βρετανία και από την άλλη το Λονδίνο νιώθει ακριβώς το αντίθετο», λέει ο διπλωμάτης δείχνοντας τη δυσκολία να πετύχει ο κ. Κάμερον μια συμφωνία που θα θεωρηθεί επιτυχής στη χώρα του. Βασικό αγκάθι είναι το χρονικό διάστημα του «φρένου» σε κοινωνικά επιδόματα που θα δίνονται σε Ευρωπαίους πολίτες που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή