Προβληματισμός και αμηχανία στους κόλπους της Ε.Ε.

Προβληματισμός και αμηχανία στους κόλπους της Ε.Ε.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε αδυναμία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα των τελευταίων ημερών, τη στιγμή που αρχίζουν και σφραγίζουν τα σύνορά τους η μία χώρα μετά την άλλη, δημιουργώντας πρόβλημα βασικά στην Ελλάδα. Οι φωνές της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που καλούσαν τις προηγούμενες ημέρες για ευρωπαϊκή λύση του θέματος, ακούγονται όλο και πιο μοναχικές, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη έχουν αρχίσει να ενεργούν από μόνα τους. Συγχρόνως, το αίσθημα διαφόρων Ευρωπαίων αξιωματούχων με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ» είναι μάλλον απαισιόδοξο, καθώς αναμένουν ότι τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα από εδώ και πέρα.

Συγχρόνως, χθες, ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, που είναι υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση αυτή, έστειλε δεύτερη επιστολή στην υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας μέσα σε διάστημα μερικών ημερών, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ενέργειες της χώρας να βάλει όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο, καθώς και στον αριθμό που μπορούν να περάσουν τράνζιτ είναι εναντίον της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Οσον αφορά την πρακτική του να περνάνε τους πρόσφυγες στην επόμενη χώρα, ο επίτροπος τόνισε πως η Επιτροπή θα κάνει τα αναγκαία βήματα για τη σωστή εφαρμογή του ευρωπαϊκού νόμου. Ο κ. Αβραμόπουλος, στην επιστολή του, τόνισε ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται το αίτημα της Αυστρίας για περαιτέρω χρηματοδότηση αξίας 52 εκατομμυρίων και αναμένει ενημέρωση από τη μίνι σύνοδο με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει σήμερα  – η Επιτροπή δεν ήταν προσκαλεσμένη.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε χθες ξεκάθαρα την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. «Είμαστε ανήσυχοι για τις εξελίξεις στον βαλκανικό διάδρομο και στην ανθρωπιστική κρίση που μπορεί να εξελιχθεί σε ορισμένες χώρες, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα», τονίζει η κοινή δήλωση που έκαναν χθες ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλος με τον υπουργό Εσωτερικών της Ολλανδίας, που έχει την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο.

Συγχρόνως, η εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η Κομισιόν έχει στείλει τις τελευταίες ημέρες εκπροσώπους της στην Ελλάδα για να ερευνήσουν ποιες είναι οι ανθρωπιστικές ανάγκες μέσα στις επόμενες ημέρες και να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, για την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Μέχρι τώρα δεν προβλέπεται παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. και εξετάζονται οι τρόποι που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή