Οι άγνωστες πλευρές της υπόγειας διένεξης με την Αυστρία

Οι άγνωστες πλευρές της υπόγειας διένεξης με την Αυστρία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νομικά εργαλεία που θα κινητοποιήσει εναντίον της Αυστρίας αναζητεί η Αθήνα, προκειμένου να ανατρέψει τις αποφάσεις της Διάσκεψης της Βιέννης, τα αποτελέσματα της οποίας οδηγούν σε πρακτικό κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Η μετατροπή των Σκοπίων σε προκεχωρημένο φυλάκιο ανακοπής των προσφυγικών ρευμάτων για λογαριασμό όλων των κρατών του βαλκανικού διαδρόμου, θεωρείται από το υπουργείο Εξωτερικών ως μια πράξη που δεν μπορεί να σταθεί νομικά σε ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια.

Διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο κ. Ν. Κοτζιάς είχε προ ολίγων ημερών προειδοποιήσει τον Αυστριακό ομόλογό του κ. Σεμπάστιαν Κουρτς, ότι σε περίπτωση υλοποίησης των απειλών για κλείσιμο των συνόρων με μονομερείς αποφάσεις, θα προσφύγει εναντίον της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η ασυνήθιστα αρνητική ατμόσφαιρα ανάμεσα σε δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης έχει προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες, ένδειξη της οποίας θεωρείται η απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ να περιοδεύσει στα Βαλκάνια από την Τρίτη έως και την Πέμπτη. Ο κ. Τουσκ θα μεταβεί στη Βιέννη, τη Λιουμπλιάνα, το Ζάγκρεμπ, τα Σκόπια, ενώ την Πέμπτη θα βρεθεί στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα.

Ο κ. Τουσκ αναμένεται να γίνει και αυτήκοος μάρτυς των παραπόνων του πρωθυπουργού για τις αποφάσεις της αυστριακής κυβέρνησης. Ως αυτή τη στιγμή, ο κ. Κοτζιάς αλλά και ο κ. Ι. Μουζάλας έχουν τηρήσει πολύ σκληρή στάση έναντι των ομολόγων τους, σε πλήρη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως αποκάλυψε την Παρασκευή η «Κ», το αίτημα της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών κ. Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ να επισκεφθεί την Ελλάδα για επαφές, απορρίφθηκε από την Αθήνα, από όπου τονίζεται σε όλους τους τόνους ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν αρθούν όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Διάσκεψη της Βιέννης. Είχε προηγηθεί, την Πέμπτη, η ανάκληση της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Βιέννη κ. Χρυσούλας Αλειφέρη και ένα πολύ αυστηρό διάβημα προς την Αυστρία.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι πέρα από την προφανή νομική διάσταση του ζητήματος (η μονομερής απόφαση για ύψωση φράχτη και εμποδίων στα σύνορα της Ελλάδας και μάλιστα από την πλευρά μιας χώρας που δεν είναι μέλος της Ε.Ε.), παραβιάζονται και βασικές δημοκρατικές αρχές, καθώς λαμβάνονται αποφάσεις σε επίπεδο αρχηγών Αστυνομίας της Αυστρίας και των Βαλκανικών χωρών και μάλιστα για την αποστολή αστυνομικών και στρατιωτικού προσωπικού στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι γίνεται αντιληπτό το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι της Αυστρίας, όπου η ακροδεξιά σημειώνει στις δημοσκοπήσεις ποσοστά άνω του 30%. Κάτι που έχει οδηγήσει τους συντηρητικούς εταίρους του σχήματος που κυβερνά τη χώρα με τους Σοσιαλιστές (ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο αντικαγκελάριος από τους συντηρητικούς), να έχουν υιοθετήσει σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική. Ωστόσο, ανέφεραν, εκείνο που δεν γίνεται αντιληπτό είναι ο λόγος που η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει αδρανής έναντι μιας τέτοιας τόσο εχθρικής κινητοποίησης. Η διπλωματική κινητικότητα δεν κατευθύνεται αναγκαστικά εναντίον της Βιέννης, αλλά και των άλλων χωρών που συνεργάζονται στενά με την Αυστρία, όπως και του Βίσεγκραντ. Ηδη την Παρασκευή, ο κ. Κοτζιάς δεν δέχθηκε την προσχώρηση της Σλοβενίας στην ευρωμεσογειακή συνεργασία. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς έχει αρνηθεί, επίσης, να ανταποδώσει την επίσκεψη του Τσέχου ομολόγου του στην Πράγα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή