Διαμαρτυρία από Αλ. Τσίπρα στον Νταβούτογλου

Διαμαρτυρία από Αλ. Τσίπρα στον Νταβούτογλου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ουσιαστική αξία που μπορεί να έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκίας – Ελλάδας στη Σμύρνη την επόμενη Τρίτη, τη στιγμή που οι ροές προσφύγων από την Ανατολία προς τα τουρκικά παράλια παραμένουν αμείωτες, αμφισβήτησε ο κ. Αλ. Τσίπρας κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε προχθές το βράδυ με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Λίγες ώρες αργότερα, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εθν. Αμυνας Π. Καμμένος επιβεβαίωνε ότι ώς αυτή τη στιγμή οι τουρκικές αρχές δεν δείχνουν διάθεση συνεργασίας, καθώς τα δύο νατοϊκά πλοία υπό σημαία τρίτων κρατών (γερμανικό Bonn και καναδικό Fredericton) που κινούνται στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Ικαρίας έχουν στείλει σήματα για 30 λέμβους με πρόσφυγες προς την τουρκική ακτοφυλακή, η οποία παρενέβη μόνο σε τρεις από τις περιπτώσεις. Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και δύο επιτελείς του ΝΑΤΟ, οι οποίοι θα έχουν επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να προχωρήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της δραστηριότητας στο Αιγαίο, που εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας είπε προς τον κ. Νταβούτογλου: «Δεν μπορώ όταν περνούν 1.500 πρόσφυγες την ημέρα να κάνουμε διακυβερνητική συνεργασία. Πρέπει να μειωθούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Νταβούτογλου καθησύχασε τον κ. Τσίπρα, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Η Τουρκία θα συμβάλει στο να πάει καλά η Σύνοδος. Μην ανησυχείς, θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας». Ο κ. Τσίπρας χθες, κατά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρθηκε στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη Σμύρνη, τονίζοντας ότι οι επαφές του στην Τουρκία θα έχουν ως επίκεντρο την καθιέρωση ταχέων διαδικασιών επανεισδοχής στη βάση του διμερούς πρωτοκόλλου που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ως προς την πορεία της επιχείρησης στο Αιγαίο, διαβουλεύσεις με τους επιτελείς στο ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ θα έχουν σήμερα ο διοικητής της νατοϊκής μοίρας υποναύαρχος Γιοργκ Κλάιν και ο ομόβαθμός του Τζόρτζιο Λάτσιο, διευθυντής του Επιτελείου της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ. Οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί έφθασαν χθες στην Αθήνα, αφού τις προηγούμενες ημέρες είχαν προχωρήσει σε συζητήσεις για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στην Αγκυρα. Τις πρώτες εικόνες από τη δραστηριότητα των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΝΑΤΟ. Ο κ. Κλάιν, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό της Συμμαχίας, τόνισε ότι υπάρχει στενή επαφή με τις ακτοφυλακές των δύο χωρών. «Είχαμε ήδη τις πρώτες συναντήσεις μας και συμφωνήσαμε να ανταλλάξουμε τις πληροφορίες που έχουμε είτε μέσω VHF είτε μέσω τηλεφώνου», είπε ο κ. Κλάιν και επισήμανε ότι ανάλογη συνεργασία υπάρχει και με τον Frontex. Πυκνές είναι και οι επαφές Γερμανίας-Τουρκίας, όπως αποκάλυψε χθες η Hurriyet, σύμφωνα με την οποία ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε το Βερολίνο, προκειμένου να συναντηθεί με την υπουργό Αμυνας της Γερμανίας και τον ομόλογό του Βόλκερ Βίκερ, με ατζέντα και τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή