Κ. Μητσοτάκης: Στροφή στον ρεαλισμό με καθυστέρηση από την κυβέρνηση

Κ. Μητσοτάκης: Στροφή στον ρεαλισμό με καθυστέρηση από την κυβέρνηση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για αναγκαστική στροφή της κυβέρνησης σε ένα βασικό σχέδιο αντιμετώπισης των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, υπό το βάρος της συγκυρίας και των προβλημάτων που η πολιτική της διόγκωσε τους προηγούμενους μήνες, κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία μετά τη σύσκεψη υπό τον κ. Πρ. Παυλόπουλο. «Εστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση αρχίζει να προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό», δήλωσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς παράλληλα να αίρει τις επιφυλάξεις του για την ικανότητα της κυβέρνησης του κ. Αλ. Τσίπρα να φέρει εις πέρας το έργο που απαιτείται. «Διατηρώ έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσον  η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μπορούν να ανταποκριθούν», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., δήλωση που, προφανώς, δεν συγκλίνει με τη θέση των Φώφης Γενημματά και Β. Λεβέντη για ανασύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά περιορίζεται στην, εν γένει, διαχειριστική και πολιτική ικανότητα του κυβερνητικού σχήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης, στη δήλωσή του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, χαρακτήρισε το κοινό ανακοινωθέν «ελάχιστο πλαίσιο στρατηγικής», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο ίδιος κατέθεσε σειρά προτάσεων για ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης.

Ακόμη και έτσι όμως, αλλά πάντοτε υπό την αίρεση της εφαρμογής των όσων συμφωνήθηκαν, από τη Συγγρού διαμηνύεται ότι, ύστερα από καταστροφικές καθυστερήσεις μηνών, η κυβέρνηση προσχωρεί στη λογική. Οι ίδιες πηγές μιλούσαν για «επικράτηση των θέσεων της Ν.Δ.», μετά την άσκηση πίεσης ώστε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών να προηγηθεί της Συνόδου Ε.Ε. – Τουρκίας, την αποδοχή εκ μέρους του πρωθυπουργού της ανάγκης διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών και της επαναλειτουργίας κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων μέχρι τον επαναπατρισμό τους. Με αυτό τον τρόπο, λένε, επιχειρείται να μπει τέλος στην ιδεοληπτική ασάφεια και απραξία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση πρωτοβουλία για επικοινωνιακή εκστρατεία αποτροπής στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, τακτική που υιοθετείται από αρκετές χώρες. Πλην όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «αυτή είναι γραμμή των χωρών του Βίσεγκραντ και όχι ευρωπαϊκή». Αυτή ήταν μία μόνον από τις στιγμές έντασης που καταγράφηκαν στο εσωτερικό του Προεδρικού, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει την κριτική του προς τον πρωθυπουργό «δριμύτατη». Η Ν.Δ. παρακολουθεί με προσοχή τις ζυμώσεις στο εξωτερικό αλλά και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, σε εφαρμογή της χθεσινής συμφωνίας, ενώ διατηρεί –έως ότου υπάρξει τελική, υλοποιήσιμη συμφωνία– αμφιβολίες για τις πληροφορίες που διακινούνται περί δρομολογημένης συμφωνίας Ε.Ε. – Αγκυρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή