Φ. Γεννηματά: Ζήτησε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας

Φ. Γεννηματά: Ζήτησε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ευθύνης από όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του παρόντος Κοινοβουλίου, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και για την έξοδο της χώρας από την κρίση, στάθηκε επίμονα η κ. Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κ. Γεννηματά τήρησε εξαιρετικά σκληρή στάση καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και επέμεινε ότι θα πρέπει να αποτυπωθεί στο ανακοινωθέν της Προεδρίας η απροθυμία της κυβέρνησης να κινηθεί πάνω στην εθνική στρατηγική, αλλά και η ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας για την υλοποίησή της. Κατόπιν πολλών πιέσεων της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η θέση της κ. Γεννηματά για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης αποτυπώθηκε ως υποσημείωση.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον κ. Αλ. Τσίπρα για διστακτικότητα στο ζήτημα διαχωρισμού των μεταναστών και των προσφύγων και τα κλειστού τύπου προαναχωρησιακά κέντρα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα όταν αυτός απάντησε ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί φιλοξενίας 50 έως 150.000 μεταναστών. Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, η κ. Γεννηματά έθιξε το ζήτημα της κατάστασης στην πλατεία Βικτωρίας και είπε στον κ. Τσίπρα ότι το δικαίωμα στην αλληλεγγύη και την ασφάλεια το έχουν και οι κάτοικοι της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας.

Κατά την έξοδο από το Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Γεννηματά δήλωσε: «Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Η διάθεσή μας για εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει ανοχή στα λάθη και την αδράνεια». Επισήμανε ότι η ίδια ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, καθώς διέκρινε ότι «το προσφυγικό αποκτά δραματικές διαστάσεις». Και επανέλαβε δημοσίως τις βασικές θέσεις που διατύπωσε κατά τη σύσκεψη, και δη «την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων, την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και την άμεση οικονομική ενίσχυση της χώρας, η οποία θα πρέπει να διαρκέσει όσο διαρκεί η κρίση και οι ροές». Η κ. Γεννηματά τάχθηκε εναντίον της σύγκρουσης (ως εκ τούτου και πιθανού βέτο στη σύνοδο της Δευτέρας) με την Ευρώπη, τονίζοντας ότι υπάρχουν «μεγάλες ευθύνες» για την κατάσταση και στην πλευρά των εταίρων μας, «όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει να απομονωθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή