Σκλήρυνση από Ν.Δ. στο προσφυγικό

Σκλήρυνση από Ν.Δ. στο προσφυγικό

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σκλήρυνση της στάσης του έναντι του πρωθυπουργού προχωρά ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, υπό το βάρος των τετελεσμένων που δημιουργούνται στα βόρεια σύνορα της χώρας, των εσωτερικών πιέσεων από κομματικά στελέχη για υψηλότερους τόνους αλλά και των δημοσκοπικών ευρημάτων που φέρουν τον πρωθυπουργό να αποκομίζει οφέλη από το –εκτός ελέγχου– προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης («έχει καταντήσει ουραγός της Ευρώπης σε ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο, έχει φτάσει στο σημείο να μαθαίνει τα νέα για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου από το twitter» ανέφερε), αλλά και κατά του ίδιου του κ. Τσίπρα, θέτοντας το ερώτημα εάν «έχει καταλάβει τι έχει συνυπογράψει στις Βρυξέλλες».

Τη σκυτάλη από τον πρόεδρο της Ν.Δ. πήρε, αργότερα, στην εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, που υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός είναι πολλαπλά εκτεθειμένος μετά το κλείσιμο των συνόρων και τις δηλώσεις Τουσκ. Ενδεικτικό της αλλαγής στάσης της Ν.Δ. είναι και το γεγονός ότι ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε πως η Ν.Δ. δεν ζητεί νέα συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, παρά το γεγονός ότι, επανειλημμένα, σημείωνε πως «δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Τσίπρα». Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. επιμένει ότι η αυξανόμενη κριτική της δεν συνιστά υπαναχώρηση από τη θέση αρχής να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις, κάτι που θα πράξει εκ νέου και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΕΛΚ, την επόμενη εβδομάδα. Αυτή η διαβεβαίωση δεν ήταν ικανή να αποτρέψει μία σκληρή απάντηση από το Μαξίμου που έσπευσε να σημειώσει πως «η “εθνική γραμμή” του κ. Μητσοτάκη έχει εκφυλιστεί σε φτηνή μικροπολιτική, προφανώς υπό την ομηρία των ακροδεξιών του κόμματός του».

Η προσπάθεια αποδόμησης του πρωθυπουργού από τη Ν.Δ. δεν αφορά πάντως μόνον στους χειρισμούς και τις κινήσεις του στη διπλωματική σκακιέρα, με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να θέτει και την παράμετρο της «μυστικής διπλωματίας»: «Υπάρχει ένα μείζον θέμα, και ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση οφείλουν να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Τι πραγματικά συμφωνήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Επεκτείνεται και στην ανθρωπιστική παράμετρο, που θεωρητικώς επικαλείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Η κατάσταση είναι Κόλαση του Δάντη που δεν μπορεί να παραμένει στο διηνεκές» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Από τη Ν.Δ. αυξάνονται και τα ερωτήματα που αφορούν τις συνέπειες της κρίσης στα εθνικά θέματα. Επικαλούμενος μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των υπουργών Δημ. Τάξεως της Ελλάδας και Εσωτερικών της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην πρόθεση της Αγκυρας να στείλει Τούρκους αξιωματούχους στα πέντε ελληνικά νησιά όπου λειτουργούν hotspots, προκειμένου να συνδράμουν στην επιτάχυνση των επαναπατρισμών. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. αναρωτήθηκε εάν υπάρχει σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς, ενώ η Ν.Δ. θα ζητήσει εξηγήσεις για το καθεστώς δραστηριοποίησης των εν λόγω στελεχών στην Ελλάδα.

«Ανοιγμα» σε όμορους χώρους

Ως πρώτο δείγμα του στρατηγικού στόχου για διεύρυνση της επιρροής της Νέας Δημοκρατίας στους «όμορους πολιτικούς χώρους του προοδευτικού κέντρου και της ευρύτερης Κεντροδεξιάς» χαρακτήρισε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τη χθεσινή εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής για το ασφαλιστικό. «Η Ν.Δ. ανοίγεται στην κοινωνία. Ακούει τις απόψεις των πολιτών. Αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας της. Ενώνει τους Ελληνες, χωρίς να κοιτάζει πού ανήκαν πολιτικά χθες ή ποια είναι η κοινωνική ιδεολογική τους ταυτότητα και αναφορά» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανώς επενδύει στην ανάδειξη της Ν.Δ. ως του κυρίαρχου φιλοευρωπαϊκού – «αντισΥριζα» πόλου στο πολιτικό σκηνικό.

Με βάση και το παράδειγμα της πρωτοβουλίας για την Παιδεία, ένα χρόνο πριν, αλλά και του δημοψηφίσματος του Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης έχει ως στόχο, αντί προσχωρήσεων και ανακοινώσεων «ονομάτων», να δρομολογήσει-ενισχύσει τη σύμπραξη των δυνάμεων που θεωρεί συμμαχικές μέσω πρωτοβουλιών, όπως η χθεσινή για το ασφαλιστικό.

«Δημιουργούμε μια μεγάλη πλειοψηφική, κοινωνική, πολιτική συμμαχία για τις δίκαιες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η πατρίδα μας. Μεταρρυθμίσεις που για να γίνουν, θέλουν ενεργούς πολίτες, θέλουν τη συμμετοχή της κοινωνίας. Σε αυτήν την ισχυρή συμμαχία για τις μεταρρυθμίσεις, σας ζητώ να συμμετέχετε, να συμβάλετε θετικά και δημιουργικά ο καθένας και η καθεμία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης προς τους συμμετέχοντες και το ακροατήριο στο οποίο ξεχώριζαν στελέχη όπως ο κ. Μιλτ. Νεκτάριος (διοικητής του ΙΚΑ επί κυβέρνησης Σημίτη και πλέον συνεργάτης του «Δικτύου» της Αννας Διαμαντοπούλου), ο καθηγητής και πρώην επικεφαλής του ΣΟΕ Π. Τσακλόγλου, ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ και διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβ. Σπυρόπουλος. Χωρίς η παρουσία τους να υπονοεί, προφανώς, κάποια προσχώρηση, ο κ. Μητσοτάκης, που χαρακτήρισε έκτρωμα το ασφαλιστικό σχέδιο Κατρούγκαλου, υπήρξε σαφής ως προς τον στόχο: «Ολοι μαζί μπορούμε να διαλύσουμε το αίσθημα εθνικής αποτυχίας, απομονωτισμού και διχασμού που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις ανεύθυνες επιλογές και τα τεχνητά διλήμματα». Αν και δεν ομολογείται, οι πολιτικές συμπράξεις δεν θα αργήσουν να μετεξελιχθούν και σε εκλογικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή