Ρωσική συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων επιδιώκει ο Αλ. Τσίπρας

Ρωσική συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων επιδιώκει ο Αλ. Τσίπρας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για πιο ενεργητική συμμετοχή της Ρωσίας στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Σεργκέι Πριχόντκο.

Αυτό αποκάλυψε ο Ρώσος αξιωματούχος, απαντώντας σε ερώτηση της “Κ”, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα το απόγευμα σε τρεις Έλληνες δημοσιογράφους.Ο κ. Πριχόντκο επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας- Ρωσίας, οι εκδηλώσεις του οποίου ξεκίνησαν και επίσημα σήμερα, με την υπογραφή του σχετικού Πρακτικού από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης και τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό έλαβε χώρα την Πέμπτη το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και, όπως μας είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, διεξήχθη σε “ανοιχτή, εγκάρδια και εποικοδομητική ατμόσφαιρα”. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για την ενεργή συμμετοχή της Ρωσίας σε μεγάλα έργα στα πεδία των υποδομών, της ενέργειας και του αγροτικού τομέα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της “Κ”, αναφορικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την Ε.Ε. για το Ουκρανικό και των αντίμετρων που έλαβε η Μόσχα, ο κ. Πριχόντκο μας είπε: “Όντως δημιουργήθηκαν προβλήματα, αλλά δεν είμαστε εμείς εκείνοι που πήραμε την πρωτοβουλία των κυρώσεων. Άλλοι πήραν αυτή την πρωτοβουλία. Η ζωή έδειξε ότι τα αποτελέσματα των κυρώσεων είναι πολύ εφήμερα και συχνά αρνητικά για εκείνους που τις ξεκίνησαν. Όσο για την άρση των κυρώσεων, δεν σκοπεύουμε να αναλωθούμε σε εκκλήσεις. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και ωριμότητας των εταίρων μας. Εμείς είμαστε ρεαλιστές. Θεωρούμε ότι και στις συνθήκες των κυρώσεων οφείλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με εκείνους εκ των εταίρων μας που επιθυμούν κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα ανήκει σε αυτή την κατηγορία χωρών, δείχνει ενδιαφέρον για τη συνέχιση των διμερών μας σχέσεων με ρεαλιστικό πνεύμα”.

Ειδικότερα για τον τομέα του τουρισμού, ο κ. Πριχόντκο εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν περιθώρια για ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η υποτίμηση του ρουβλίου σε σύγκριση με το ευρώ. “Λόγω γνωστών αιτιών, το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Τουρκία έχει μειωθεί πολύ, κυρίως για λόγους ασφαλείας”, επεσήμανε ο κ. Πριχόντκο. “Οι τουριστικές εταιρείες στην Ελλάδα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία”, προσέθεσε.

Όσο για την αναμενόμενη επίσκεψη του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Ελλάδα, ο κ. Πριχόντκο μας είπε ότι “βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη”. Αν και δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία, ανέφερε ότι “οι σχετικές προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει”.

Στα πλαίσια του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας- Ρωσίας έχουν προγραμματισθεί περί τις 100 εκδηλώσεις, οι οποίες επεκτείνονται όχι μόνο στο πεδίο του πολιτισμού, αλλά και σε εκείνα των επιχειρηματικών συνεργασιών, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ανταλλαγής επισκέψεων νέων των δύο χωρών.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης δεν παρέλειψε να εκφράσει τη θλίψη του για το γεγονός ότι πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην Ελλάδα μόνο όταν πρόκειται για τις οικονομικές δυσκολίες της ή την προσφυγική κρίση, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι πολίτες “βλέπουν την Ελλάδα ως πολύ οικεία χώρα και ενδιαφέρονται ζωηρά για τον πολιτισμό, την πλούσια Ιστορία και τις φυσικές καλλονές της”.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή