Σταθερή γραμμή από Λευκωσία

Σταθερή γραμμή από Λευκωσία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να φτάσει σε συμφωνία με τα 28 κράτη-μέλη και με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ταξίδεψε χθες το πρωί στη Λευκωσία όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και εν συνεχεία μετέβη στην Αγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επανέλαβε τις γνωστές αξιώσεις της Αγκυρας.

Η Κύπρος έχει γίνει βασικός πρωταγωνιστής για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, ιδιαίτερα από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η Αγκυρα ζήτησε ως αντάλλαγμα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών το άνοιγμα πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος από το 2009. Από την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Αναστασιάδης έχει δεχθεί πολύ μεγάλες διπλωματικές πιέσεις για να διευκολύνει τη συμφωνία των «28» με την Τουρκία, και χθες ο κ. Τουσκ ταξίδεψε στη Λευκωσία περισσότερο για να δει ποια είναι τα περιθώρια κινήσεων από την κυπριακή πλευρά, παρά για να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις.

Υστερα από τις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Κύπρου και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα στη Λευκωσία, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτό που έγινε ξεκάθαρο είναι ότι δεν υπήρξε κάποια πρόοδος.

Ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι η Λευκωσία δεν προτίθεται να συναινέσει στο άνοιγμα κανενός κεφαλαίου στη διαπραγμάτευση, αν η Αγκυρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Δηλαδή η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την τήρηση του πρωτοκόλλου της Αγκυρας. Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και προσφάτως του κ. Νταβούτογλου, η Αγκυρα θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία εκλιπούσα». Οπως τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος, αν ο ίδιος συναινούσε στις απαιτήσεις της Τουρκίας, θα αποδεχόταν ότι όντως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα.

Ο Κύπριος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως το μεταναστευτικό δεν συνδέεται με την επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε. και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι αδικαιολόγητο, αντιπαραγωγικό και απαράδεκτο να μετατοπισθεί το βάρος της ευθύνης για τη μεταναστευτική κρίση στους δικούς του ώμους και στους ώμους της Κύπρου».

Απαισιοδοξία για επίτευξη λύσης

Ο κ. Τουσκ έφυγε από τη Λευκωσία μάλλον απαισιόδοξος, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, για επίτευξη λύσης την Πέμπτη. «Η πρόταση της Τουρκίας πρέπει να ισορροπήσει εκ νέου ώστε να γίνει δεκτή από τους “28”», είπε, και τόνισε ότι η Κύπρος είναι το ίδιο σημαντική όσο η Γερμανία, η Γαλλία και οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε., και καμία τρίτη χώρα –εννοώντας την Τουρκία– δεν μπορεί να είναι πιο σημαντική από οποιοδήποτε κράτος-μέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή