Γιατί πέρασε στην «επίθεση» ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Γιατί πέρασε στην «επίθεση» ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει, το βράδυ της Τρίτης, παραίτηση της κυβέρνησης και τελικά πρόωρες εκλογές υπήρξε η κορύφωση της, μέχρι σήμερα, αντιπολιτευτικής τακτικής του προέδρου της Ν.Δ. Οπως λένε εξ απορρήτων συνεργάτες του, ήταν το σημείο-καμπή της σταδιακής ωρίμανσης, μέσα του, της θέσης ότι το αίτημα αυτό ανταποκρίνεται στη διάθεση των πλέον δυναμικών ομάδων της κοινής γνώμης που βρίσκονται αντιμέτωπες με την ασφυξία που προκαλούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί σε οικονομικό, κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο.

Η πορεία προς τις… κάλπες δεν ήταν ευθύγραμμη, ούτε και δεδομένη. Ακόμη και στο στενό επιτελείο του προέδρου, που απαρτίζει και τον «πρωινό καφέ» της Συγγρού (Γ. Κουμουτσάκος, Μακ. Λαζαρίδης, Τ. Θεοδωρικάκος, Μιχ. Μπεκίρης, Γ. Οικονόμου, Κ. Κυρανάκης), οι απόψεις ήταν αρχικώς μοιρασμένες. Αλλωστε, επρόκειτο για μια μείζονα αλλαγή τακτικής από τον Μητσοτάκη πριν από μερικές εβδομάδες, που δήλωνε ότι «δεν βιάζομαι να κυβερνήσω», στον Μητσοτάκη της Τρίτης, που κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί. Ωστόσο, η συνεχής επιδείνωση των πραγματικών δεδομένων στην οικονομία, στο προσφυγικό, στη Δικαιοσύνη, η εμφανής απροθυμία του κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην αρχική εθνική προσέγγιση του αρχηγού της Ν.Δ. και τελικά η χρησιμοποίηση μεθόδων που η Συγγρού χαρακτήρισε «παρακρατικές» κατέστησαν το αίτημα για εκλογές μονόδρομο.

Ο αντίκτυπος

Η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη μοιάζει ήδη να απέδωσε, όπως καταγράφεται στις πρώτες δημοσκοπήσεις· ωστόσο, την ίδια στιγμή εγείρει και αυξημένες απαιτήσεις, προκειμένου να υπηρετηθεί εφεξής. Με την παρουσία του στη Βουλή και το αίτημα για εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε, επιπρόσθετα, να κατευνάσει και τις όποιες εντάσεις στο εσωτερικό. Αλλωστε, το στοίχημα της Τρίτης για τον τριών μηνών αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αφορούσε μόνον την κοινή γνώμη αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο της Ν.Δ., ενώ ο απόηχος έφτασε και στα στελέχη, εκτός κόμματος, που απεργάζονται τη συγκρότηση νέων σχημάτων με σαφές δεξιό-πατριωτικό στίγμα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε μια ισχυρή ένεση συσπείρωσης στο κόμμα του, κάτι που θα αποδειχθεί χρήσιμο και στον δρόμο προς το συνέδριο, ωστόσο –όπως προαναφέρθηκε– για τον ίδιο και το επιτελείο του ανοίγει πλέον μια μεγάλη, στρατηγικού και τακτικού χαρακτήρα, συζήτηση για το πώς αυτή η εκλογική επιλογή θα υπηρετηθεί.

Στο «γαλάζιο» επιτελείο εκτιμούν ότι η ίδια η επικαιρότητα, με την εκκρεμή ακόμη αξιολόγηση και το προσφυγικό, παρέχει αρκετό «καύσιμο» στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία και θα ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου. Ο κ. Μητσοτάκης έχει, άλλωστε, αρκετές ακόμη ευκαιρίες κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό το επόμενο διάστημα. Η πρώτη αφορά την προ ημερησίας που έχει ζητήσει με αντικείμενο την ασφάλεια και το προσφυγικό, μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Οι άλλες δύο είναι οι συνεδριάσεις για τις δύο εξεταστικές επιτροπές που έχουν προταθεί (της Ν.Δ. για το τρίτο μνημόνιο και τα capital controls και του ΣΥΡΙΖA για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ), στις οποίες η Ν.Δ. θα προσέλθει με ρόλο κατηγόρου, καθώς, έχοντας η ίδια αποδεχθεί την Εξεταστική για τα δάνεια (σ.σ. και όσα την αφορούν), θα καλέσει τον πρωθυπουργό να απολογηθεί γιατί αρνείται τη διερεύνηση της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015, η οποία στιγμάτισε ανεξίτηλα τη χώρα.

Η Ν.Δ. πορεύεται με ορόσημο, εκ των πραγμάτων, το Εurogroup της 22ας Απριλίου, ανήμερα την έναρξη του συνεδρίου της, όπου αναμένεται να κριθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, διάστημα εντός του οποίου ο κ. Μητσοτάκης θα εντείνει την πορεία προς τον λαό, με ενίσχυση των επισκέψεών του σε περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε χώρους εργασίας.

Ο συνδυασμός

Το κόμμα δεν θα περιοριστεί στον καταγγελτικό λόγο, αλλά θα επιδιώξει να διατυπώσει και ένα θετικό αφήγημα στην πορεία προς το συνέδριο, το πολιτικό και ηγετικό αφήγημα της Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη. Αλλωστε, αν κάτι πιστώνεται (ή χρεώνεται, ανάλογα με την οπτική) στον κ. Μητσοτάκη είναι ότι μάλλον απευθύνεται στην ψυχρή λογική των πολιτών και λιγότερο στο συναίσθημά τους.

Αυτό μπορεί, αναμφίβολα, να καταστήσει τη Ν.Δ. πλειοψηφική δύναμη στις επόμενες εκλογές, παραμένει αμφίβολο, όμως, εάν μπορεί να την αναδείξει και σε κυρίαρχο πολιτικό φορέα. Κάτι που, πρακτικώς, σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., χωρίς να εγκαταλείπει τα «σημιτικά» χαρακτηριστικά που τον οδήγησαν τελικά στην ηγεσία θα επιδιώξει να αποκτήσει και «καραμανλικό» αέρα, κερδίζοντας προοδευτικά εκτός από το μυαλό των ψηφοφόρων και την… καρδιά τους.

«Νέο αίμα» στη Ν.Δ. με σκοπό την ανανέωση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η «μετάγγιση φρέσκου αίματος» στη Νέα Δημοκρατία, υπό την έννοια της εισόδου στο κόμμα στελεχών που μέχρι πρότινος ή ακόμη και σήμερα δεν έχουν την ιδιότητα του μέλους. Σε συνέχεια των 35 υπευθύνων τομέων για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, που ανακοινώθηκαν από τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., Κ. Χατζηδάκη, αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί ότι ανοίγουν οι πόρτες και των υπολοίπων 12 γραμματειών του κόμματος σε στελέχη εκτός στενού κομματικού πυρήνα. «Πρόκειται για το επόμενο βήμα της προσπάθειάς μας για διεύρυνση του κόμματος στην πράξη», σημειώνει ο αναπλ. γραμματέας Λευτ. Αυγενάκης, που έχει την ευθύνη του σχετικού εγχειρήματος. Για τη στελέχωση – ενίσχυση των γραμματειών θα αξιοποιηθούν και τα βιογραφικά που κατατέθηκαν μετά την ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε προ εβδομάδων το κόμμα της Ν.Δ., με έναν αμφίδρομο στόχο: αφενός την ανανέωση του προγραμματικού λόγου και των ιδεών του κόμματος μέσα από την εμπλοκή ενεργών πολιτών και επαγγελματιών στο κόμμα, αφετέρου τη δημιουργία νέων δικτύων διασποράς των «γαλάζιων» θέσεων στους πολίτες μέσα από τα ίδια αυτά στελέχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή