Ν.Δ.: Η κυβέρνηση επιστρέφει στο 2015

Ν.Δ.: Η κυβέρνηση επιστρέφει στο 2015

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί η Ν.Δ. τη νέα κλιμάκωση στις σχέσεις της Αθήνας με το ΔΝΤ, στον απόηχο των συνομιλιών που υπεκλάπησαν, κυρίως σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ήδη καθυστερημένης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Από τη στιγμή της εντυπωσιακής κινητικότητας του Μαξίμου, το πρωί του Σαββάτου, στη Συγγρού γινόταν λόγος για «δραματοποίηση» της κατάστασης εκ μέρους του πρωθυπουργού, για ανακάλυψη ενός «νέου εχθρού προς αντικατάσταση της κ. Μέρκελ», αλλά και για αύξηση των κινδύνων ως προς την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Τα 24ωρα που μεσολάβησαν μοιάζουν να οδήγησαν τη Ν.Δ. στη βεβαιότητα ότι επιχειρείται επανάληψη του 2015. «Οι τελευταίοι ερασιτεχνικοί χειρισμοί του πρωθυπουργού και της παρέας του Μαξίμου θυμίζουν όλο και περισσότερο το ολέθριο για τη χώρα 2015. Τότε που ο κ. Τσίπρας οδήγησε τη χώρα: στο κλείσιμο των τραπεζών, στα capital controls, στον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, στην κατάρρευση της οικονομίας και τελικά στο 3ο επώδυνο μνημόνιο», ανακοινώθηκε χθες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο μιας μακράς «γαλάζιας» σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή υπό τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των Κ. Χατζηδάκη, Αδ. Γεωργιάδη, Ντόρας Μπακογιάννη, Ολγας Κεφαλογιάννη, Μ. Βορίδη, Χρ. Σταϊκούρα, Ν. Παναγιωτόπουλου, Θ. Φορτσάκη, Β. Κικίλια, Γ. Κουμουτσάκου, Κ. Τσιάρα, Ν. Δένδια.

Η Ν.Δ. επιδιώκει να απαντήσει με όρους πραγματικότητας στο, όπως ερμηνεύεται, επικοινωνιακό παίγνιο για εσωτερική κατανάλωση του κ. Τσίπρα. Χθες, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν κάλεσε ο ίδιος, μαζί με τον κ. Τσακαλώτο, το ΔΝΤ να μετάσχει στο πρόγραμμα, αν ήξερε τις πάγιες αξιώσεις του Ταμείου «για να εμφανίζεται δήθεν αιφνιδιασμένος», αν η τεχνητή δραματοποίηση που επιδιώκει προοιωνίζεται αδιέξοδα, εάν έχει σχέδιο σε περίπτωση ρήξης με το Ταμείο και αδιεξόδου στην αξιολόγηση, εάν συνυπολόγησε ότι η αυστηρή απάντηση της κ. Λαγκάρντ θα μπορούσε να μειώσει τη διαπραγματευτική θέση και να βλάψει την εικόνα της χώρας, γιατί δεν έκλεισε εγκαίρως την αξιολόγηση με αποτέλεσμα ο λογαριασμός να μεγαλώνει και, τέλος, γιατί δεν βεβαιώνει επίσημα ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών στην υποκλοπή (κάτι που έπραξε λίγο αργότερα ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτης).

Στην ανακοίνωση της Ν.Δ. απάντησε το Μαξίμου κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι υπονομεύει την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. «Δεν περιμέναμε τα “7 ερωτήματα” της Ν.Δ. για να αντιληφθούμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με όσους προσπαθούν να υπονομεύσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης… Ας μην εκτίθενται τόσο πολύ. Γελάει ο κόσμος», σχολίασε το Μαξίμου, με τη Ν.Δ. να επανέρχεται σχολιάζοντας ότι «οι Ελληνες καθόλου δεν γελάνε, αλλά αντίθετα ντρέπονται με την τραγική κατάσταση της πατρίδας μας, των ιδίων και των οικογενειών τους».

Εν μέσω έντονης πολιτικής και οικονομικής ρευστότητας, η Ν.Δ. πορεύεται και προς το συνέδριο της 22ας Απριλίου και ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε χθες απόλυτα ικανοποιημένος από τη συμμετοχή 126.000 πολιτών – μελών του κόμματος στις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη συνέδρων και τοπικών οργανώσεων. «Η συμμετοχή αυτή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έστειλε το μήνυμα ότι η προσπάθεια για να χτίσουμε τη Ν.Δ. από την αρχή έχει ξεκινήσει και υλοποιείται καθημερινά. Εχουμε ποσοστό ανανέωσης στους προέδρους των τοπικών οργανώσεων που ξεπερνά το 65%», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, χθες, ενεργοποιήθηκε και η δράση «Συμμετέχω στη Ν.Δ.», που έχει στόχο την προσέλκυση στελεχών εκτός κομματικού μηχανισμού προκειμένου να αξιοποιηθούν στις 12 γραμματείες του κόμματος.

Από τις εκλογές της Κυριακής, πάντως, δεν έλειψαν τα παρατράγουδα (ενδεικτικά, σημαντικά προβλήματα στις λίστες των ψηφοφόρων, ψίθυροι για τις λίστες υποψηφίων), που και ο ίδιος ο πρόεδρος αναγνώρισε, κάνοντας λόγο για «μικροπροβλήματα τα οποία στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιοργάνωσης του κόμματος θα εξαλειφθούν σύντομα». Στο εσωτερικό έχει αρχίσει ήδη η καταμέτρηση των εσωτερικών ισορροπιών με ορίζοντα τις ψηφοφορίες του συνεδρίου για το νέο καταστατικό, αλλά και για την ανάδειξη των νέων μελών της Πολ. Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή