Πρόταση νόμου για ψήφο αποδήμων

Πρόταση νόμου για ψήφο αποδήμων

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρό χαρτί την πρόταση νόμου που κατέθεσε χθες η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή για την ψήφο των ομογενών στις εθνικές εκλογές, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τον πρώτο, με την ιδιότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κύκλο επαφών με τον ελληνισμό των ΗΠΑ.

«Οι απόδημοι Ελληνες είναι η πολύτιμη προστιθέμενη δύναμη που έχει ανάγκη ο ελληνισμός, ιδιαίτερα στην πολύ δύσκολη περίοδο που περνάει η πατρίδα μας. Είναι καθήκον μας να τους στηρίξουμε με έργα. Να τους κάνουμε συμμέτοχους στην προσπάθεια ανόρθωσης της Ελλάδας», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας το σύνολο των βουλευτών του Κοινοβουλίου να υπερψηφίσει τη «γαλάζια» πρόταση.

Ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει την Τρίτη στην Αθήνα, καθώς για την επομένη έχει προγραμματιστεί η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για το ζήτημα των δανείων ΜΜΕ και κομμάτων, κι αυτό παρά το γεγονός ότι πρώτη κατατέθηκε η πρόταση της Ν.Δ. για τη διερεύνηση της πορείας της χώρας προς τους κεφαλαιακούς ελέγχους και το μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού.

Η ένταση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να χτυπήσει και πάλι «κόκκινο», καθώς η Συγγρού διατηρεί σταθερά υψηλούς τόνους απέναντι στο Μαξίμου. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, σχολίασε με δηκτικό τρόπο τη χθεσινή υπογραφή ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, «πολιτική» που, όπως είπε, «ο νυν πρωθυπουργός χαρακτήριζε “νεοφιλελεύθερη”», ενώ έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, και ζήτημα παραμονής στη θέση του υπουργού Ναυτιλίας Θεοδ. Δρίτσα, που μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο επαναλάμβανε ότι το λιμάνι του Πειραιά δεν θα ξεπουληθεί. Αντίστοιχο σχόλιο, μέσω Διαδικτύου, είχε κάνει νωρίτερα και η συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Ν.Δ., Ολγα Κεφαλογιάννη, ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κ. Χατζηδάκης, σε παρεμβάσεις του επεσήμανε το κόστος των κυβερνητικών χειρισμών για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι «οι λύσεις γίνονται επώδυνες γιατί οι λεβέντικες προσεγγίσεις και διαπραγματεύσεις επιδείνωσαν την οικονομία». Καθώς η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών και επιχειρηματολογεί για την προστασία των ασθενέστερων, η Ν.Δ. θα κινηθεί συγκροτημένα πάνω σε τρεις άξονες:

• Να πείσει ότι ο λογαριασμός αφορά αποκλειστικά πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

• Να αναδείξει τον όγκο των επιβαρύνσεων όχι μόνον για τα μεσαία στρώματα αλλά και για τις πλέον ευπαθείς ομάδες (μείωση αφορολογήτου, έμμεσοι φόροι).

• Να ακυρώσει το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η αξιολόγηση «κλείνει» χωρίς πρόσθετα μέτρα, επιμένοντας στα 5,5 δισ. ευρώ του λογαριασμού που θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι Ελληνες.

Το προσφυγικό

Παράλληλα, με την κριτική για φοροεπιδρομή, η Ν.Δ. θα επιμείνει και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ως ακόμη μία παράμετρο της «ασφυξίας που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση στους Ελληνες». «Οι θύλακοι απουσίας του κράτους μονιμοποιούνται και αυξάνονται, το κράτος υποκαθίσταται από οργανωμένα κυκλώματα, ενώ κάποιες από τις ΜΚΟ παρεμβαίνουν για δικούς τους περίεργους και ύποπτους στόχους», επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ο κ. Κουμουτσάκος.

Επίθεση Σαμαρά κατά δικομματικής

Ιδιαιτέρως ανήσυχος για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στην Ελλάδα, υπό την πίεση της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης καθώς και της συνολικότερης αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, αλλά και αισιόδοξος ότι, τελικά, η χώρα θα επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά, εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του, την Πέμπτη, στο Asian Investment Conference στο Χονγκ Κονγκ. Ο μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη δικομματική κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς τη σταθερά ως «λαϊκιστική» κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και υπεραμύνθηκε των πολιτικών που ακολουθήθηκαν την περίοδο 2012-2014, σημειώνοντας ότι έφεραν τη χώρα εκτός κρίσης.

«Η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση συνασπισμού που αποτελείται από ένα απίστευτο μείγμα ενός αριστερίστικου κι ενός ακραίου δεξιού κόμματος. Παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, βρίσκονται “στην ίδια γραμμή”: Ματαιώνουν την αλλαγή, καταργούν τις μεταρρυθμίσεις, εκτροχιάζουν την oικονομία. Και τα κάνουν αυτά με ψεύτικες υποσχέσεις και τερατώδη ψέματα…», επισήμανε ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας πάντως ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, αλλά και η ικανότητα του λαού της να υπερβαίνει τις δυσκολίες θα φέρουν σύντομα την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή