Καταστατικές ανατροπές ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

Καταστατικές ανατροπές ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρότερα σε αριθμό μελών και πιο ευέλικτα όργανα, τα οποία στόχος είναι να συνεδριάζουν τακτικά και να έχουν αποφασιστικό ρόλο, προβλέπει το προσχέδιο καταστατικού που αναμένεται να προτείνει στο 10ο τακτικό συνέδριο της Ν.Δ. (22 – 24 Απριλίου) ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι νέες διατάξεις, που προφανώς έχουν ως επιδίωξη και να επηρεάσουν τις παγιωμένες ισορροπίες στο εσωτερικό του κομματικού μηχανισμού επιτρέποντας στον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στις αλλαγές που κρίνει αναγκαίες, περιλαμβάνουν αρκετά ρηξικέλευθα και πρωτοποριακά σημεία, αλλά και σημεία που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν εντάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει, με πρώτο τον ίδιο αναδρομικά από τις 10 Ιανουαρίου, τον ορισμό θητείας για τον πρόεδρο διάρκειας 5 ετών από την εκλογή του. Στο καταστατικό θα προβλέπεται ότι η θητεία του προέδρου παρατείνεται όσο είναι πρωθυπουργός, αλλά την ίδια στιγμή θα ορίζεται ότι, εφόσον αυτός ηττηθεί στις εθνικές εκλογές, προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού. Παρά τις ενστάσεις που του διατυπώθηκαν, με πρώτη ότι αυτή καθαυτή η διάταξη μπορεί να προκαλεί διαδοχικούς κύκλους εσωστρέφειας στο κόμμα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αμετακίνητος για τη συγκεκριμένη διάταξη, καθώς επίσης και για την πρόβλεψη ότι, ακόμη και σε περίπτωση επαναβεβαίωσης του αρχηγού, αυτή θα γίνεται μόνον από τη βάση και όχι από άλλο όργανο.

Η πρόβλεψη αυτή οδηγεί στη δεύτερη κατά σειρά αλλαγή, που ουσιαστικά αφορά την εγκατάλειψη της «ανοικτής εκλογής», η οποία ακολουθήθηκε το 2009 και με περιπετειώδη τρόπο και στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές. Η λογική «όποιος περάσει από τα εκλογικά κέντρα ψηφίζει» εγκαταλείπεται και προβλέπεται, και για λόγους κόστους, η δημιουργία εκλογικών καταλόγων εκ των προτέρων, στους οποίους θα εγγράφονται ως μέλη ή θα επαναβεβαιώνουν την ιδιότητά τους όσοι το επιθυμούν ένα μήνα πριν από τις κάλπες, και με αυτούς θα διεξάγεται η εκλογή.

Λιγότερα μέλη

Στην πρόταση της ηγετικής ομάδας, προβλέπεται και η σημαντική συρρίκνωση του αριθμού των συνέδρων, που προσεγγίζουν τις 5.000 μέλη. Στην προς έγκριση διάταξη προβλέπεται ότι το συνέδριο θα απαρτίζεται από 1.000 αιρετά μέλη (σήμερα 2.436) και άλλα 1.000 ex officio, δηλαδή βουλευτές, κομματικοί παράγοντες, τοπική αυτοδιοίκηση, διοικήσεις επαγγελματικών, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων. Θα προβλέπεται ετήσια σύγκληση του συνεδρίου, στη λογική των διασκέψεων που πραγματοποιούν τα αγγλικά κόμματα, ενώ ανά διετία θα έχει «τακτικό» χαρακτήρα, δηλαδή θα πραγματοποιείται εκλογή νέων συνέδρων και οργάνων.

Ως προς την πολιτική επιτροπή, που σήμερα αριθμεί 550 μέλη (σ.σ. 200 εκλεγμένους συν ένα μεταβαλλόμενο πλήθος ex officio στελεχών, ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών, εκλεγμένων δημάρχων – περιφερειαρχών, συνδικαλιστών κ.ο.κ), το μέγεθός της προτείνεται να περιοριστεί επίσης δραστικά. Η πρόταση αφορά 100 αιρετά μέλη και μέχρι 100 μέλη λόγω ιδιότητας, ωστόσο μοιάζει να είναι πρόταση για να αποσυρθεί. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, η τελική ρύθμιση να προβλέπει έναν αριθμό αιρετών, ενδεχομένως και πλέον των 100, συν την κοινοβουλευτική ομάδα (βουλευτές – ευρωβουλευτές), ενώ παραμένει αμφίβολο εάν θα περιληφθούν και, ενδεικτικά, οι επικεφαλής των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ κ.ο.κ. Ως προς τον γραμματέα του κόμματος, θέση για την οποία προαλείφεται ο κ. Λευτ. Αυγενάκης, θα προβλέπεται για πρώτη φορά διαδικασία αμφισβήτησής του.

Τέλος, μειωμένος θα είναι και ο αριθμός της εκτελεστικής γραμματείας του κόμματος, που προβλέπεται να αποτελείται από 4 εκλεγμένους μεταξύ των βουλευτών, 4 αιρετούς μεταξύ των υπολοίπων μελών, τους γραμματείς του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας και πιθανώς τους αντιπροέδρους. Πόσοι θα είναι αυτοί; Το «γαλάζιο» παρασκήνιο είναι έντονο. Αρκετοί κάνουν λόγο για δρομολογημένη ανάθεση μιας τρίτης αντιπροεδρίας στον έτερο υποψήφιο για την ηγεσία, κ. Απ. Τζιτζικώστα, αν και στελέχη στο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη διαψεύδουν τα περί συμφωνίας. Αλλες πληροφορίες που ήθελαν τον αριθμό των αντιπροέδρων να αυξάνεται στους πέντε επίσης διαψεύδονται, καθώς ο αριθμός μοιάζει υπερβολικός.

Ασυμβίβαστα

Στο νέο καταστατικό θα προβλέπεται διαχωρισμός κόμματος – κράτους. Εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις· ενδεικτικά, δεν μπορεί κάποιος να είναι μέλος της πολιτικής επιτροπής και διοικητικής ΔΕΚΟ ή γ.γ. υπουργείου, με έμφαση σε αυτές που αφορούν τη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Επίσης, προβλέπονται –όχι ευθέως στο καταστατικό, αλλά θα διατυπωθούν στον κανονισμό λειτουργίας του κόμματος– προκριματικές εκλογές για τους υποψηφίους βουλευτές. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί εθνικό μητρώο υποψηφίων βουλευτών και θα ζητείται η γνώμη των μελών ανά περιφέρεια για την τελική λίστα. Αυτοδικαίως, όπως διευκρινίζεται, στη διαδικασία των προκριματικών δεν θα μπαίνουν οι εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος, για τους οποίους επιπλέον δεν θα προβλέπεται και όριο ηλικίας ή θητειών. Την προκριματική μάχη θα πρέπει να δώσουν και οι υποψήφιοι προηγούμενων ετών που απέτυχαν να εκλεγούν στη Βουλή.

Ο πόλεμος των ισορροπιών και τι δείχνει

Πίσω από τα φώτα της δημόσιας αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και υπό τη σιωπή των κομματικών στελεχών, ο πόλεμος ισορροπιών ενόψει του 10ου συνεδρίου της Ν.Δ. καλά κρατεί. Η προεδρική ομάδα επιδιώκει να αυξήσει τα ερείσματά της. Στον αντίποδα, και παρά το γεγονός ότι απουσιάζει το πρόσωπο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πόλος αναφοράς αυτής της «πολυτασικής αντιπολίτευσης», ένας σημαντικός αριθμός στελεχών που, με διαφορετικές αφετηρίες (κομματικοί και νεολαίοι, συνδικαλιστές και στελέχη που θίγονται από τις καταστατικές αλλαγές, «καραμανλικοί» και «σαμαρικοί» παραπονούμενοι για τις τακτικές της νέας ηγετικής ομάδας), εμφανίζονται επιφυλακτικοί έναντι της νέας ηγεσία. Προφανώς θέμα αμφισβήτησης του κ. Μητσοτάκη δεν υφίσταται. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Ανδ. Παπαμιμίκου, την Παρασκευή στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, ότι «έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τον Κυρ. Μητσοτάκη τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας», καίτοι ο γραμματέας, που υπαινικτικά κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το τι ρόλο θα διεκδικήσει, μοιάζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον συντονισμό των διαφωνούντων. Τα αποτελέσματα των εκλογών στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, αλλά και της διαδικασίας εκλογής επικεφαλής νομαρχιακών σήμερα, θα διαμορφώσουν τις τελικές ισορροπίες και θα δείξουν αν οι καταστατικές αλλαγές θα περάσουν αναίμακτα ή όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή