Ανησυχία για τις εξελίξεις με τη Λιβύη

Ανησυχία για τις εξελίξεις με τη Λιβύη

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την επόμενη Τρίτη, 26 Απριλίου, προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανακοίνωσε χθες ο κ. Ν. Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., είχε προχθές προγραμματισμένη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το όνομα της ΠΓΔΜ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επικράτησε χθες η συζήτηση για την κατάσταση στη Λιβύη και μάλιστα πραγματοποιήθηκε κοινό δείπνο εργασίας υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης (ήταν παρών και ο κ. Π. Καμμένος). Σημειώνεται ότι το ζήτημα της Λιβύης βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των χωρών της Μεσογείου, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, καθώς περαιτέρω αποσταθεροποίησή της θα μπορούσε να επιτρέψει την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τον νότο της Μεσογείου, αλλά και να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα ασφαλείας για την Ε.Ε. Χθες φαίνεται ότι υιοθετήθηκε η πρόταση (κυρίως ιταλική) για ενίσχυση της εν εξελίξει επιχείρησης ΝΑΤΟ-Ε.Ε. στα νότια της Ιταλίας. «Καταλήξαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση και εφαρμογή σειράς μέτρων για την εντατικοποίηση του Σχεδίου SOPHIA, αλλά καταστήσαμε σε όλους σαφές ότι αυτό δεν μπορεί, χωρίς εγγυήσεις προς την Ελλάδα, να επεκταθεί προς τα ανατολικά και εξηγήσαμε τους όρους και τις απαιτήσεις μας», δήλωσε χθες ο κ. Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε, επίσης, οικονομική ενίσχυση για την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, έχει δαπανήσει σχεδόν δύο δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και την προώθηση της μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων και την εγκατάσταση 50.000 προσφύγων στον διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί σήμερα στο Παρίσι, όπου αύριο θα συναντήσει τον ομόλογό του κ. Ζαν-Μαρκ Ερό. Αύριο, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί ώς τη Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιηθεί η τετραμερής Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας για την προσφυγική κρίση (21-22/4). Στη Συνάντηση της Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών των τεσσάρων βαλκανικών χωρών, εκπρόσωποι της ολλανδικής προεδρίας της Ε.Ε. και της Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή