Ν.Δ.: Συνέδριο επανεκκίνησης από Μητσοτάκη

Ν.Δ.: Συνέδριο επανεκκίνησης από Μητσοτάκη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές στίγμα των προθέσεών του για «μια Νέα Δημοκρατία από την αρχή» αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο 10ο «γαλάζιο» τακτικό συνέδριο που αρχίζει τις εργασίες του σήμερα. Οχι μόνον η ομιλία του κ. Μητσοτάκη αλλά ακόμη και το εισαγωγικό βίντεο της εκδήλωσης δεν θα θυμίζει τίποτε από το παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας (σ.σ.: εν αντιθέσει με τα «ιστορικά» φιλμάκια προηγούμενων οργανώσεων όπου παρήλαυναν όλοι οι πρώην πρόεδροι) αλλά, αντιθέτως, θα επικεντρώνεται στο πολιτικό δίπολο που επιχειρεί να οικοδομήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ., μεταξύ της «ασφυξίας» που προκαλεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (οικονομία, θεσμοί, κομματικοποίηση του κράτους, προσφυγικό, ασφάλεια, παιδεία) και του «οξυγόνου» που μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα η πρόταση της Ν.Δ.

Το πολιτικό μήνυμα που επιδιώκει να στείλει ο κ. Μητσοτάκης από το συνέδριο της Ν.Δ. επικεντρώνεται στην αρχή της «διάλυσης του κομματικού κράτους», ξεκινώντας από το ίδιο το κόμμα. Οι καρατομήσεις στελεχών, ο αποκλεισμός της ΟΝΝΕΔ από το συνέδριο και η απόφαση επανίδρυσης της οργάνωσης της Νεολαίας, αλλά και ο περιορισμός εκπροσώπων συνδικαλιστικών και επαγγελματικών – επιστημονικών οργανώσεων στα κομματικά όργανα, που προβλέπεται με το νέο καταστατικό, συνιστούν τον άξονα πάνω στον οποίο θα οικοδομήσει τα επιχειρήματά του ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Την ίδια στιγμή, πάλι, αυτές ακριβώς οι προβλέψεις του καταστατικού αποτελούν ενδεχομένως και το πεδίο της αντιπαράθεσης στο «γαλάζιο» συνέδριο, όπου αναμένεται να συγκρουστεί η άποψη Μητσοτάκη για περιορισμό των ex officio στελεχών με παράλληλη πρόβλεψη για θεσμική συνεργασία του κόμματος με κοινωνικές, επαγγελματικές και άλλες οργανώσεις, και η άποψη σημαντικού αριθμού «γαλάζιων» στελεχών ότι οι «συνδικαλιστές», είτε είναι της ΔΑΚΕ, είτε του ιατρικού και δικηγορικού συλλόγου, είτε τέλος οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, όχι μόνον έχουν νομιμοποίηση από τους εκλογείς τους αλλά απαιτείται να βρίσκονται και στις τάξεις των οργάνων του κόμματος.

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, παρουσίασε το πρόγραμμα εργασιών αλλά και τα συμπεράσματα της ανοικτής διαβούλευσης που προηγήθηκε για το καταστατικό, όπου μεταξύ άλλων τα μέλη της Ν.Δ. φέρεται να επιθυμούν εκλογή προέδρου από τα μέλη (67,4%), πενταετή θητεία για τον πρόεδρο (61,6%), διαδικτυακά δημοψηφίσματα για τις θέσεις του κόμματος (96,9%) και καθοριστικό ρόλο των τοπικών κοινωνιών στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων (88,5%).

Οι τελευταίες εξελίξεις με τον αποκλεισμό των συνέδρων της ΟΝΝΕΔ μοιάζει να «κλειδώνουν» τους συσχετισμούς του συνεδρίου υπέρ του κ. Μητσοτάκη, πλην όμως οι εντάσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν. Στους «γαλάζιους» διαδρόμους η συζήτηση αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει παράσταση διαμαρτυρίας από στελέχη της ΟΝΝΕΔ στους χώρους του συνεδρίου, ενώ αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή πρωτοβουλία μελών της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ. (σ.σ.: στελέχη με αναφορές σε όλες τις τάσεις του κόμματος, μεταξύ άλλων και στον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ καθώς και στελέχη της ΟΝΝΕΔ και άλλα που αναφέρονται στον παραιτηθέντα πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής του συνεδρίου, Φιλ. Ταυρή) να καλέσουν σε σύσκεψη ενόψει συνεδρίου. «Μοναδικός γνώμονας και κριτήριο είναι το συμφέρον και το μέλλον της παράταξής μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση της «ομάδας Χάμιλτον» (από τον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή