Ομοβροντία κατά κυβέρνησης και λαϊκισμού στο Συνέδριο Ν.Δ.

Ομοβροντία κατά κυβέρνησης και λαϊκισμού στο Συνέδριο Ν.Δ.

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της ΝΔ με τη ψήφιση του νέου καταστατικού του κόμματος.

Με καθολική αποδοχή του προσχεδίου με τροποποιήσεις που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ψηφίστηκε το τελικό κείμενο του νέου καταστατικού της ΝΔ.

Αλλαγές έγιναν στο άρθρο 9 που αφορά στη σύγκληση του συνεδρίου και δίνεται η δυνατότητα στην οργανωτική επιτροπή να καλεί το 1/10 των αιρετών μελών, από παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς. Στη συγκρότηση του συνεδρίου περιλαμβάνονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι στις περιφέρειες εκείνες που δεν έχει εκλεγεί βουλευτής της ΝΔ, σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των βουλευτών.

Αλλαγή έγινε και στο άρθρο 15. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος δηλώσει κώλυμα και δεν υπάρχουν αντιπρόεδροι, καθήκοντα προέδρου ασκεί ο γραμματέας της ΠΕ εφόσον είναι βουλευτής. Σε διαφορετική περίπτωση καθήκοντα αναλαμβάνει ο γραμματέας της ΚΟ και αν και εκείνος κωλύεται, τότε αναλαμβάνει το αρχαιότερο μέλος της ΚΟ.

Επίσης ο προσωρινός πρόεδρος δεν μπορεί να διαγράψει κανέναν.

Για τη συγκρότηση της ΠΕ αποφασίστηκε ο συνολικός αριθμός των μελών να είναι 300, 150 αιρετά και 150 μη αιρετά μέλη.

Χατζηδάκης: «Ο Τσίπρας σε 15 μήνες κατάφερε να υπογράψει δεύτερο μνημόνιο»

Η σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και η επισήμανση το κόμμα οφείλει  να μείνει μακριά από τις τακτικές του λαϊκισμού, κυριαρχούν στις τοποθετήσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, κατά την δεύτερη ημέρα του Τακτικού Συνεδρίου της παράταξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας «έχει καταφέρει να σπάσει το ρεκόρ των δημαγωγικών υποσχέσεων, ενώ μέσα σε 15 μήνες κατάφερε να υπογράψει δεύτερο μνημόνιο», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως στη ΝΔ θα πρέπει να είναι ειλικρινείς και απέναντι στο κόμμα με μια ουσιαστική κυβερνητική πρόταση μακριά από λαϊκιστικές προσεγγίσεις.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως χρειάζεται μια διαφορετική αντίληψη με ανανέωση σε πρόσωπα, θέσεις και προτάσεις. «Να δείξουμε πως αυτά που λέμε τα εννοούμε, ναι έχουμε αντιληφθεί ότι κάναμε λάθη και χρησιμοποιούμε το καταστατικό μας για να δείξουμε ότι σε βασικά ζητήματα αλλάζουμε ρότα», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να βρούμε τον τρόπο το μήνυμα της ΝΔ να περνά στην κοινωνία αλλιώς θα είμαστε πάντα έρμαιο του λαϊκισμού της άλλης πλευράς που υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια», υπογράμμισε, από την πλευρά του ο Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτηρίζοντας «αρχιλαϊκιστή» τον κ. Τσίπρα. «Το μεγάλο στοίχημα του κ. Μητσοτάκη είναι να καταφέρει να αλλάξει τη νοοτροπία των Ελλήνων», υποστήριξε ακόμη.

Τα λάθη που έχει κάνει η ΝΔ είναι πταίσματα μπροστά σε αυτά που έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανέφερε ο Νίκος Δένδιας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται εναντίον των νταβατζήδων που δεν τα έχει βρει, καθώς χωρίζει τους νταβατζήδες σε αυτούς που τα έχει βρει και σε αυτούς με τους οποίους δεν τα έχει βρει» τόνισε, επισημαίνοντας πως η Ν.Δ. έχει υποχρέωση να διευρύνει το μήνυμά της ώστε να περιλάβει το σύνολο του κόσμου.

Κουμουτσάκος: ανοικτές αλλά όχι αφύλακτες πόρτες

Στη συζήτηση που διεξάγεται με ένταση στο εσωτερικό του κόμματος, σχετικά με τις συνεργασίες της επόμενης ημέρας, τοποθετήθηκε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Η Ν.Δ. είχε και έχει τις πόρτες της ανοικτές, αλλά όχι αφύλακτες» επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ, προσθέτοντας ότι «δίπλα στην είσοδο της Ν.Δ. είναι αναρτημένες οι αρχές και οι αξίες μας, Ελευθερία και Ασφάλεια, Ανάπτυξη και Αλληλεγγύη, Εθνικά Δίκαια και Ευρωπαϊκός Προσανατολισμός». «Οποιος τα ασπάζεται, τα προσυπογράφει κι είναι έτοιμος να τα κάνει πράξη είναι καλοδεχούμενος» κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Για μια ακόμα φορά καλούμαστε να αποτελέσουμε παράγοντα αξιοπιστίας στον τόπο» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε πως κάνει ότι διαπραγματεύεται. «Κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα τέταρτο μνημόνιο, η χώρα δεν μπορεί να αντέξει τα νέα μέτρα και την φοροεπιδρομή» τόνισε επισημαίνοντας πως χρειάζεται ανασχεδιασμός με εθνικό σχέδιο ανάπτυξης για την Ελλάδα. «Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει. Μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα», σημείωσε.

Στο εσωκομματικό μέτωπο, ζήτησε διεύρυνση της σύνθεσης της Πολιτικής Επιτροπής, προτείνοντας  να περιλαμβάνονται στα ex officio μέλη οι δήμαρχοι των πρωτευουσών νομών καθώς και των δήμων που έχουν περισσότερους από 40.000 κατοίκους. Επιπλέον, έκανε λόγο για στροφή της παράταξης προς το κέντρο, επισημαίνοντας: «Ο δρόμος είναι να ανοίξουμε καρδιές και ψυχές, να ενώσουμε την κεντροδεξιά και το επόμενο συνέδριο της ΝΔ θα έχει πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ολγα Κεφαλογιάννη: Ο εμμονικός ελιτισμός δεν μας εκπροσωπεί

Διακριτό πολιτικό στίγμα, μακριά από τις – όπως τις χαρακτήρισε – «αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές» κατέθεσε στο Συνέδριο η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ορίζοντας δύο προϋποθέσεις ώστε η Ν.Δ. να μην κατακτήσει, απλώς, την εξουσία αλλά να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι πρώτον απαιτείται ένα «ξεκάθαρο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που δεν θα αντιγράφει αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές αλλά θα υπερασπίζεται τις βασικές λειτουργίες ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας , θα βάζει φρένο στην διαδικασία της ολοκληρωτικής απορρύθμισης αγοράς και εργασιακών σχέσεων και θα στηρίζει τη μεσαία τάξη και την ελληνική οικογένεια» και δεύτερον ότι η λειτουργία του κόμματος να χαρακτηρίζεται από ανοικτές, δημοκρατικές διαδικασίες, «με όργανα που συγκαλούνται και συνεδριάζουν, οργανώσεις που λειτουργούν εύρυθμα, αποφάσεις που παίρνονται συλλογικά, πολιτικές που χαράσσονται πλειοψηφικά».

Η κ. Κεφαλογιάννη επιφύλαξε θετικές αναφορές για τον κ. Αντ. Σαμαρά, που χαρακτήρισε ως πρότυπο πρωθυπουργικής συμπεριφοράς, αλλά και για τον κ. Κώστα Καραμανλή, επιμένοντας ότι η Ν.Δ. είναι η μεγάλη παράταξη του κοινωνικού φιλελευθερισμού, «που μπορεί να συνθέτει και να ενώνει ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις στο κέντρο του πολιτικού φάσματος… αυτή ήταν και είναι η δύναμη μας, να μπορούμε να είμαστε οι εκφραστές των μεγάλων κοινωνικών πλειοψηφιών.

Το έκανε με απόλυτη επιτυχία ο Κώστας Καραμανλής, γνήσιος εκφραστής του μέτρου και της μετριοπάθειας».

Απόρριψη, με χιούμορ, στην πρόταση συνεργασίας Φίλη

Σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι, στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στην πρόσκληση που είχε απευθύνει νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης, δηλώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναζητήσει συγκλήσεις και συνεννόηση ακόμη και με δυνάμεις του συντηρητικού χώρου».

«Είχαν πρόβλημα τα μικρόφωνα και δεν άκουσα καλά», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης στη σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας: «άλλωστε τα έχουμε ξεκαθαρίσει αυτά, δεν είμαστε συντηρητικές δυνάμεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή