«Συμφωνία Αλήθειας» προτείνει ο Μητσοτάκης

«Συμφωνία Αλήθειας» προτείνει ο Μητσοτάκης

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια «πλατιά κοινωνική Συμφωνία Αλήθειας» προς όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες, η οποία θα εδράζεται σε δύο μόνον βασικές αρχές, στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Νέα Δημοκρατία για να χαράξει την πορεία της χώρας και τη δέσμευση του κόμματος να λέει και να πράττει πάντα την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή, πρότεινε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας, την Παρασκευή, το 10ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο πρώτο, επί των ημερών του, συνέδριο, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε τη στόχευσή του να ενώσει, υπό τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας το σύνολο των ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας, υπερβαίνοντας τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος.

«Είμαστε η μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφική συμμαχία που θα τραβήξει την Ελλάδα έξω από τον φαύλο κύκλο της σημερινής παρακμής. Δεν έχει καμία σημασία για μένα σε ποια πλευρά του εμφυλίου ήταν οι γονείς και οι παππούδες κάθε ανθρώπου ή σε ποια κομματική Νεολαία ήταν πριν από 20 – 30 χρόνια. Σήμερα με ενδιαφέρουν όσα μας ενώνουν. Και είναι πολλά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Οξυγόνο»

Οικοδομώντας την ομιλία του πάνω στο βασικό σύνθημα του συνεδρίου, τη λέξη «οξυγόνο» έναντι της «ασφυξίας που προκαλεί η κυβέρνηση», ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «πορευόμαστε για να βάλουμε τέλος στην ασφυξία, να φέρουμε οξυγόνο και να δώσουμε ρεαλιστική ελπίδα και προοπτική στη χώρα».

Περιέγραψε την κυβερνητική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας στο δίπολο «ελευθερία – αλληλεγγύη», με πέντε βασικές παραδοχές (ανάπτυξη – αξιοκρατία – αλληλεγγύη – αριστεία – αξιοπιστία) και τελική επιδίωξη την «εθνική ανασυγκρότηση» της χώρας. «Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αρχίσει να δουλεύει ξανά! Να αρχίσει πάλι να παράγει. Και όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι στην κοινή αποστολή, φέρνουμε οξυγόνο στην Ελλάδα μας που ασφυκτιά, στην Ελλάδα μας που κινδυνεύει. Αφήνουμε πίσω την κρίση και τα λάθη του χθες. Ξεκινάμε να χτίζουμε την Ελλάδα του 2021. Την περήφανη Ελλάδα της εθνικής αυτοπεποίθησης».

Το μήνυμα

Στον απόηχο των εντάσεων που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα στο εσωτερικό του κόμματος, με αποκορύφωμα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διαδικασία των εκλογών στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι στόχος του είναι να παραμείνει «ένας αρχηγός όχι της κλίκας, όχι της καμαρίλας, όχι του παρασκηνίου, αλλά δημοκρατικός πρόεδρος ενός σύγχρονου, οργανωμένου, νοικοκυρεμένου, ανοικτού ευρωπαϊκού κόμματος».

«Αφήνουμε πίσω μας κακές πρακτικές του παρελθόντος. Παραγοντισμοί και φέουδα δεν χωρούν στη Νέα Δημοκρατία όπως την ονειρευόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επιδιώκοντας παράλληλα να «αφοπλίσει» πολιτικά όσους, ενδεχομένως, θα ήθελαν να εγείρουν ζητήματα κατά τη διαδικασία που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Κυριακής με την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε μπροστά σε τρεις πρώην πρωθυπουργούς, τον συγκινημένο πατέρα του, κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον κ. Κώστα Καραμανλή και τον κ. Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο είχε και θερμό ασπασμό. Οπως ξεκαθάρισε, ο στόχος του είναι το συνέδριο να αποτελέσει απαρχή μιας «νέας» Νέας Δημοκρατίας, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει όχι απλώς μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μία συνειδητή επιλογή της πλειοψηφίας των πολιτών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «το 2021, όταν θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας, θα κάνουμε τον απολογισμό μας».

Θερμές αναφορές

Εν αντιθέσει με τα συνέδρια του παρελθόντος, όπου το τηλεοπτικό μήνυμα που εκπεμπόταν είχε πάντοτε αναφορές στους πρώην πρόεδρους του κόμματος, αυτή τη φορά επελέγη να καταδειχθεί η σημερινή, δραματική κατάσταση της χώρας και η εναλλακτική που συνιστά η Νέα Δημοκρατία. Ομως, ο κ. Μητσοτάκης επεφύλαξε θερμές αναφορές σε όλους του πρώην πρωθυπουργούς και πρώην αρχηγούς του κόμματος, μεταξύ των οποίων και στον αντίπαλό του στις εκλογές του Ιανουαρίου, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Ισορροπίες, ζυμώσεις και καταμέτρηση δυνάμεων και ψήφων

Η ιστορία της ΟΝΝΕΔ έχει αρκετά περιστατικά «ανυπακοής» των νεολαίων απέναντι στην εκάστοτε ηγεσία του κόμματος: Από την κίνηση της Βόλβης, όταν οι Ευ. Μεϊμαράκης, Γ. Σούρλας, Αγγ. Μοσχονάς κ.ά. αμφισβήτησαν ευθέως τον ιδρυτή του κόμματος, Κων. Καραμανλή, και ζήτησαν τη μετατροπή της Ν.Δ. σε κόμμα αρχών, με αποτέλεσμα να διαγραφούν, μέχρι την ένταση στα μέσα της δεκαετίας του ’80 όταν οι «σκληροί, αβερωφικοί» της ΟΝΝΕΔ (Β. Μιχαλολιάκος και Μ. Μανωλάκος) αρνούνταν να παραδώσουν στους Μεϊμαράκη, Βουλγαράκη, που ήταν η επιλογή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την ηγεσία της οργάνωσης. Η «παράδοση – παραλαβή» έγινε με… εφόρμηση, ενώ ο δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης ήρθε στο πρώτο συνέδριο του 1987, στο Κάραβελ.

Η συγκυρία το έφερε και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης –γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που ως πρόεδρος της Ν.Δ. άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτητοποίηση της «γαλάζιας» Νεολαίας με το 1ο της συνέδριο– αποφάσισε τη διάλυση και επανίδρυσή της, μετά τα όσα συνέβησαν πριν από μία ακριβώς εβδομάδα, στο 10ο συνέδριο της Θεσσαλονίκης. Η κρίση με επίκεντρο την ΟΝΝΕΔ, που είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή του προέδρου της Β. Γεωργιάδη και την παραίτηση του γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρ. Παπαμιμίκου, δεν ήταν παρά η κορύφωση της υπόγειας προσπάθειας ελέγχου των συσχετισμών ενόψει του συνεδρίου της Ν.Δ., που ολοκληρώνεται σήμερα.

Τούτο, βέβαια, δεν σημαίνει ότι στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις ενόψει της σημερινής ανάδειξης των μελών της Πολιτικής Επιτροπής δεν υπήρξαν συνεχείς, μεταξύ των στρατοπέδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, και προκειμένου να «χωρέσουν» όλες οι «φυλές», τα αιρετά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής επρόκειτο να αυξηθούν σε 150 και, πάντως, πάνω από 100, όπως ήταν η αρχική καταστατική πρόταση της προεδρικής φρουράς. Σε αυτό το νέο όργανο, ερείσματα επιδιώκει να έχει η πλευρά Μεϊμαράκη (σ.σ. πίσω από τον οποίο στρατεύονται και ανεξάρτητα μέλη της καραμανλικής πτέρυγας) που επιδιώκει να εκλέξει 12-15 μέλη.

Αντίστοιχες δυνάμεις φιλοδοξούν να καταγράψουν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίες πάντως θα αθροιστούν σε αυτές του κ. Κυρ. Μητσοτάκη (70-80 μέλη σε σύνολο 150), και ο Aδωνις Γεωργιάδης. Το σαμαρικό στρατόπεδο επεδίωκε να εκλέξει μέχρι 10 μέλη, ενώ ερείσματα μοιάζει να διασφαλίζουν οι Νίκος Δένδιας και Oλγα Κεφαλογιάννη. Κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η επίτευξη ή μη συμφωνίας με την πλευρά του περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα και του πολιτικού του φίλου Ανδρ. Παπαμιμίκου (σ.σ. έδωσε κανονικά το «παρών» στο συνέδριο), οι οποίοι έχουν καταγράψει ισχυρές δυνάμεις στη Βόρεια Ελλάδα. Πηγές κοντά στον περιφερειάρχη σημείωναν πως στόχος είναι η εκλογή 20 μελών στην Πολιτική Επιτροπή και, πάντως, η διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας.

Στην έναρξη της διαδικασίας υπεβλήθη ένσταση από τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής του συνεδρίου, κ. Φιλ. Ταυρή, για τη συμμετοχή των 800 και πλέον αιρετών από τα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ, από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ήταν σαφής η απόσταση που χωρίζει τη νέα ηγεσία της Ν.Δ. από την ηγεσία της ΔΑΚΕ του ιδιωτικού τομέα. Οι περισσότεροι, δε, δεν απέκλειαν ότι, αμέσως μετά την ΟΝΝΕΔ, το επόμενο μέτωπο που θα κληθεί να διαχειριστεί ο κ. Μητσοτάκης αφορά το πρόσωπο του επικεφαλής της, Νικ. Κιουτσούκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή