Πρεμιέρα Πολιτικής Επιτροπής με εκλογή Αυγενάκη

Πρεμιέρα Πολιτικής Επιτροπής με εκλογή Αυγενάκη

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προτελευταίο βήμα στην οργανωτική ανασυγκρότηση της Ν.Δ. πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με την εκλογή του νέου γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, που αναδείχθηκε από το συνέδριο. Η συνεδρίαση προγραμματίζεται για τις 12 το μεσημέρι, ενώ, για πρώτη φορά, η Π.Ε. δεν θα εκλέξει και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο αριθμός μελών της οποίας έχει, βάσει του νέου καταστατικού που εγκρίθηκε το Σάββατο, περιοριστεί σε τέσσερις αιρετούς εκ των βουλευτών και άλλους τέσσερις από τα υπόλοιπα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής.

Μόνος υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα του κόμματος είναι ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, εκ των βουλευτών που στήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές, ο οποίος, ήδη από τον Ιανουάριο και μετά, βρίσκεται σε ρόλο αναπληρωτή γραμματέα. Μέχρι αργά χθες, οπότε και ολοκληρώθηκε η σχετική προθεσμία, δεν υπήρξε άλλη υποψηφιότητα, εξέλιξη που καθιστά λίαν πιθανό να μη στηθούν κάλπες και η ανακήρυξη του κ. Αυγενάκη να γίνει διά βοής, αν και ο ίδιος αναμένεται να ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του, αναμένεται να ζητήσει από τα μέλη του κομματικού μηχανισμού να εντείνουν την προσπάθεια, προκειμένου να σταλεί παντού το μήνυμα των ανοικτών θυρών στο πλαίσιο μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας, στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκονται η διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και η απόκρουση κάθε μορφής λαϊκισμού. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται, για άλλη μία φορά, να ασκήσει σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό. Ενδεικτική είναι η χθεσινή αντίδραση της Συγγρού, που χαρακτήρισε χονδροειδή προπαγάνδα τις διαρροές του Μαξίμου σχετικά με την τήρηση των «κόκκινων γραμμών». Η Ν.Δ. υπογραμμίζει ότι οι συντάξεις μειώνονται από 10% έως 35%, το αφορολόγητο συρρικνώνεται στις 9.091 ευρώ, προβλέπονται δραματικές μειώσεις σε όλες τις συντάξεις και ιδιαίτερα στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας, αυξάνονται ασφαλιστικές εισφορές, άμεσοι και έμμεσοι φόροι. «Οσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, τόσο θα συνεχίζεται ο Γολγοθάς της χώρας», καταλήγει η Συγγρού, επιμένοντας στο αίτημα για εκλογές, το οποίο θα παραμείνει κεντρικό στον λόγο του κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος, άλλωστε, από το βήμα του Συνεδρίου απάντησε στους επικριτές του, σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. απέδειξε τη θεσμική και υπεύθυνη συμπεριφορά της, πλέον όμως θα κάνει τα πάντα «για να φύγουν… γιατί απέναντί μας έχουμε τυχοδιώκτες». Η φράση του κ. Μητσοτάκη περί «τυχοδιωκτισμού» δεν είναι τυχαία, καθώς στις εσωτερικές συσκέψεις της Συγγρού θεωρείται ισχυρό το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να επιχειρήσει άλλον έναν πολιτικό ελιγμό, όπως αυτόν του Ιουλίου του 2015.

Τα πιθανά «χαρτιά»

Στη Ν.Δ. εκτιμούν πως ο κ. Τσίπρας έχει μπροστά του όλα τα πιθανά «χαρτιά» (σ.σ. από την ολοκλήρωση της συμφωνίας –που μοιάζει η πλέον πιθανή εκδοχή– μέχρι το σενάριο των εκλογών ή ακόμη και του δημοψηφίσματος) και αναλόγως των πολύ στενών κομματικών του προτεραιοτήτων θα κρίνει. Στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας, μάλιστα, κατατέθηκε και η πρόταση να τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κομματικός μηχανισμός διά παν εκλογικό ενδεχόμενο, καθώς, όσο κυλάει ο χρόνος, και η πλευρά των δανειστών εμφανίζεται με ενιαία στάση έναντι της Αθήνας, τόσο ο κλοιός γύρω από τον πρωθυπουργό θα στενεύει, εντείνοντας τον κίνδυνο πολιτικού ατυχήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή